ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Μενδώνη να σταματήσει τον εμπαιγμό των ανθρώπων του Πολιτισμού

Μενδώνη για καμένες Μυκήνες: «Είμαι περήφανη που η φωτιά αντιμετωπίστηκε» |  Documento

«Ζητάμε να ανακοινώσει άμεσα αφενός, σε συνεργασία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν οι πολιτιστικοί χώροι τον χειμώνα και αφετέρου τα μέτρα στήριξης που προτίθεται να λάβει, προκειμένου να ενισχυθούν οι μικροί χώροι που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους υγειονομικούς περιορισμούς, όπως και οι εργαζόμενοι»

Αναλυτικά η ανακοίνωση Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία (5/10/20):

Έχουμε μπει πλέον στον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο συνήθως ξεκινούν τα χειμερινά θέατρα και οι μουσικές σκηνές. Οι άνθρωποι του πολιτισμού βρίσκονται εδώ και μήνες σε πρόβες και προετοιμασίες για τη νέα σεζόν, προσπαθώντας να προβλέψουν ή, ακόμη καλύτερα να μαντέψουν, με ποιους όρους και βάσει ποιων υγειονομικών πρωτοκόλλων θα εργαστούν τον χειμώνα που έρχεται, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού επιμένει να τηρεί μια… ουδόλως αιδήμονα σιγή.

Την ίδια στιγμή βέβαια σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και σε χώρες με πολύ μεγαλύτερο επιδημιολογικό αποτύπωμα από τη δική μας, η χειμερινή σεζόν έχει ξεκινήσει, υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν εκδοθεί εδώ και καιρό, ενώ διαρκώς επικαιροποιούνται τα μέτρα στήριξης για τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του πολιτισμού. Βέβαια, αλλού οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται τη σημασία του πολιτισμού για την κοινωνική συνοχή, για την ψυχική στήριξη του πληθυσμού, για τη θεραπεία των τραυμάτων που προκαλεί η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας. Αλλού, ο πολιτισμός δεν θεωρείται πολυτέλεια, που μπορεί εύκολα και χωρίς κόστος να διαγραφεί από την καθημερινότητα των ανθρώπων. Αλλού, οι άνθρωποι της τέχνης απολαμβάνουν σεβασμό και μέριμνα από την πλευρά του κράτους.

Εδώ όμως, αφού οι καλλιτέχνες «εξάντλησαν την επιείκεια της υπουργού», αποφάσισε, φαίνεται, κι εκείνη να εξαντλήσει την υπομονή και τις αντοχές τους. Η κα Μενδώνη άλλωστε «ένιψε τα χείρας της», όσον αφορά την ευθύνη τόσο για τις αλλεπάλληλες αποφάσεις ακυρώσεων των πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια, όσο και για την αναγκαιότητα αποζημίωσης των καλλιτεχνικών σχημάτων που τις υπέστησαν. Και σήμερα, κρύβεται από τους καλλιτέχνες που αγωνιούν για την επιβίωσή τους.

Ως τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ζητάμε από την υπουργό να σταματήσει τον εμπαιγμό των ανθρώπων του Πολιτισμού και να αναλάβει τις ευθύνες της θέσης της. Χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια και δήθεν διαρροές. Ζητάμε να ανακοινώσει άμεσα αφενός, σε συνεργασία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν οι πολιτιστικοί χώροι τον χειμώνα και αφετέρου τα μέτρα στήριξης που προτίθεται να λάβει, προκειμένου να ενισχυθούν οι μικροί χώροι που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους υγειονομικούς περιορισμούς, όπως και οι εργαζόμενοι που ήδη σήμερα μετρούν οκτώ μήνες χωρίς εισόδημα και βλέπουν μπροστά τους το φάσμα ενός χειμώνα ανεργίας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αποποίηση ευθυνών.