ΣΥΡΙΖΑ: Τα 24 δισ. ευρώ υπάρχουν μόνο στα όνειρα του κ. Μητσοτάκη – Ευκλ. Τσακαλώτος: Έχουν την απόλυτη ιδιοκτησία των αντεργατικών και αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων

«Πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα της Τετάρτης περί μέτρων ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως: «Ο κ. Μητσοτάκης με το χθεσινό του διάγγελμα ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του σε δημιουργική λογιστική, κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα, η κυβέρνηση μιλάει για ανύπαρκτα λεφτόδεντρα. Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα 24 δισ., είναι συνεπής και μετρημένος πολιτικός».

Στη συνέχεια, η αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτιέται σχετικά με το που προκύπτει αυτό το ποσό, επισυνάπτοντας σχετικό πίνακα με τον οποίον αναδεικνύεται «η δημιουργική λογιστική» του πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο κ. Μητσοτάκης με το χθεσινό του διάγγελμα ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του σε δημιουργική λογιστική, κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα, η κυβέρνηση μιλάει για ανύπαρκτα λεφτόδεντρα. Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα 24 δισ., είναι συνεπής και μετρημένος πολιτικός.

Ωστόσο, τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που έχει νομοθετήσει μέχρι και τα τέλη Μαΐου και δεν αφορούν δάνεια, δεν ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ, ενώ τα όσα εξήγγειλε χθες προσθέτουν στο αρχικό πακέτο μόλις 2,1 δισ. ευρώ. Επομένως, τα πραγματικά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης μέχρι και τον Οκτώβρη του 2020 ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Πώς φτάνει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης στα 24 δισ. ευρώ τα οποία, όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία, υπάρχουν μόνο στα όνειρά του;

Προσθέτει στα 8,5 δισ. ευρώ τα 2 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία, ακριβώς επειδή είναι επιστρεπτέα, σημαίνει ότι είναι δάνειο και όχι πραγματική ενίσχυση. Κι αυτό για όσες επιχειρήσεις καταφέρουν ή επιλέξουν τελικά να τη λάβουν.

Προσθέτει επίσης εγγυήσεις αλλά και αναβολές πληρωμών συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ για να φτάσει τα 14 δισ. ευρώ, οι οποίες όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, όπως λέει και ο όρος, είναι απλώς αναβολές, δηλαδή μεταχρονολόγηση πληρωμών.

Όμως, το μεγαλύτερο θράσος είναι το άλμα από τα 14 στα 20 δισ. ευρώ. Εκεί, η κυβέρνηση, για να θολώσει τα νερά, αθροίζει ως δημοσιονομικό μέτρο την «προστιθέμενη αξία» των μέτρων στην οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή ισχυρίζεται ότι ενώ δίνει 14 δισ. ευρώ, θα είναι σαν να έχει δώσει 20 δισ. ευρώ. Και για τα υπόλοιπα 4 δισ. που υπολείπονται των δήθεν 24 δισ. ευρώ, παρέπεμψε σε κάποια απροσδιόριστη, μελλοντική παρέμβαση.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός έλεγε 0+0=14. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω: 14+0=24.

* τα νούμερα βασίζονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 6ο Enhanced Surveillance

** τα νούμερα βασίζονται στην παρουσίαση της ΝΔ την Τετάρτη 20/05

 

Ευκλ. Τσακαλώτος: Έχουν την απόλυτη ιδιοκτησία των αντεργατικών και αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων

«Ας μεταφράσουμε το κείμενο της χθεσινής έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για το οποίο τόσο ευχαριστημένοι δήλωσαν Σταϊκούρας και Πέτσας».

Μελετώντας την χθεσινή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας – η οποία προβλέπει ύφεση 9.7% – και για την οποία ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος και ο κ. Πέτσας την χαρακτήρισε «την πιο θετική έκθεση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια» προκύπτουν, κατά τον τομεάρχη Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

«Προκύπτει ότι η κυβέρνηση αντί για προστασία της πρώτης κατοικίας ετοιμάζει σχέδιο “Θα σας πάρουμε το σπίτι αλλά μην φοβάστε, θα σας επιτρέπουμε να μείνετε ως ενοικιαστές.”

Μεταφράζω από το κείμενο:

“Το σχέδιο περιέχει επίσης πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να εκμισθωθεί στον δανειολήπτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το μίσθωμα του μισθωμένου ακινήτου”.

Προκύπτει ότι η κυβέρνηση παράλληλα δεσμεύτηκε:

• Να αναβάλει την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021

• να καταργήσει την ηλεκτρονική προδήλωση των υπερωριών που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα το κείμενο αναφέρει ότι:

• Το 25% των εργαζομένων (πάνω από 1 εκ. εργαζόμενοι) βρέθηκαν σε αναστολή. Δηλαδή έγιναν επιδοματούχοι άνεργοι

• τον Ιανουάριο υπήρχαν 1.3 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου (τα στοιχεία Μάρτιου του ΓΛΚ τις εμφανίζουν στα 1.8 δις).

Καταλαβαίνω ότι ο πήχης του υπουργού είναι χαμηλά. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που δήλωσε ότι η απόφαση του Eurogroup για την δανειοδότηση από τον ESM ήταν “πολύ καλή συμφωνία” και “σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις” και μετά δήλωσε ότι δεν θα γίνει χρήση του πακέτου. Ο ίδιος άνθρωπος που χθες ανακοίνωσε μείωση μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα ως μέτρο στήριξης της οικονομίας. (ή 16% του μικτού μισθού αλλά 20% του καθαρού όπως έσπευσε να… καθησυχάσει τον κόσμο ο κ. Βρούτσης).

Αλλά η ικανοποίηση από το κείμενο και τις δεσμεύσεις αυτές μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Η απώλεια της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών και η αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, είναι μέρος του κυβερνητικού σχεδίου».