Σφοδρές αντιδράσεις δημοσιογράφων για την προσπάθεια φίμωσης του Τύπου από τον Χρυσοχοΐδη

Σφοδρές αντιδράσεις δημοσιογράφων και πολιτών προκαλεί το νέο αστυνομικό δόγμα Νόμου και Τάξης που προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα με τη μορφή ενημερωτικού υλικού.

Στο σχέδιο αναφέρεται πως «η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».

Πρόκειται για μια ξεδιάντροπη επιχείρηση περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου, καθώς από τον όρο περί «οριοθέτησης», προκύπτει εύλογα το συμπέρασμα ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στην πηγή των γεγονότων, αφήνοντας ακάλυπτους τους πολίτες σε περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Πέραν αυτού ερωτήματα προκαλεί το τι χρησιμότητα νομίζει ο υπουργός ότι θα έχει ένας αξιωματικος της ΕΛΑΣ ως «σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας» με τους δημοσιογράφους, κάτι το οποίο επουδενί ποτέ δεν ζήτησαν να υπάρχει.

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα γεγονότα, ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε: «Απολύτως όχι. Αντίθετα, σε δύσκολες περιστάσεις θέλουμε να εξασφαλίζεται χώρος για τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους, τους εκπροσώπους του Τύπου, έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα».

Η αντίδραση των δημοσιογράφων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν άμεση, ενώ  αναμένουν και σχετικές ανακοινώσεις από τις Ενώσεις Τύπου.

Οι αναρτήσεις είναι ενδεικτικές:

Marios Lolos

99% των επιθέσεως που έχουμε υποστεί ως φωτορεπόρτερ είναι από όργανα της ΕΛ.ΑΣ και όχι από διαδηλωτές. Αυτές οι επιθέσεις είναι όλες ατιμώρητες εκτός από μία. Εάν θέλει λοιπόν ο Χρυσοχοΐδης να μας προστατεύσει κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων καλά θα κάνει να βάλει στα όργανά του διακριτικά, ώστε το λιγότερο να ξέρουμε ποιος μας επιτίθεται.
Κατά τα άλλα κανένας Υπουργός Προ.Πο δεν μπορεί να μας υποδείξει πως θα κάνουμε την δουλειά μας και από που. Αυτά είναι λυμένα χρόνια μέσα στις δημοκρατίες. Έλεγχος της εικόνας σημαίνει κατάλυση της Ελευθερίας του Τύπου.

Nikos Christofakis

Έλεγχος της εικόνας σημαίνει κατάλυση της Ελευθερίας του Τύπου.

Εάν τα σημερινά Ελληνικά ΜΜΕ δεν ήταν γραφεία Τύπου της κυβέρνησης ήδη θα έπρεπε να έχουν ξεσηκωθεί με την στέρηση της ελευθερίας τους.

η εικόνα προφίλ του Dimitris Lampropoulos, Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα που στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες
Dimitris Lampropoulos

Δεν ξερω τι να πρωτοπώ βασικά, το αφήνω να υπάρχει εδώ απλα, περιμένοντας τις ανακοινώσεις από ολες τις ενώσεις, καθώς και το εμπάργκο σε Μαξιμου και Προεδρικο (για αρχή)
Συμφωνώ με τον φιλο και συνάδελφο Νικο αν και νομίζω οτι είμαστε ηδη….. Βαδίζουμε στα πιο σκοτεινά μονοπάτια

Eleftheria Koumandou

Η αυτονόητη θέση των δημοσιογράφων είναι απέναντι σε αυτό το έκτρωμα που παρουσιάστηκε σήμερα για περιορισμό της δουλειάς μας. Είναι ευθεία παρέμβαση στην λειτουργία του Τύπου. Ευθεία παρέμβαση στην ελευθεροτυπία.

Επίσης, αν θέλετε εκεί στο υπουργείο την ασφάλεια μας, (που κυρίως από τους αστυνομικούς κινδυνεύουμε),
βάλτε απλώς διακριτικά.

Tony Rigopoulos

H πλάκα είναι ότι ο Χρυσοχοΐδης νομίζει ότι όντως οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον δρόμο θα κάτσουν σε «οριοθετημένο συγκεκριμένο χώρο» και ότι χρειάζονται «δίαυλο επικοινωνίας» με αξιωματικό της ΕΛΑΣ… Sorry but NO.

Η προσπάθεια “διαχωρισμού” μας από τους διαδηλωτές ,δεν ήταν έκπληξη για εμάς. Όσες φορές δεχτήκαμε επιθέσεις ή δεν…

Posted by Tatiana Bolari on Thursday, January 21, 2021

Dimitris Soultas

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης “για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους” που καλύπτουν μια διαδήλωση θα “οριοθετήσει έναν συγκεκριμένο χώρο γι αυτούς” και θα υπάρχει και ένας αξιωματικός ο οποίος θα τους ενημερώνει. Συγκινητική η προσπάθεια του υπουργού. Και γιατί, Μιχάλη μου, να βρίσκονται οι δημοσιογράφοι στο “πεδίο” (όπως σου αρέσει να το λες). Να τους στέλνεις κατ’ ευθείαν το ρεπορτάζ στο e-mail τους να μην βρίσκονται μέσα στα πόδια της Αστυνομίας, που θα έχει και το άγχος να τους

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Οριοθετημένο χώρο για τους δημοσιογράφους, τις κάμερες, τους φωτορεπόρτερ και τα συνεργεία που καλύπτουν δημόσιες συναθροίσεις, απεργίες, πορείες, συγκεντρώσεις θέλει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων.

Με απλά Ελληνικά θέλει τους δημοσιογράφους και τις κάμερες μαντρωμένους σε σημείο που θα ορίζει η ΕΛΑΣ, δηλαδή εκείνος, οι οποίοι φυσικά θα ενημερώνονται από την ΕΛΑΣ για τα συμβαίνοντα δηλαδή πάλι από εκείνον.

Όταν η