ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερά στις ράγες της ανανέωσης. Το Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Κ.Ε. — Φάμελλος: “Ο πλουραλισμός δεν είναι κακός: Οι υποψηφιότητες να συνδεθούν με πολιτικές προτάσεις”

ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερά στις ράγες της ανανέωσης - Το Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Κ.Ε.

Από την προσέλευση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στην φώτο η Έφη Αχτσιόγλου 

Ακλόνητο το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβρη στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία – “Σιγουρεύουν” οι υποψηφιότητες.

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα «παιχθεί» το επόμενο επεισόδιο της διαδικασίας ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος κατέδειξε πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πλειοψηφικά αποφασισμένη να δώσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους το ανανεωμένο πολιτικό της στίγμα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και την μάχη των εκλογών της αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο. Για τον λόγο αυτό – παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την πλευρά των Χρ.Σπίρτζη και Ν.Παππά– παραμένει σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου στις αρχές Σεπτέμβρη ενώ θα έχει προηγηθεί το διαρκές συνέδριο του κόμματος.

Τις επόμενες ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποψηφιοτήτων για την θέση του προέδρου. Έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην «μετά –Τσίπρα» εποχή με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να παραμένει εγγυητής της ενότητας του χώρου, δίχως να εμπλέκεται όμως στις διαδικασίες διαδοχής. Η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου παραμένει – κατά κοινή ομολογία στην Κουμουνδούρου – η πλέον δυναμική για την διαδοχή με την μέχρι πρότινος τομεάρχη οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ να διαθέτει σημαντικό έρεισμα σε όλες τις επιμέρους τάσεις του κόμματος. Με βασικό κριτήριο την δυνατότητα επανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά που θα «ανοίξουν το δρόμο» για την διεκδίκηση της διακυβέρνησης.

Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά. Με τον πρώην υπουργό όμως να καταβάλει συνεχής προσπάθεια για «καθυστέρηση» των πολιτικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ συνεπικουρούμενος από τον Χρήστο Σπίρτζη αλλά και τον Παύλο Πολλάκη που επίσης αναμένεται να είναι υποψήφιος. Ο Νίκος Παππάς άλλωστε φέρεται να πρότεινε στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία να «μεταφερθούν» οι ημερομηνίες για την εκλογή προέδρου στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Παύλο Πολλάκη να υπερθεματίζει υπέρ της διεξαγωγής τους τον Νοέμβριο. Απόψεις όμως που παρέμειναν μειοψηφικές στο όργανο με την πρόταση που είχε κατατεθεί στις 30 Μαίου από την γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου για Διαρκές Συνέδριο τον Αύγουστο, εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβρη και Έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο να παραμένει σε ισχύ. Δείγμα του ότι συνεχώς κερδίζει έδαφος η αναγνώριση της αναγκαιότητας για διαδικασίες που να ανταποκρίνονται στις ισχύουσες συνθήκες και προκλήσεις. Είναι πάντως πιθανό το θέμα του χρονοδιαγράμματος να τεθεί εκ νέου στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου το ζήτημα αυτό να «επιλυθεί» μέσω της ψηφοφορίας των μελών της.

Στα ερωτηματικά των υποψηφιοτήτων παραμένει το τι θα κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο επικεφαλής των “53” φαίνεται πως ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά μιας πιθανής υποψηφιότητάς του, που κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί. Επίσης πάντα είναι ανοιχτή η πιθανότητα μίας ακόμη υποψηφιότητας όπως αυτή της Ρένας Δούρου.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν λήφθηκαν αποφάσεις για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι το ζήτημα αυτό αναμένεται να παραπεμφθεί σε νέα συνεδρίαση του οργάνου που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Πέμπτη. Επιλύθηκε πάντως το ζήτημα της πλήρωσης της θέσης του εκπροσώπου τύπου από την οποία έχει παραιτηθεί η Πόπη Τσαπανίδου. Την ευθύνη θα αναλάβει ο Στέργιος Καλπάκης, που έως σήμερα ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για στέλεχος προερχόμενο από τη νέα γενιά του κόμματος που διακρίνεται για την γνώση του «παραδοσιακού» τοπίου των Μέσων Ενημέρωσης όσο και των νεώτερων μορφών επικοινωνίας, δηλαδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για να ανταποκριθεί στον κοινοβουλευτικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι σήμερα θα συνεδριάσει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος υπό τον μεταβατικό πρόεδρο της, Σωκράτη Φάμελλο. Αντικείμενο ο ορισμός των βουλευτών που θα αναλάβουν τους κοινοβουλευτικούς τομείς πολιτικής. Επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος αναμένεται να ενημερωθεί σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων.

