ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Μια πρόταση για να αλλάξει η Ευρώπη

Προτείνει να θεσμοθετηθεί διαδικασία συμμετρικής προσαρμογής που θα αφορά ταυτόχρονα υπερβολικά ελλείμματα και πλεονάσματα με ένα πλαίσιο δεσμευτικότητας για το σύνολο των κρατών-μελών, με την απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι συνέπειες της πανδημίας, οι δομικές αδυναμίες κρατών-μελών αλλά και οι αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της.

Με το πέρας των εορτών και την επιστροφή Τσίπρα από ολιγοήμερες διακοπές ο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» επανέρχεται στις επάλξεις έχοντας στον νου του δυο μέτωπα. Το εσωτερικό, όπου εστιάζει στη δυναμική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση εν μέσω του πέμπτου κύματος της πανδημίας, αλλά και στο εξωτερικό όπου αναζητά συμμαχίες προκειμένου να προωθηθεί η πρόταση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης με έμφαση στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Πρέπει ν’ αλλάξουμε τους κανόνες για ν’ αλλάξουμε τις ζωές μας» έλεγε στη διάσκεψη των Ευρωσοσιαλιστών λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο Αλέξης Τσίπρας, συζητώντας την πρότασή του με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

H πρόταση Τσίπρα για ένα νέο πλαίσιο ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης βασίζεται σε πέντε άξονες:

Eνιαία οντότητα

Πρώτον, η άσκηση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ευρώπη ως ενιαία οντότητα. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να θεσμοθετηθεί διαδικασία συμμετρικής προσαρμογής που θα αφορά ταυτόχρονα υπερβολικά ελλείμματα και πλεονάσματα με ένα πλαίσιο δεσμευτικότητας για το σύνολο των κρατών-μελών. Το αναθεωρημένο πλαίσιο θα έχει την απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι συνέπειες της πανδημίας, οι δομικές αδυναμίες κρατών-μελών αλλά και οι αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της. Την ίδια στιγμή -με αξιοποίηση της υφιστάμενης διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου- θα διαθέτει αυτόματους δημοσιονομικούς σταθεροποιητές στη βάση νέων εργαλείων (π.χ. κοινό επίδομα ανεργίας, ελάχιστο ευρωπαϊκό εγγυημένο εισόδημα) που θα ενεργοποιούνται είτε σε συνθήκες κρίσης, είτε όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει δημοσιονομική ανισορροπία.

Δεύτερον, προτείνεται η αναθεώρηση των στόχων του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, ώστε ο στόχος για δημόσιο χρέος να ανέλθει στα επίπεδα που είναι σήμερα ο μέσος όρος του χρέους της Ε.Ε. και η ετήσια μείωση του ελλείμματος να αντικατασταθεί με την εφαρμογή ενός ετήσιου στόχου διαφορετικού για κάθε κράτος-μέλος, όπου θα λαμβάνονται εξίσου υπόψη η βιωσιμότητα του χρέους, ο επιδιωκόμενος ρυθμός ανάπτυξης, η απασχόληση, αλλά και κοινωνικοί στόχοι, όπως η μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας.

Τρίτον, προτείνεται η θέσπιση ενός κοινού, απλού και σαφή κανόνα (golden rule) που θα αποτυπώνει το πλαίσιο αναγνώρισης της εκάστοτε δημόσιας επένδυσης ως «παραγωγικής» προκειμένου να εξαιρούνται από τη μέτρηση του ελλείμματος όσες εστιάζουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης. Παράλληλα από τη μέτρηση του ελλείμματος προτείνεται να αφαιρούνται οι δαπάνες για τη διαχείριση του προσφυγικού και τη χρηματοδότηση έκτακτων φυσικών φαινομένων (σεισμών, πυρκαγιών κ.α.)

Τέταρτον, προτείνεται η σταθερή μεγέθυνση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και η διεύρυνση του ρόλου του ως μηχανισμού εξισορρόπησης των εσωτερικών ανισορροπιών, επίλυσης κρίσεων, δημιουργίας των αυτόματων δημοσιονομικών σταθεροποιητών και τελικά μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της διαδικασίας της έκδοσης κοινού χρέους προτείνεται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να συμβάλλει στη σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους των χωρών-μελών και στη δημιουργία safe assets χρεογράφων που θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση του ρόλου του ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Πέμπτον, προτείνεται το νέο πλαίσιο ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης να βασίζεται στην ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου, όπως και των διαδικασιών ευρείας διαβούλευσης με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, επιστημονικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση Τσίπρα αποτέλεσε το πρώτο δείγμα ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ του νέου think tank που συγκροτήθηκε πριν από λίγο καιρό στην Κουμουνδούρου και του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κριτική για την πανδημία

Στο εσωτερικό μέτωπο τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ σε σχέση με… πέρσι. Ο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» επιμένει στην καθημερινή κριτική του στους κυβερνητικούς χειρισμούς, εκτιμώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας και ότι παρακολουθεί την εξέλιξή της ακολουθώντας τη λογική της «ανοσίας της αγέλης». Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ο είναι τέτοια εξάλλου που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστούν τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα που σημειώνονται καθημερινά, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ειδικά μέτρα για την αναχαίτισή της. Στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή βρίσκονται τα σχολεία και το επικείμενο άνοιγμά τους μεθαύριο χωρίς η κυβέρνηση να έχει λάβει επιπρόσθετα μέτρα προστασίας.

Οπως λένε χαρακτηριστικά πηγές από την Κουμουνδούρου, «τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, με διατήρηση του πρωτοκόλλου 50%+1 και συγχωνεύσεις τμημάτων αντί αραίωσή τους εν μέσω έξαρσης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Ο». Υπενθυμίζουν μάλιστα, επικαλούμενοι δηλώσεις επιστημόνων, πως «όταν πριν από την Ο ένα στα τέσσερα κρούσματα ήταν σε μαθητές και σε 3,5 μήνες λειτουργίας σχολείων είχαμε 100.000 κρούσματα σε μαθητές, με τη νέα μετάλλαξη τα κρούσματα είναι δεδομένο πως θα πολλαπλασιαστούν μεταφέροντας τον ιό σε γονείς και παππούδες μέσα στα σπίτια».

Αλλο ένα σημείο κριτικής είναι η τιμή του μοριακού τεστ και το γεγονός πως δεν συνταγογραφείται, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται δυσβάσταχτα ο οικογενειακός προϋπολογισμός σε μια περίοδο που η κοινωνία δοκιμάζεται από το κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. «Η κυβέρνηση λειτουργεί ως πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων εν μέσω υγειονομικής τραγωδίας με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το κυβερνητικό φιάσκο με τις τιμές των μοριακών τεστ στην Κύπρο» διαμηνύει η Κουμουνδούρου και όλα δείχνουν πως ο νέος χρόνος ξεκινά με την ίδια λογική που τελείωσε ο προηγούμενος: να μην αφήσει την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί.

Δημήτρης Τερζής