ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τα voucher, η πρώτη κατοικία – Αχτσιόγλου: “Ομολογία ενοχής για το σκάνδαλο η απόφαση του κ. Μητσοτάκη”

Ευρωεκλογές 2019: ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας και υπογραφές

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι αποκόμισε κέρδη από την κατάργηση της τηλεκατάρτισης και πλέον ετοιμάζεται για τις επόμενες μεγάλες μάχες με την κυβέρνηση.

Ως την πρώτη μεγάλη νίκη τους επί της κυβερνητικής πλειοψηφίας θεωρούν την κατάργηση της τηλεκατάρτισης μέσω voucher των επιστημόνων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή της Κουμουνδούρου να “σηκώσει” το θέμα από νωρίς -μόλις ξέσπασε ο σάλος στα social media- ακόμα και με tweet του Αλέξη Τσίπρα (τη Μεγάλη Πέμπτη) δικαιώθηκε από τα γεγονότα, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να μείνει εκεί.

Στα προσεχώς υπάρχει η μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για την οικονομία και το “μαξιλάρι” (η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής την Πέμπτη θα δείξει που θα τοποθετηθεί χρονικά η συζήτηση, λογικά πάει για την επόμενη εβδομάδα) και φυσικά η μητέρα των μαχών που δεν είναι άλλη από την προστασία της Α’ κατοικίας με το παρόν καθεστώς να λήγει στις 30 Απριλίου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η κυβερνητική σπουδή να ανοίξουν τα πρωτοδικεία από τις 27 Απριλίου συνδέεται με το γεγονός ότι από την 1η Μαϊου οι πλειστηριασμοί θα είναι πια ελεύθεροι. Αλλωστε κάτι τέτοιο υπογράμμισε και ο πρόεδρος του κόμματος στην τηλεδιάσκεψη των τομεαρχών την Τετάρτη.

Είναι σαφές λοιπόν ότι το εν λόγω θέμα και η αντιμετώπισή του θα είναι κορωνίδα της αντιπολιτευτικής ατζέντας τις επόμενες ημέρες με τη μάχη να δίνεται κυρίως εντός της Βουλής αλλά όχι μόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια πολύ θα ήθελε να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα voucher την Παρασκευή αλλά μετά την εξέλιξη της κατάργησης κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Στέλεχος με εμπειρία πάντως έλεγε την Τετάρτη το βράδυ στο news24/7 ότι η κυβερνητική πλευρά “θα προσπαθήσει άμεσα να αλλάξει την ατζέντα, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουμε στη συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή”. Με ποιον τρόπο, μένει να το δούμε…

 

Αχτσιόγλου: “Ομολογία ενοχής για το σκάνδαλο η απόφαση του κ. Μητσοτάκη”

Έφη Αχτσιόγλου

Σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ, η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην ακύρωση του προγράμματος voucher για τους επιστήμονες. “Προφανώς υπάρχει σκάνδαλο” σχολίασε.

«Ομολογία ενοχής της κυβέρνησης» χαρακτήρισε την ακύρωση του προγράμματος voucher για τους επιστήμονες η Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «η κίνηση του πρωθυπουργού ήρθε μετά τη διογκούμενη αντίδραση της κοινωνίας και ιδίως των επιστημονικών φορέων».

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι «προφανώς υπάρχει σκάνδαλο και ηθικό θέμα, τη στιγμή που όλοι είμαστε σπίτια μας και προσπαθούμε να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές έχουμε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο προσπάθεια να γίνουν “αρπαχτές”. Ενώ τα χρήματα αυτά μπορούσαν να κατευθυνθούν απευθείας στους επιστήμονες η κυβέρνηση επέμεινε να κάνει χρήση της κατάρτισης, έγινε μία “αρπαχτή” με ασυναρτησίες και αστείο περιεχόμενο που ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας, επέμεινε να δοθούν 80 εκ. ευρώ δώρο σε συγκεκριμένα ΚΕΚ».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις, σε τόσο κρίσιμες στιγμές το “συγγνώμη λάθος” δεν αρκεί» και πρέπει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αποπομπή του υπουργού Εργασίας. Εκτός από το φιάσκο, πρόσθεσε, «υπήρχε μεθόδευση για να κατευθυνθούν χρήματα σε ΚΕΚ. Αν δεν μεσολαβούσαν τα ΚΕΚ και οι επιστήμονες έπαιρναν απευθείας 800 ευρώ -αντί για 600 μέσω των ΚΕΚ- αυτό θα κόστιζε περίπου 150 εκ. και όχι 190 εκ. ευρώ. Μέσω ΚΕΚ οι επιστήμονες πήραν λιγότερα και υπήρχε μεγαλύτερη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «στελέχη της κυβέρνησης έχουν πει πάρα πολλά για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα», αλλά η απόφαση ακύρωσης του προγράμματος συνιστά επιβεβαίωση της αποτυχίας τους. «Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις οδηγίες που έδωσε αλλά και με επιστολή στον κ. Βρούτση και στον υφυπουργό Ανάπτυξης είπε ξεκάθαρα ότι λόγω του κορωνοϊού μπορούν τα κονδύλια να ανακατευθύνονται, δηλαδή όσα προβλέπονταν στο παρελθόν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο για καταρτίσεις τώρα μπορούν να αλλάξουν τη χρήση τους και να γίνει απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων, τα περί αντιθέτου λεγόμενα είναι κυβερνητική προσπάθεια συσκότισης», σημείωσε.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης στα εργασιακά τόνισε ότι «έκανε δύο επιλογές, την αναστολή των συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού στο 50%, αντιθέτως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες προέβησαν σε μία πρακτική αναπλήρωσης του μισθού. Οι θέσεις εργασίας στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι διασφαλισμένες, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος έκρηξης της ανεργίας και υποβάθμισης των όρων εργασίας. Η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει σε σημείο μηδέν το εργατικό δίκαιο με σάρωση των βασικών κανόνων που ξέραμε».

Τέλος, επανέλαβε ότι «το κράτος πρέπει να καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων που πλήττονται -έχει τις δημοσιονομικές δυνατότητες-, η αναστολή συμβάσεων εργασίας και το ειδικό καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας πρέπει να ακυρωθούν και ταυτόχρονα να δοθεί ρευστότητα 3 δισ. ευρώ, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με άμεση μη επιστρεπτέα ενίσχυσή τους».