 

Φάμελλος: “Ο πλουραλισμός δεν είναι κακός – Οι υποψηφιότητες να συνδεθούν με πολιτικές προτάσεις”Ο Σωκράτης ΦάμελλοςΟ Σωκράτης Φάμελλος

Στην επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους στόχους που έχει θέσει το κόμμα, αναφέρθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα είναι να μην έχουμε μόνο επιλογή προσώπου για την ηγεσία, αλλά ένα δυνατό κόμμα γειωμένο στη κοινωνία και μία συνολική πολιτική πρόταση και παράλληλα να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στη τηλεόραση του ALPHA αναφερόμενος στις διαδικασίες που έχουν ανοίξει στο κόμμα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων που ενδεχομένως υπάρξουν ανέφερε ότι ο «αν και στο παρελθόν είχε υπάρξει μόνο μία υποψηφιότητα του Αλέξης Τσίπρα, εντούτοις ο πλουραλισμός δεν είναι κακός, ωστόσο το σημαντικό είναι να συνδέσουμε τις υποψηφιότητες με τις προτάσεις με την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή αρχηγού και την διεξαγωγή του Συνεδρίου ο κ. Φάμελλος είπε ότι «Θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο». Σημείωσε ακόμη ότι «Μετά το σοκ της αποχώρησης Τσίπρα, γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε προτάσεις για την ηγεσία. Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα για τις υποψηφιότητες. Αυτό που απαιτείται και το επιδεικνύουν όλοι είναι σοβαρότητα και σεμνότητα. Πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία του κόσμου και το διακύβευμα της εκλογής».

Ο κ. Φάμελλος απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος. Στην σχετική ερώτηση απάντησε: «Και εγώ και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλάβαμε ένα δύσκολο έργο να εκπροσωπήσουμε το κόμμα στις Προγραμματικές Δηλώσεις και να πάρουμε αποφάσεις για την κοινοβουλευτική λειτουργία. Θέλω να σεβαστώ την εντολή αυτή και να μην την εμπλέξω με προσωπική επιδίωξη. Δεν εμπλέκω τον ρόλο μου με προσωπικές επιδιώξεις».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, δεν πρέπει να πάει χαμένο, επιπλέον απόδειξη είναι και ο τρόπος που αποχώρησε για να ανοίξει ο δρόμος στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τον ρόλο του ο ίδιος θα επιλέξει. Δεν θα φύγει από αυτό τον αγώνα. Εμείς συμμετέχουμε για ιδέες και όχι για καρέκλες. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μην έχει πολιτικές απόψεις. Μπορεί να μην έχει καθημερινή παρουσία αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να αποστρατευθεί σε αυτή την ηλικία».

Σε ερώτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σωστό να έχουμε κομματικούς υποψηφίους. Βεβαίως θα υποστηρίξουμε υποψηφίους σε κάποιες μεγάλες πόλεις και κάποια αυτοδιοικητικά σχήματα. Το θέμα είναι όμως αν θα έχουμε αυτοδιοίκηση». Ανοικτό άφησε και το θέμα της πρότασης στον δήμο της Αθήνας και τι θα γίνει με την υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά. «Δεν γνωρίζω να υπάρχει εξέλιξη στην συζήτηση για τον Νίκο Παππά, συζητάμε και νέες προτάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν λέγοντας: «Είναι κρίσιμη συνάντηση την παρακολουθούμε με προσοχή, είδαμε με ανησυχία τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν. Η λύση για τα ζητήματα δεν είναι ένα κυνήγι εξοπλισμών στην γειτονιά μας. Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες. Η Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σύνεση χωρίς εντάσεις. Τι θα ζητάγαμε; Να υπάρχει δέσμευση από την Τουρκία για ύφεση χωρίς εντάσεις».

Κλείνοντας ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρέψει με τρία βασικά στοιχεία, την αντιπολίτευση προς όφελος της κοινωνίας, τον σχεδιασμό μίας συνολικής πρότασης για την επόμενη ημέρα και έγνοια και ενδιαφέρον για τα ζητήματα της κοινωνίας και του κράτους δικαίου.