ΣΥΡΙΖΑ: Μια Κεντρική Επιτροπή που δεν έχει χρόνο για χάσιμο — Σήμερα ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία ο Τσακαλώτος

ΣΥΡΙΖΑ: Μια Κεντρική Επιτροπή που δεν έχει χρόνο για χάσιμο

Από παλιότερη συνεδρίασης της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ 

Καθοριστικές αποφάσεις για τον αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις της συγκυρίας αναμένονται το Σαββατοκύριακο. Υποψηφιότητα ανακοινώνει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την Έφη Αχτσιόγλου

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει αύριο και την Κυριακή «οδηγούν όλοι οι δρόμοι» που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι αποφάσεις της, που πιέζονται από τα χρονικά περιθώρια, φαίνεται πως θα έχουν καθοριστικό χαρακτήρα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ΔΕΘ και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτά ενώ σήμερα ανακοινώνεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η δεύτερη υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος μετά την «κάθοδο» της Έφης Αχτσιόγλου στην «κούρσα της διαδοχής».

Υπό το βλέμμα

Στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται – αυτή την περίοδο- να στρέφει το βλέμμα του το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αμφισβητεί ευθέως την δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατηρηθεί ενωμένη. Σημειώνοντας στην χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «αν μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο ο χρόνος θα το δείξει». Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο τον πολιτικό του στόχο να καταγραφεί στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και στις ερχόμενες ευρω-εκλογές, στελέχη του προσβλέπουν σε μία καλύτερη επίδοση από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Σε αυτό το περιβάλλον η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να εγκρίνει το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή της νέας ηγεσίας της στου οποίου την τελική μορφή κατέληξε η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Η πρόταση που θα εισηγηθεί η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, προβλέπει – θυμίζουμε- την διενέργεια Διαρκούς Συνεδρίου εντός του Αυγούστου και την εκλογή προέδρού στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή μία εβδομάδα πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να απευθυνθεί στις παραγωγικές τάξεις της χώρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, ενώ το deadline των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης λήγει στις 30 Αυγούστου. Ειδικά μάλιστα για το ζήτημα αυτό η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία ανέβαλε την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και την ανακοίνωση ονομάτων, περιμένοντας ουσιαστικά τα όσα θα αποφασιστούν στην Κεντρική Επιτροπή για την περεταίρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Χρονοδιαγράμματα

Με βάση τα παραπάνω ερώτημα αποτελεί αν θα εκφραστούν στην συνεδρίαση της Κ.Ε οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν και στην Πολιτική Γραμματεία της 30ης Μαϊου σχετικά με το αν οι διαδικασίες ανάδειξης νέου πολιτικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνουν τώρα ή να προηγηθεί εφ όλης της ύλης πολύμηνος εσωκομματικός διάλογος. Με προτάσεις οι διαδικασίες να αναβληθούν για το Φθινόπωρο, η ακόμη και σύμφωνα με κάποιες απόψεις στελεχών για τον Χειμώνα του 2024. Θέσεις αντίστοιχες – να θυμίσουμε- έχει ήδη εκφράσει δημόσια ο Χρήστος Σπίρτζης ενώ υπέρ της «χρονικής μεταφοράς» έχει ταχθεί και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Επίσης ο Νίκος Παππάς φέρεται να έχει καταθέσει στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ μια πιο «συμβιβαστική» πρόταση, ζητώντας να γίνει η εκλογή αρχηγού στο τέλος Σεπτεμβρίου. Θέση που, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι κινείται στο ίδιο πνεύμα και στοχεύει ουσιαστικά στο να οδηγήσει «με διολίσθηση» στην εκλογή αρχηγού τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση που τεθούν τέτοιου είδους ζητήματα η Κ.Ε θα κληθεί να τα επιλύσει μέσω – αντικειμενικά- κρίσιμων ψηφοφοριών.

