Σφοδρή κριτική Τσίπρα: Χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου (vid)

 Σφοδρή κριτική Τσίπρα: Χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου (vid)

Κριτική για το έλλειμμα ενιαίας στρατηγικής της κυβέρνησης ως προς τα εθνικά, άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την παρέμβαση του στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας με Ιταλία και Αίγυπτο. Ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαρέβαλε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακραίους λαϊκισμούς της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως η κατηγορία περί ανταλλαγής της Μακεδονίας για τις συντάξεις.

Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπυκνώνεται στα εξής λόγια που σκοπό είχαν να αποτυπώσουν τις παρατεταμένες παλινωδίες της κυβέρνησης με φόντο τα εθνικά θέματα:

«Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας δεν είναι επικοινωνία. Και αναρωτιέμαι γιατί έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση… Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δεν πραγματοποιεί έρευνες, άρα δεν παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα, γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς Δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις; Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία. Και στο πώς θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο. Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με εντάσεις στην περιοχή, κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας» και υπογράμμισε:

«Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική αξιοποιώντας την στήριξη που της παρέχει ο διεθνής παράγοντας, που τις παρέχουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, αξιοποιώντας τις αδυναμίες της ΕΕ, μια γείτονα που θέλει να παίξει ρόλο περιφερειακής δύναμης, να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, με έναν ηγέτη, ο οποίος ιδίως μετά το 2016 βρίσκεται σε μία άλλη σφαίρα, θεωρεί τον εαυτό του παγκόσμιο αρχηγό του ισλαμικού κινήματος και δεν διστάζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του και τη συμπεριφορά του», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «απέναντι σε αυτήν την Τουρκία, απέναντι στην προφανή επιθετική αλλά σαφή στρατηγική», «οφείλουμε προφανώς να είμαστε ενωμένοι». «Αλλά δεν αρκεί αυτό. Δεν αρκούν λόγοι ενότητας. Απαιτείται και μία σαφής εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος».

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού που προηγήθηκε, σχολίασε ότι έλπιζε πως «έστω τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές», να διακρίνει «τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι σ’ ένα γείτονα που κλιμακώνει μια επιθετική στρατηγική», αλλά τελικά «δεν το εισέπραξε».

«Είναι υποχρέωση και καθήκον της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας στα εθνικά θέματα», τόνισε.

«Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους», συνέχισε και διευκρίνισε:

«Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας» και «δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη, αν χρειαστεί αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν».

Τα τρία σημεία κριτικής

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε στον πρωθυπουργό το κενό στρατηγικής που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση για τα εθνικά ζητήματα. Κατόπιν τούτου, επικέντρωσε την κριτική του σε τρία σημεία, τα οποία εν πολλοίς αποτέλεσαν τη βάση για το «παρών» αναφορικά με τη Συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Πρώτον, υπογράψατε μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει την τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά και τη μισή Ρόδο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. «Χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σχέδιο ενώ ξέραμε όλοι ότι η Τουρκία θα προέβαινε αμέσως σε επιθετικές κινήσεις σε αυτήν την περιοχή» επισήμανε. Σε εκείνο το σημείο υπενθύμισε την αποκάλυψη του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου, για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από το τουρκικό ερευνητικό, Ορούτς Ρέις. Μετέπειτα, θίγοντας την ανεκδιήγητη δήλωση Πέτσα πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον Δούρειο Ίππο της Τουρκίας, σχολίασε πως η κυβέρνηση είτε απολύει, είτε βαφτίζει φίλα προσκείμενους προς την Άγκυρα όσους ασκούν υπεύθυνη κριτική.

«Πάμε στο δεύτερο σημείο κριτικής» ανέφερε και εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν ανέγνωσε σωστά την κατάσταση σχετικά με τις εντεινόμενες παραβιάσεις των γειτόνων, αφού η Ελλάδα -όπως είπε- θα έπρεπε ήδη από το Νοέμβριο να θέτει ζήτημα κυρώσεων αντί αρμόδιοι υπουργοί (σ.σ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης) να λένε ότι είναι στρατηγική απόφαση αυτές να μην τεθούν.

Αν είχατε αποφασίσει να πρωταγωνιστήσετε στον ευρωτουρκικό διάλογο που επανεκκινήθηκε τον Μάρτιο, αντί να είστε παντελώς απόντες και είχατε πιέσει για Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, ώστε να ενισχυθούν οι συμμαχίες μας στη Μεσόγειο, σήμερα οι εξελίξεις μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικές» πιθανολόγησε.

Σε σχέση με το τρίτο σημείο, ο κ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Συμφωνία με την κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα εάν επιτραπεί στην Τουρκία να την εκμεταλλευτεί. Επ΄ αυτού, αναφέρθηκε στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την επίτευξη της Συμφωνίας, ενώ επανέλαβε απευθυνόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο ότι εάν επιθυμεί εθνική συνεννόηση, τότε θα πρέπει να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

«Αλλάζετε την εθνική γραμμή;»

«Θα μιλήσετε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, όπως μιλήσαμε εμείς με την Συμφωνία των Πρεσπών» ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη και θύμισε πως η ΝΔ άπέρριψε το Ελσίνκι όταν υπήρχε η ευκαιρία για λύση με την Τουρκία. «Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις» είπε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ από κοινού με το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας –εν προκειμένω του Καστελόριζου- είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού. «Εσείς έχετε καθορίσει αυτά τα όρια των εθνικών κόκκινων γραμμών. Κι εμείς 4,5 χρόνια αυτά τα όρια τιμήσαμε και προασπίσαμε. Εσείς τώρα έρχεστε να αλλάξετε το πλαίσιο της εθνικής μας γραμμής;» διερωτήθηκε.