ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για τη μείωση των ειδικών φόρων καυσίμων. Με πρώτη την υπογραφή Τσίπρα – Διερεύνηση καταγγελιών για τη σύμβαση δωρεάς 10.000.000 δολαρίων από Σαουδική Αραβία

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για τη μείωση των ειδικών φόρων καυσίμων – Με πρώτη την υπογραφή Τσίπρα

Στόχος να αναχαιτιστεί το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων που πλήττει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος κατέθεσε τροπολογία για τη μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα.

Η τροπολογία προβλέπει τη μείωση των ΕΦΚ, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε., στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης και στο φυσικό αέριο, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022.

Παράλληλα, προβλέπει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης, κατά την περίοδο από την 15η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30η Απριλίου 2022, όταν οι ανάγκες του πληθυσμού είναι αυξημένες.

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας που συζητείται στη Βουλή, ο χρόνος της μείωσης μπορεί να παραταθεί για όσο διαρκεί η υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας επισημαίνει απέναντι στη «συνειδητή αδιαφορία της κυβέρνησης για το κύμα ακρίβειας που απειλεί με φτωχοποίηση την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. καταθέτει συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις ουσιαστικής προστασίας και στήριξης των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η μείωση των συντελεστών ΕΦΚ συγκριμένων καυσίμων στα κατώτατα όρια της Ε.Ε., όπως περιλαμβάνεται στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνιστά μία αναγκαία και γενναία φορολογική ελάφρυνση των πολιτών, μπορεί να ανακόψει το κύμα ακρίβειας και ταυτόχρονα να αυξήσει την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων, καταλήγει στη δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου.

 

Διερεύνηση καταγγελιών για τη σύμβαση δωρεάς 10.000.000 δολαρίων από την Σαουδική Αραβία

Μητσοτάκης Σαουδική Αραβία

Τη διερεύνηση των καταγγελιών για τη σύμβαση δωρεάς 10.000.000 δολαρίων από την Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού ζητούν, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Υγείας, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη και συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Εξωτερικών της  Κ.Ο, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών γίνεται γνωστή η επιστολή καταγγελία του πρέσβη επί τιμή και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), κ. Νίκου Βαμβουνάκη, αναφορικά με τη δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η επιστολή, με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2021, απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και περιέχει στοιχεία του ‘’Memorandum of Financial Contribution’’ (MFC) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του «Ανθρωπιστικού Οργανισμού του βασιλέα Salman» (KSRelief Centre) της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού, που δόθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση, δεν ανήκει στο δημόσιο αλλά στην ιδιωτική εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση για την «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19», μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Palantir και τις αντιδράσεις, που υπήρξαν για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Από το παραπάνω γεγονός προκαλούνται ερωτηματικά σε σχέση με την διαφάνεια και την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων για την αποδοχή των δωρεών, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επειδή δεν δόθηκαν από την κυβέρνηση – ως όφειλε- απαντήσεις και εξηγήσεις στις παραπάνω καταγγελίες, ρωτούν τους Υπουργούς:

-Τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι προβλέψεις του Δημοσίου λογιστικού και της νομοθεσίας περί δωρεών;

-Ποιες διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον και η διερεύνηση πιθανών ευθυνών.