Στο ζήτημα αυτό πάντως αναφέρθηκε χθες με σαφήνεια σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος τονίζοντας πως στην συνεδρίαση της Κ.Ε πρέπει «να κλείσει το ζήτημα του οδικού χάρτη». Τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης της πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας τονίζοντας πως «πρέπει να σέβεσαι τον πολιτικό χρόνο» καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει την πολυτέλεια να μην εκπροσωπηθεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης » αφού «είναι η έναρξη πολιτικά της χρονιάς που θεωρώ ότι δεν πρέπει να χαθεί»

Υποψηφιότητες

Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Ως εκ τούτου στην συνεδρίαση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν να εκλεγούν στο αξίωμα πρέπει να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητες τους.

Αυτό αναμένεται να κάνει ο Νίκος Παππάς που φέρεται ότι έχει πάρει την σχετική απόφαση. Εκεί θα ξεκαθαριστεί αν ο Παύλος Πολλάκης θα ολοκληρώσει το «κουαρτέτο» των υποψηφίων. Επίσης το αν θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες.

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι ανακοινώνει την δική του υποψηφιότητα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και άτυπος επικεφαλής της τάσης των «53» που έχουν ενσωματωθεί στην «Ομπρέλλα» αναμένεται να παρουσιάσει την διακριτή του πολιτική πλατφόρμα. Συνεπικουρούμενος μάλιστα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιώργος Σταθάκης, που βρίσκονται «πέρα από τα όρια» της συγκεκριμένης τάσης.

Αυτά ενώ «έχει ανοίξει τον χορό» των υποψηφιοτήτων η Έφη Αχτσιόγλου ανακοινώνοντας τις προθέσεις της την Τετάρτη. Ήδη μάλιστα η πρώην υπουργός Εργασίας φαίνεται όχι απλά να συνεπικουρείται από την νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ αφού έχουν εκφράσει την στήριξή τους οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης αλλά και να διαθέτει «διατασικά» ερείσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της υποψηφιότητάς της έχει ταχθεί η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, όπως και η Μαριλένα Κοπά καθώς και ο βουλευτής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος. Μάλιστα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και άλλες δηλώσεις στήριξης κάποιες από τις οποίες θα θεωρηθούν «έκπληξη».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία ο Τσακαλώτος – Από βδομάδα η νέα συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογέςEurokinissi

Σε ήπιους τόνους κύλησε η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που καθόρισε επί της ουσίας τα διαδικαστικά της Κεντρικής Επιτροπής και εξέτασε το θέμα των αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων χωρίς να καταλήξει σε αποφάσεις.

Ως εκ τούτου νέα συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη. Όπως έγραψε το ethnos.gr η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται να στηρίξει για την περιφέρεια Αττικής την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου Γιώργου Ιωακειμίδη, ενώ πιθανότατα θα κατεβάσει πρώην βουλευτές του κόμματος που δεν εξελέγησαν στις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο υποστήριξης της υποψηφιότητας του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά για το δήμο της Αθήνας.

Το μεσημέρι ανακοινώνει και επισήμως την υποψηφιότητά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Impact Hub στου Ψυρρή πλαισιωμένος από τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία: Τούς πρώην υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Ανδρέα Ξανθό, τον βουλευτή Χάρη Μαμουλάκη και την πρώην βουλευτή Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου. Να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώτοι πολιτεύονται σε νομούς της Κρήτης, στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο αντίστοιχα, κάτι που ερμηνεύεται ως διάθεση του διεκδικητή της ηγεσίας να “κοντύνει” πιθανή υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη για την ηγεσία.

Κατά τις πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τμήμα της πλατφόρμας του για την ηγεσία και ακολούθως θα απαντήσει και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο πρώην υπουργός φέρεται να συγκεντρώνει την στήριξη της πλειονότητας των στελεχών της τάσης των “53+”.

Αύριο, Σάββατο αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο Νίκος Παππάς με ομιλία που θα εκφωνήσει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο πρώην υπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του επιμένει ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία της διεύρυνσης απευθυνόμενος στον κόσμο που κινείται ανάμεσα στην ριζοσπαστική αριστερά και το προοδευτικό κέντρο.

Τα χρονοδιαγράμματα θα τεθούν σε ψηφοφορίες. Προσώρας δεν φαίνεται ότι έχει αναπτυχθεί τέτοια δυναμική ώστε να υπερισχύσουν διαφορετικές προτάσεις από την επίσημη εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για εκλογή Προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου.