Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους. Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κικίλιας

Κορονοϊός: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κικίλιας

Με απαγόρευση εισόδου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1-2 υποχρεωτικά rapid test σε εργαζόμενους αλλά και πιθανή υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, προσπαθεί η Κυβέρνηση να μεταπείσει τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Η επιδημία κορονοϊού καλπάζει και σύμφωνα με τους ειδικούς η βασική αιτία παραμένει η άρνηση πάνω από το 1/3 των ενήλικων συμπολιτών μας να εμβολιαστεί. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες. Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Στόχος είναι να υπάρχει έμμεση πίεση στους ανεμβολίαστους πολίτες ώστε να πειστούν για την αξία του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες έμμεσα επιβεβαίωσε χθες και ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων θα είναι αμιγείς, δηλαδή μόνο για πλήρως εμβολιασμένους, που θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίων έξι μηνών για όσους έχουν νοσήσει. Το ίδιο αναμένεται ότι θα ισχύσει και για τα γήπεδα.

Την ίδια στιγμή, σε εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid), με δική τους ευθύνη δηλαδή θα πρέπει να το πληρώνουν οι ίδιοι.

Ακόμη δεν είναι ξεκαθαρισμένο εάν το τεστ θα πρέπει γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, με ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα στην εστίαση, να υποβάλλονται σε δύο τεστ εβδομαδιαίως. Επίσης με διπλό εργαστηριακό έλεγχο θα μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες να διδάξουν και οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους φοιτητές. Μόνο οι μαθητές θα υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα.

Χρήση Μάσκας

Πολύ πιθανό είναι να ανακοινωθεί η επαναφορά για καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους για όλους ανεξαιρέτως, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Η χρήση της μάσκας για την οποία δόθηκε μικρή ελευθερία εν μέσω καύσωνα και μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου κυκλοφορεί ο καθένας μόνος του ή με την οικογένειά του, κρίνεται απαραίτητη από τη στιγμή που ο καιρός θα κρυώσει – είναι γνωστό η χαμηλή θερμοκρασία ευνοεί μεγαλύτερη μετάδοση. Οι ειδικοί επιμένουν στη σωστή επιλογή μάσκας, με τις απλές υφασμάτινες να μην προκρίνονται εν μέσω κυριαρχίας της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Χειρουργικές μάσκες και υψηλής προστασίας (ΚΝ95) προστατεύουν περισσότερο.

Σύμφωνα με επισημάνσεις των ειδικών, η μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δημιουργεί μια “κακή συνήθεια” και εύκολα πλέον κάποιος δεν θα τη χρησιμοποιεί και όταν εισέρχεται σε κλειστούς χώρους.

Σχετικά με τα εμπορικά καταστήματα και σουπερμάρκετ, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους, τα σενάρια αυτά φαίνεται πως απομακρύνονται καθώς ανακύπτουν δυσκολίες εφαρμογής στην πράξη. Θα ισχύουν, πάντως, μέτρα, όσον αφορά σε χωρητικότητα και αποστάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει σύσταση για διπλή χρήση μάσκας.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Στο μεταξύ, έχουν φουντώσει τα σενάρια για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού. Το ενδεχόμενο άφησε χθες το πρωί ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. “Είναι από τα ενδεχόμενα που θα αξιολογηθούν και θα μας απασχολήσουν. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να απέχουμε από κάθε κίνδυνο. Για να μην μπούμε πάλι σε περιπέτειες. Με ό,τι εργαλείο έχουμε στα χέρια μας”, τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ερωτηθείς σχετικά το ζήτημα της υποχρεωτικότητας δήλωσε συγκεκριμένα: “Δε φαίνεται να ανοίγει θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες”.

Γιώργος Σακκάς

 

Τι συμβαίνει με τους εκατοντάδες απλήρωτους αρχαιοφύλακες;

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ 

Το NEWS 24/7 μίλησε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάκων Αρχαιολόγων (ΠΕΥΦΑ), Γιάννη Μαυρικόπουλο και ξεκαθάρισε το τοπίο με τους απλήρωτους συμβασιούχους εργαζόμενους στους αρχαιολογικούς χώρους.

Διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει το θέμα των απλήρωτων συμβασιούχων εργαζόμενων στους αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, καθώς τη Δευτέρα 23/08, κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση από 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν να μάθουν «τους λόγους για τους οποίους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες και πώς το υπουργείο σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα της μισθοδοσίας τους».

Την ίδια ημέρα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εργαζομένων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έλαβαν χώρα στην Κρήτη στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Το NEWS 24/7 μίλησε για το θέμα αυτο με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάκων Αρχαιολόγων (ΠΕΥΦΑ), Γιάννη Μαυρικόπουλο. Ο κ. Μαυρικόπουλος επιβεβαίωσε πως τη φετινή χρόνια υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και κωλυσιεργία στις πληρωμές, τόσο της μισθοδοσίας, όσο και των πρόσθετων αμοιβών των εργαζομένων.

Απορία προκαλεί μάλιστα το γεγονός πως κάποιοι από τους εργαζόμενους – που προσλήφθηκαν τον Μάιο- έχουν λάβει δεδουλευμένα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. “Αυτό συμβαίνει γιατί η πληρωμές εξαρτώνται από τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, από τα λογιστήρια, από τις άδειες που παίρνουν αυτοί που δουλεύουν σ΄αυτά και βέβαια από το Υπουργείο Πολιτισμού” εξήγησε ο κ. Μαυρικόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως «πραγματικά δεν ξέρουμε ποιος φταίει. Κανείς δε φαίνεται υπεύθυνος τόσα χρόνια τώρα και κανείς δε λογοδοτεί ταυτόχρονα. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει η απαραίτητη οργάνωση για να πληρώνονται τακτικά οι συμβασιούχοι, όπως όλοι οι εργαζόμενοι”.

Στην ερώτησή μας για το αν αυτό το φαινόμενο των καθυστερήσεων έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, απάντησε πως “πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά ποτέ τόσο μεγάλες. Μπορεί, δηλαδή, τα δεδουλευμένα του Ιουνίου να πληρωνόντουσαν στο τέλος Ιουλίου κάποιες φορές. Φέτος όμως η κατάσταση είναι άσχημη. Εμείς, ως μόνιμοι αρχαιοφύλακες και ως Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάκων Αρχαιολόγων στεκόμαστε στο πλευρό των εκατοντάδων συναδέλφων μας που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες και χωρίς να γνωρίζουν το πότε θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα. Όσο για τις πρόσθετες αμοιβές τους, δηλαδή τις υπερωρίες που κάνουν καθημερινά, αυτές ακόμη είναι χαμένες στο διάστημα”.

“Εκατοντάδες υπάλληλοι απλήρωτοι επί μήνες”

Σε ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ τονίζει πως “οι ορισμένου χρόνου αρχαιοφύλακες καλύπτουν διαχρονικά τα τεράστια κενά που υπάρχουν στους Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία όλης της Χώρας. Αντιμετωπίζουν αρκετά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί και θα θέλαμε να τα επισημάνουμε. Τη φετινή χρόνια υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και κωλυσιεργία στις πληρωμές, τόσο της μισθοδοσίας, όσο και των πρόσθετων αμοιβών. Είναι απαράδεκτο να παραμένουν εκατοντάδες υπάλληλοι απλήρωτοι επί μήνες και χωρίς να γνωρίζουν το πότε θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα. Είναι απαραίτητο να λυθεί άμεσα το θέμα των αμοιβών των εργαζομένων και να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στις πληρωμές τους.

Οι πιστοποιημένοι φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, που στελεχώνουν σχεδόν αποκλειστικά πλέον τις θέσεις των ΙΔΟΧ αρχαιοφυλάκων στο ΥΠΠΟΑ , υπάγονται στο κώλυμα 60μήνου και ήδη συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους, αφού έχουν συμπληρώσει το ανωτέρω διάστημα. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ οφείλει να απεγκλωβίσει τους πιστοποιημένους αρχαιοφύλακες από τη συγκεκριμένη διάταξη που τους οδηγεί στην ανεργία και μηδενίζει την κατάρτιση και της εξειδίκευση που έχουν από την μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο μας.

Πάγια και διαχρονικά η ΠΕΥΦΑ ζητά κάλυψη των οργανικών κενών στις θέσεις φύλαξης, με την έκδοση προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ. Στηρίζουμε απόλυτα το αίτημα των ΙΔΟΧ αρχαιοφυλάκων και θα επισημάνουμε για ακόμα μια φορά τα πολύ μεγάλα κενά που υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες και επιτέλους πρέπει η πολιτεία να στελεχώσει Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό”.

Η ΠΕΥΦΑ στο πλευρό των κινητοποιήσεων των αρχαιοφυλάκων στην Κρήτη

Τη Δευτέρα 23/08 με νέο δελτίο Τύπου η ΠΕΥΦΑ με αφορμή την στάση εργασίας των αρχαιοφυλάκων στην Κρήτη εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Είναι επιεικώς απαράδεκτο να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι τόσους μήνες.

Χαρακτηριστικά επίσης αναφέρεται πως “επίσης, καταδικάζουμε την ωμή παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, κου Διδασκάλου, ο οποίος αντί να παρεμβαίνει ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες, δίνει εντολές για να μείνουν ανοιχτά τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι, αγνοώντας τα προβλήματα ασφαλείας που ενδεχομένως θα προκύψουν. Τον καλούμε λοιπόν, να βγει δημόσια και να υποσχεθεί την άμεση πληρωμή των εργαζομένων”.