Σχέδιο για μειώσεις μισθών και στο Δημόσιο

Άρση μέτρων - Δημόσιο: Το 70% των υπαλλήλων επιστρέφει κανονικά στις υπηρεσίες τους από 11 Μαΐου
Σχέδιο για μειώσεις μισθών και στο Δημόσιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση και συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Σχέδιο για μειώσεις μισθών και στο Δημόσιο

Η μείωση θα γίνει μέσω της επέκτασης του προγράμματος επιδότησης μερικής απασχόλησης (SURE) και στο Δημόσιο και σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» αφορά κυρίως συμβασιούχους σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, δημόσιους οργανισμούς, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και ΔΕΚΟ και γενικά φορείς της γενικής κυβέρνησης στους οποίους υπάρχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Βάσει του σχεδίου που θα εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα, τα μισά λεφτά της σύμβασης θα τα δίνει το κράτος και τα υπόλοιπα θα καλύπτονται κατά ένα ποσοστό έως 60% από το πρόγραμμα SURE, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικό κούρεμα του μισθού.

To tvxs.gr, μέσα στην πανδημία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Στις αντίξοες αυτές συνθήκες, στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr

Για παράδειγμα, εργαζόμενος σε ΟΤΑ ή νοσοκομείο με αποδοχές 800 ευρώ που θα μπει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, θα λαμβάνει 400 ευρώ από το κράτος και άλλα 250 ευρώ από το πρόγραμμα SURE, δηλαδή το 60% των υπολοίπων 400 ευρώ, με αποτέλεσμα ο συνολικός μισθός του να διαμορφωθεί στα 650 ευρώ και να έχει απώλεια 150 ευρώ τον μήνα.

«Τα σημερινά δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και των Νέων, αναφορικά με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, δείχνουν πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι προσκολλημένη στις αποτυχημένες συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Και προσθέτει: «Αντί να σταματήσει την επιδότηση της αναστολής συμβάσεων και των μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται τώρα να εφαρμόσει την ίδια καταστροφική πολιτική και στο Δημόσιο.Πρόκειται για σχέδιο βγαλμένο απευθείας από τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια του ΔΝΤ περί εσωτερικής υποτίμησης.

Θα οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης όλων των μισθωτών και, κατά συνέπεια, στην κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όλα αυτά, προφανώς, θα έχουν συνέπεια την είσοδο της οικονομίας σε ένα νέο σπιράλ ύφεσης, το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.

Οι σχεδιασμοί του κ. Μητσοτάκη απειλούν να καταστρέψουν όσα κατέκτησε η χώρα με την έξοδό της από τα μνημόνια επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τον προειδοποιούμε πως δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τις ζωές των πολιτών. Τα εφιαλτικά αυτά σχέδια πρέπει να μείνουν, και θα μείνουν, στα συρτάρια του».

Το υπουργείο Οικονομικών, απάντησε διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα.  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ουδέποτε το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση σχεδίασε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Ούτε σχεδιάζει. Αυτά είναι ευσεβείς πόθοι της αντιπολίτευσης».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*