Σύγκρουση Κόντε-Ρούτε στη Σύνοδο Κορυφής: «Η πρόταση της Ολλανδίας είναι μη εφαρμόσιμη» – Πρώτη κατοικία: Όλα τα κριτήρια για επιδότηση – Βουλιάζει η αγορά και στις εκπτώσεις. Χειρότερος τζίρος δεκαετίας

Σε ευθεία σύγκρουση ήρθαν ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρουτε και ο  Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στην Σύνοδο Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.

Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Μακριά από μια συμφωνία

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε απόψε ότι οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώρες αφότου ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Μπάμπις είπε επίσης ότι δεν έχει την αίσθηση ότι οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του νέου ταμείου που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του νέου κορονοϊού.

 

Πρώτη κατοικία: Όλα τα κριτήρια για επιδότηση της δόσης στεγαστικού δανείου

Σπίτια στην Αθήνα

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή, το νέο πρόγραμμα – γέφυρα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Το πρόγραμμα καλύπτει τόσο εξυπηρετούμενα όσο και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από τις αρχές Αυγούστου η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων. Οι προϋποθέσεις ένταξης.

Στη Βουλή καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση το νέο πρόγραμμα-γέφυρα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, το οποίο θα έχει διάρκεια 9 μήνες, με τον υπουργό ΟικονομικώνΧρήστο Σταϊκούρα να παρουσιάζει αναλυτικά τις προϋποθέσεις.

Το πρόγραμμα καλύπτει τόσο εξυπηρετούμενα όσο και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με την υποβολή των αιτήσεων να γίνεται ηλεκτρονικά από τις αρχές Αυγούστου. Αφορά στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Ο υπουργός Οικονομκών παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το ποιοι μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:

1. Εξυπηρετούμενα δάνεια. Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 90% το πρώτο τρίμηνο, 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι:

Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα.

Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 57.000 ευρώ

Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ

Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ

Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

2. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 80% το πρώτο τρίμηνο, 70%το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι:

Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ

Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ

Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ

Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ

Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ

Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.

3. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 60% το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο τρίμηνο και 30% το τρίτο τρίμηνο. Οι προϋποθέσεις:

Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ

Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ

Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 36.000 ευρώ

Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ

Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 280.000 ευρώ

Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους

Φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους

Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους (μειωμένος ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το 2ο τρίμηνο 2020 σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019)

Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής

Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Τοποθετήσεις στην Ολομέλεια

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει 59 μέτρα και τα έχει υλοποιήσει χωρίς να έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια. «Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις, φροντίζοντας να κρατήσουμε καύσιμα για την ανάταξη της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως «η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με γενναίες αποφάσεις», ενώ σημείωσε πως πρέπει να είναι προσεκτική η διάρθρωση και η κατανομή των μέτρων. Παράλληλα ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα (κράτους και γενικής κυβέρνησης) είναι 31 δισεκατομμύρια, επισημαίνοντας πως «κάνουμε δαπάνες και παράλληλα ενισχύουμε το οπλοστάσιό μας».

Η τοποθέτηση του υπουργού στη Βουλή έγινε κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για την οικονομία. «Τώρα είναι η ώρα να ληφθούν αποφάσεις. Τον Σεπτέμβριο θα είναι αργά. Θα έχουμε μπει στην καρδιά της κρίσης», σημείωσε από το Κίνημα Αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Από το βήμα της Βουλής τόνισε την ανάγκη να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει πια η κανονικότητα που είχαμε στο μυαλό μας», σημείωσε ο Β. Κεγκέρογλου και αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής. Όπως είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα, «ορισμένα -λίγα- μέτρα που πήρατε είναι στη σωστή κατεύθυνση, πολλά ήταν αναποτελεσματικά και υπάρχουν και τομείς όπου δεν έχουν ληφθεί μέτρα».

Παράλληλα, επισήμανε πως το Κίνημα Αλλαγής «κάνει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, με σκοπό να λυθούν τα προβλήματα», για να προσθέσει, «δεν επενδύουμε στην καταστροφή όπως κάποιοι άλλοι κάνουν».

 

Βουλιάζει η αγορά και στις εκπτώσεις-Χειρότερος τζίρος δεκαετίας

Βουλιάζουν οι όποιες ελπίδες τόνωσης της αγοράς είχαν εναποθέσει οι έμποροι στις θερινές εκπτώσεις μαζί με τον τζίρο των καταστημάτων, που με βάση και τα πρώτα στοιχεία εκτιμάται ότι θα σημειώσει το καλοκαίρι του κορονοϊού τη μεγαλύτερη μείωση της δεκαετίας, ξεπερνώντας στην Αττική το 17%.

Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση που καταγράφηκε ήταν το 2013 (δηλαδή στη χειρότερη χρονιά των μνημονίων), όταν ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων υποχώρησε κατά 12% σε σύγκριση με το 2012 και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου εκτιμούν ότι φέτος η καθίζηση εσόδων μπορεί να την υπερβεί!

