Σόιμπλε σε Βαρουφάκη: “Δεν σας πληρώνω, γιατί τα θέλω για τον προϋπολογισμό μου”. Ηχογραφήσεις των Eurogroup – Οι χώρες που δηλώνουν πρόθυμες να φιλοξενήσουν ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα

Το πρώτο απόσπασμα από τις ηχογραφήσεις των Eurogroup

Η «Εφ.Συν.» προδημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα την απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Γιάνη Βαρουφάκη λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη δημοσιοποίηση των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών των συνεδριάσεων του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Από το απόσπασμα αναδεικνύεται ο χαρακτηριστικός τρόπος διαπραγμάτευσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και το πως συνέδεε το θέμα του ελληνικού χρέους και των παρακολουθημάτων του με την γερμανική οικονομία και τη δική του ιδιότητα ως υπουργού Οικονομικών.

Τι ακούγεται να λέει ο Β. Σόιμπλε

«I don’t have no mandate, not at all, even to negotiate an additional financing. Including, be very specific, including the SMP transfer for 2014. Uh, uh and it is not, also in light of things have been in Greek, including payment of the SMP from 2015 to the ESM, which we have a clear uh, uh, uh, uh agreement, as precondition for this, and as long as these preconditions are not delivered, I can’t pay, and as a case we are not, um, we are not in a procedure of loans, of guarantees, but we are in a procedure of transfer, of transfer. And the other part is for my is for my budget. I have to take the SMP for my budget!»

Μια αναγνώσιμη απόδοση

«Δεν έχω καμιά απολύτως εντολή έστω και να διαπραγματευτώ μια πρόσθετη χρηματοδότηση. Και για να είμαι πολύ συγκεκριμένος, σ’ αυτή συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά των SMP (σ.σ. των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες) του 2014. Και υπό το φως όσων έχουν συμβεί στην Ελλάδα, σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται και η πληρωμή των SMP  του 2015 στον ESM (σ.σ. Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), για την οποία έχουμε μια καθαρή συμφωνία, για τις προϋποθέσεις αυτής της πληρωμής. Και όσο δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, δεν μπορώ να πληρώσω. Και τι περίπτωση έχουμε εδώ; Δεν είμαστε σε μια διαδικασία χορήγησης δανείων ή εγγυήσεων, αλλά είμαστε σε διαδικασία μεταβίβασης. Και η άλλη πλευρά έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό μου. Πρέπει να πάρω αυτά τα SMP για τον προϋπολογισμό μου».

Στην πλατφόρμα «https://euroleaks.mera25.gr/» αναμένεται αύριο να δοθούν στη δημοσιότητα οι ηχογραφήσεις του Eurogroup ενώ τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

 

Οι χώρες που δηλώνουν πρόθυμες να φιλοξενήσουν ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα

Χώρες μέλη της ΕΕ δήλωσαν διατεθειμένες να υποδεχθούν περίπου 1.600 ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες από καταυλισμούς και κέντρα υποδοχής στα νησιά της Ελλάδας, ενημέρωσε χθες η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Επτά χώρες (Κροατία, Γερμανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία) έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Η Γιόχανσον επεσήμανε ότι ακόμη περισσότερες χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μετεγκατάστασης ή εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποιες είναι.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μεταξύ άλλων για την ένταση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει την προσφυγική «κάνουλα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*