Σφοδρές μάχες στη Λιβύη: Μετά τη Σύρτη ο Χαφτάρ πολιορκεί τη Μισράτα – Οι Φιλιππίνες ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράκ

Σφοδρές μάχες στη Λιβύη: Μετά τη Σύρτη ο Χαφτάρ πολιορκεί τη Μισράτα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται μάχες ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τους μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Eθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Τρίπολης στην περιοχή Άμπου Γκράιν, ανάμεσα στη Σύρτη και την πόλη Μισράτα, στη βορειοδυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και TASS.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης αποχώρησαν από τη Σύρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία, όπως δηλώνουν, αφού οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους με μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Η κατάληψη της Σύρτης συνιστά σημαντική νίκη για τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο πολιορκεί την Τρίπολη, όπου εδρεύει η ΚΕΕ.

Η Σύρτη βρίσκεται στα δυτικά των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το λυβικό πετρέλαιο, οι οποίοι ελέγχονται επίσης από τον Χάφταρ. Βρίσκεται επίσης σε μια στρατηγική θέση, πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού προς την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη.

Η προέλαση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ σημειώνεται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΕ.

«Οι δυνάμεις μας έλαβαν μιαν απόφαση, αφού μελέτησαν την κατάσταση, να αποσυρθούν έξω από τη Σύρτη και να περιμένουν εντολές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δύναμη Προστασίας Σύρτης, σύμμαχος της ΚΕΕ. «Η αποχώρησή μας από τη Σύρτη δεν είναι το τέλος», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν ήθελε «να χυθεί αίμα πολιτών» στην πόλη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ΛΕΣ του Χάφταρ έλαβε βοήθεια από «κοιμώμενους πυρήνες» εντός της Σύρτης.

 

Οι Φιλιππίνες ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράκ

Οι Φιλιππίνες ζήτησαν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον αμερικανικών στόχων στη χώρα.

«Το επίπεδο συναγερμού σε όλο το Ιράκ έχει φτάσει στο επίπεδο 4, κάτι που σημαίνει αναγκαστικές απομακρύνσεις», δήλωσε ο Εντουάρντο Μένες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι 1.600 Φιλιππινέζοι εργάζονται στο Ιράκ, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι υπόλοιποι σε αμερικανικές και άλλες ξένες εγκαταστάσεις στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ.

Πλοίο του λιμενικού των Φιλιππίνων, το οποίο η χώρα μόλις αγόρασε από τη Γαλλία και κατευθυνόταν προς τις Φιλιππίνες, έλαβε εντολή να πλεύσει στο Ομάν και το Ντουμπάι για να βοηθήσει τους Φιλιππινέζους που ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις χώρες αυτές.

«Οι Φιλιππινέζοι που εργάζονται στο εξωτερικό θα μεταφερθούν σε ασφαλέστερα λιμάνια από όπου θα μπορέσουν να απομακρυνθούν με αεροπλάνα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν», επεσήμανε το λιμενικό σε ανακοίνωσή του.

Οι Φιλιππινέζοι που βρίσκονται στο Ιράκ καλούνται να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της χώρας τους στη Βαγδάτη, αν χρειάζονται βοήθεια για να λάβουν άδεια εξόδου από τη χώρα.

«Αν δεν έχετε εργοδότες και είστε θύματα διακινητών, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας ή ελάτε στην πρεσβεία ώστε να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε», δήλωσε ο Φιλιππινέζος επιτετραμμένος Γιομάρ Σάντι.

«Αν θέλετε να επιστρέψετε στην πατρίδα σας και δεν σας επιτρέπουν οι εργοδότες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα μιλήσουμε με τους εργοδότες σας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Φιλιππινέζος υπουργός Άμυνας Ντελφίν Λορενσάνα, επικεφαλής της νεοσυσταθείσας επιτροπής που εποπτεύει των απομακρύνσεων, είχε επισημάνει χθες Τρίτη ότι η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει αεροσκάφη για τους Φιλιππινέζους που βρίσκονται στο Ιράκ και το Ιράν και επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να πάνε σε πιο ασφαλείς περιοχές.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι ζουν στη Μέση Ανατολή ως οικιακοί βοηθοί, εργάτες στην οικοδομή, νοσηλευτές και μηχανικοί.