Η οικονομική στενότητα των καταναλωτών, που είναι φανερό ότι δυσκολεύονται να ψωνίσουν είδη πέρα από τα απαραίτητα, αλλά και η απουσία των τουριστών, οι οποίοι τα προηγούμενα καλοκαίρια ενίσχυαν κυρίως τις τουριστικές αγορές, βυθίζουν τα έσοδα των φετινών θερινών εκπτώσεων.

Είναι ενδεικτική η αναφορά του προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλη Κορκίδη σε φετινό στόχο περιορισμού του σοκ της μείωσης του τζίρου στο 12% και των απωλειών κερδών στο 39%.

Ακόμη ο Β. Κορκίδης εκτιμά ότι: «βαθύ θα είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στις φετινές θερινές εκπτώσεις, με την αγοραστική κίνηση στην Αττική να συνεχίζει υποτονικά, αντίστοιχα με τα επίπεδα του διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από τη πλήρη άρση του lockdown».

Κορκίδης: Γυρίζουμε αρκετά χρόνια πίσω

Η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς είναι η εξής:

«Όπως όλα δείχνουν, βαθύ θα είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στις φετινές θερινές εκπτώσεις, με την αγοραστική κίνηση στην Αττική να συνεχίζει υποτονικά, αντίστοιχα με τα επίπεδα του διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από τη πλήρη άρση του lockdown.

Ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που διενεργούνται οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, διαμορφώνεται μεσοσταθμικά τη τελευταία δεκαετία στα 6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας όμως, από έτος σε έτος σημαντικές αυξομειώσεις. Ενδεικτικά, την προ κρίσης περίοδο και συγκεκριμένα το αντίστοιχο δίμηνο του 2009, ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων είχε ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν συγκριτικά 25% υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας που ακολούθησε. Από τότε οι ετήσιες απώλειες του θερινού εκπτωτικού τζίρου είναι σταθερά στα επίπεδα των μείον 2 δισ. ευρώ.

Η χρονιά που διανύουμε, θα μας γυρίσει σίγουρα αρκετά χρόνια πίσω, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε πόσο. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα οικονομικά στοιχεία είναι βέβαιο πως φέτος, η ανοδική τάση, που είχε εμφανισθεί το καλοκαίρι του 2014, όταν για πρώτη φορά από το 2009 είχε καταγραφεί αύξηση του τζίρου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα διακοπεί, λόγω κορονοϊού.

Ως γνωστό, η μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση που καταγράφηκε ήταν το 2013, όταν ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων υποχώρησε κατά 12% σε σύγκριση με το 2012 και διαμορφώθηκε στα 5,8 από 6,6 δισ. ευρώ. Ενδεχομένως η φετινή χρονιά να είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας, αφού η μείωση των πωλήσεων που καταγράφεται τα α’ εξάμηνο του 2020 στο εμπόριο είναι -23% και η μείωση στα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων είναι -77%.

Αυτά τα μεγέθη δύσκολα ανατρέπονται στο β’ εξάμηνο, αλλά τουλάχιστον μπορούν να βελτιωθούν μέχρι τέλος του έτους, μειώνοντας αισθητά τις προβλεπόμενες απώλειες.

Για τις φετινές θερινές εκπτώσεις στην Αττική, όπου πραγματοποιούνται άνω του 50% των εμπορικών συναλλαγών, η εκτίμηση είναι ότι ο τζίρος θα σημειώσει σημαντική μείωση (>17%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το 65% των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική δηλώνει πως έχει πληγεί από τη κρίση της πανδημίας και εκτιμά τις απώλειες τζίρου στο -54%. Η εκτίμηση μας για τις φετινές εκπτώσεις βασίζεται στους δείκτες οικονομικού κλίματος (87,6) και καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-1,2), που δείχνουν πως θα διαμορφωθούν σε επίπεδα μνημονιακής περιόδου και πολύ χαμηλότερα από τα 6 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή, επίσης βασίζεται στην πορεία που καταγράφει ο κύκλος εργασιών στο εμπόριο σε ετήσια βάση με μείωση τζίρου από τα 40,1 δισ. ευρώ πέρυσι στα 31,3 δισ. ευρώ φέτος.

Οι φετινές θερινές εκπτώσεις στις αγορές της Αττικής σε μικρά και μεγάλα καταστήματα των κεντρικών και περιφερειακών αγορών, καθώς και σε εμπορικά κέντρα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, με ανύπαρκτη τουριστική κίνηση και δυστυχώς απούσα τόσο την “εισαγόμενη” όσο και την “εσωτερική κατανάλωση”.

Σε γενικές γραμμές το κλίμα στον εμπορικό κόσμο της Αττικής είναι απαισιόδοξο με αμυδρές ελπίδες και με έντονο προβληματισμό. Ο στόχος για φέτος επαναπροσδιορίζεται στο να περιορίσουμε το σοκ της μείωσης του τζίρου στο -12% και των απωλειών κερδών στο -39%.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η μάχη επιβίωσης στο λιανικό εμπόριο και η προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης στην αγορά της Αττικής, συνεχίζεται αμείωτη από όλους τους εμπόρους, με γενναίες εκπτώσεις προς τους εγχώριους καταναλωτές.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*