ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή η αφαίρεση των εργατικών διαφορών από το ΣΕΠΕ – Μιχαηλίδης: Ο Ν. Μηταράκης διόρισε εκλεκτούς του στο μητρώο δικηγόρων

Ερώτηση 59 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αφαιρέσει την αρμοδιότητα της επίλυσης των εργατικών διαφορών από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με τα δημοσιεύματα, όπως αυτό του Left.gr,  σύμφωνα με το οποίο, ο Υπουργός Εργασίας προτίθεται να αφαιρέσει την αρμοδιότητα επίλυσης των εργατικών διαφορών από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και να τη μεταφέρει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

– Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και με την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (σελ. 70), η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν (23.09.2020), αποκαλύφθηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει η διαδικασία των εργατικών διαφορών να μεταφερθεί από το αρμόδιο ΣΕΠΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

– Ο ΟΜΕΔ είναι ένας οργανισμός που διοικείται από εργοδοτικούς φορείς και δεν μπορεί να διασφαλίσει την επίβλεψη και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας (πχ ωράριο εργασίας εργαζομένων, εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες, καταβολή δώρων και επιδομάτων, τυχόν περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας). Δεν διαθέτει το αντίστοιχο προσωπικό ούτε την αντίστοιχη με το ΣΕΠΕ δομή, ώστε να υποστηρίξει με επάρκεια τον μεγάλο όγκο δουλειάς που συνεπάγεται μια ενδεχόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων.

– Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των εργαζομένων στη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, αφού πέραν από την αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης στον ΟΜΕΔ, θα απαιτείται η συνδρομή δικηγόρου, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων που προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Επίσης, χρειάζεται να τονιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών και η απαραίτητη γνώση της αγοράς εργασίας και της  παραβατικότητας που διαθέτουν τα τοπικά τμήματα επιθεώρησης, καθώς και η  δυνατότητα επιβολής κυρώσεων που εν τοις πράγμασι οδηγούσε στην επίλυση των διαφορών.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός Εργασίας εάν αληθεύει ότι προτίθεται να μεταφέρει τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Πρόθεση της Κυβέρνησης να αφαιρέσει τις εργατικές διαφορές από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές κατήργησε την αυτονομία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με συνέπεια την υποβάθμιση της λειτουργίας του και την υποστελέχωση του, σε μια περίοδο που προωθεί την βίαιη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και ενώ εξαιτίας της πανδημίας είναι αυξημένες οι ανάγκες ελέγχου της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και με την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (σελ. 70), η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν (23.09.2020), αποκαλύφθηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει η διαδικασία των εργατικών διαφορών να μεταφερθεί από το αρμόδιο ΣΕΠΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), κάνοντας πράξη όσα από το 2014 επεδίωκε ο Υπουργός Εργασίας, ο οποίος από τότε υποστήριζε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, ο οποίος διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ,ΣΒΕ, εκπρόσωπος ΓΣΕΕ). Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και στην προάσπιση τους, σε μια περίοδο κατάφωρης παραβίασης τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΟΜΕΔ είναι ένας οργανισμός που διοικείται από εργοδοτικούς φορείς και δεν μπορεί να διασφαλίσει την επίβλεψη και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας (πχ ωράριο εργασίας εργαζομένων, εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες, καταβολή δώρων και επιδομάτων, τυχόν περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΟΜΕΔ δεν διαθέτει το αντίστοιχο προσωπικό ούτε την αντίστοιχη με το ΣΕΠΕ δομή, ώστε να υποστηρίξει με επάρκεια τον μεγάλο όγκο δουλειάς που συνεπάγεται μια ενδεχόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην πρόσβαση των εργαζομένων στη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, αφού πέραν από την αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης στον ΟΜΕΔ, θα απαιτείται η συνδρομή δικηγόρου, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων που προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών και την απαραίτητη γνώση της αγοράς εργασίας και της  παραβατικότητας που διαθέτουν τα τοπικά τμήματα επιθεώρησης, καθώς και τη  δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, που εν τοις πράγμασι οδηγούσε στην επίλυση των διαφορών.

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός:

Ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, ύστερα και από την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν; Αληθεύει ότι προτίθεστε να μεταφέρετε τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων ;

 

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Ο Ν. Μηταράκης διόρισε τους εκλεκτούς του στο μητρώο δικηγόρων

«Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης έχει προ καιρού πάρει διαζύγιο με την χρηστή διοίκηση, καθώς και με την ορθή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Το νέο του κατόρθωμα: ο διορισμός στην ουσία των εκλεκτών του στο Μητρώο δικηγόρων για την παροχή νομικής συνδρομής σε αιτούντες άσυλο, διαδικασία που επιβλέπεται από το Υπουργείο του», τονίζει στην καταγγελία του ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.,  Ανδρέα Μιχαηλίδη, για την ρουσφετολογική παρέμβαση του Νότη Μηταράκη [σ.σ.: που εκλέγεται επίσης στη Χίο] σε προκήρυξη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

Είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης έχει προ καιρού πάρει διαζύγιο με την χρηστή διοίκηση, καθώς και με την ορθή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Το νέο του κατόρθωμα: ο διορισμός στην ουσία των εκλεκτών του στο Μητρώο δικηγόρων για την παροχή νομικής συνδρομής σε αιτούντες άσυλο, διαδικασία που επιβλέπεται από το Υπουργείο του. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα και στη συνέχεια κατήγγειλε με εκτενή ανακοίνωσή ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου είναι αποκαλυπτικά.

Ο Υπουργός στην ουσία καταδολίευσε την διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο των δικηγόρων, επιτρέποντας έτσι να εγγραφούν προεπιλεγμένα πρόσωπα σε αυτό. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ευτελισμό  της λειτουργίας των θεσμών του δημοσίου, διαβάλει με τον ρουσφετολογικό χαρακτήρα της το Υπουργικό αξίωμα, αλλά και προσβάλει τους δικηγόρους του τόπου μας, οι οποίοι επέδειξαν διαχρονικά υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας και προσήλωσης στην υπηρεσία της δικαιοσύνης.

Καλούμε τον Υπουργό να ακυρώσει άμεσα την διάτρητη αυτή διαδικασία και να εφαρμόσει τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, επιτρέποντας σε όλους τους δικηγόρους να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Παράλληλα, θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τον Υπουργό στη Βουλή, με κατάθεση σχετικής ερώτησης μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου».