ΣΥΡΙΖΑ: Κάποιος μιλάει και για πολιτική! Η Ρένα Δούρου προτείνει ρεαλιστική κυβερνητική πολιτική πλατφόρμα — Ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν μόνο την θέση του Προέδρου, αλλά θέλουν να “εξαφανίσουν” και…

Τη δική της πολιτική πλατφόρμα για μια ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση, από μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όπως πρέπει να μετασχηματστεί και μαλιστα τάχιστα, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καταθέτει με άρθρο της στο anatropinews.gr, η βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Αθήνας και μέλος της ΚΕ, της ΠΓ και του ΕΓ, του κόμματος, η Ρένα Δούρου.

Ρένα Δούρου: Ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το στοίχημα της αξιοπιστίας και της κυβερνησιμότητας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Παραμένει όμως το ισχυρότερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης.

Όσοι εύχονται τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα πρέπει να κάνουν ξανά τους υπολογισμούς τους λαμβάνοντας υπόψη το κόμμα που έχει εμπράκτως αποδείξει ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ή να επιστρέψει “στο 3%”. Το κόμμα που ποτέ δεν κρύφτηκε, δεν κρύβεται και δίνει τις μάχες με και για τους πολίτες. Αξιωματική Αντιπολίτευση σε μια Βουλή που βρίσκεται στη μέγγενη μιας κυβέρνησης που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα παλιά και νέα κόμματα της ακροδεξιάς, ως φόβητρο, για να εμφανίζεται η ίδια με ήπιο προσωπείο.

Ναι, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Καμία και κανείς δεν το αρνείται. Οι αιτίες των δίδυμων ηττών πολλές και σύνθετες, η απόσυρση του Αλέξη Τσίπρα μια πρόσθετη, βαριά, συνθήκη που δυσχεραίνει τα πράγματα. Την ίδια στιγμή οι πολίτες ζητούν άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους, τα οποία δεν εξαφανίστηκαν από το… 40% της ΝΔ. Ζητούν λύσεις στην ακρίβεια, στα ενοίκια που έχουν εκτοξευθεί, στο δημόσιο σύστημα υγείας που καταρρέει και δεν ανατάσσεται με τα μπαλώματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στα εργασιακά δικαιώματα που είναι υπό εξαφάνιση, κοκ.

Ναι, το κόμμα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Θα την υπερβεί απαντώντας στα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την ανασύνταξή του και κυρίως με το στοίχημα της αξιοπιστίας και της κυβερνησιμότητάς του μέσα από προτάσεις για το αύριο του τόπου, το μέλλον των παιδιών μας.

Οφείλουμε στον τόπο και τους πολίτες να πούμε ξεκάθαρα  ότι θέλουμε ανάπτυξη με ενεργειακή δημοκρατία, περιβαλλοντική δικαιοσύνη, μείωση των ανισοτήτων, με την κοινωνία παρούσα και ωφελούμενη. Και όχι την σημερινή ανάπτυξη – γαλέρα που βάζει πάνω από όλα τα κέρδη για τους λίγους και ισχυρούς.

Οφείλουμε στον τόπο και τους πολίτες να πούμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε πραγματική ανασυγκρότηση της οικονομίας με ενίσχυση γεωργίας, βιομηχανίας, μεταποίησης, τεχνολογικών κλάδων, την επαναβιομηχάνιση κλάδων που έχουν παρακμάσει ή έχουν δυναμικό ανάπτυξης, την ουσιαστική, με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Και όχι τις σημερινές, ξεπερασμένες επιλογές, με υπογραφή της ΝΔ, για επιστροφή στα πρότυπα της δεκαετίας του 1950, της “μονοκαλλιέργειας” του τουρισμού, των “αρπαχτών” μεγαλοσυμφερόντων.

Οφείλουμε στον τόπο και τους πολίτες να πούμε ξεκάθαρα ότι η επιλογή μας είναι  περισσότερο κοινωνικό κράτος, ισχυρό, δημόσιο, καθολικό. Είναι η προστασία των κοινωνικών αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια. Και όχι η σημερινή επιχειρούμενη εκποίησή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Οφείλουμε στον τόπο και τους πολίτες να πούμε ξεκάθαρα ότι στο επίκεντρο του προγράμματός μας βρίσκεται ο αγώνας κατά των δυνάμεων του αναθεωρητισμού, του νεοναζισμού σε όλες του τις μορφές, που ανακάμπτει στην Ευρώπη και ήδη επανήλθε στην ελληνική Βουλή.

Οφείλουμε στον τόπο και τους πολίτες να πούμε ξεκάθαρα ότι απαιτείται αποκέντρωση του κράτους, με την ψηφιοποίησή του και όχι η ψηφιοποίηση του χάους, της συγκεντρωτικής διακυβέρνησης που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη θητεία της.

Οφείλουμε στον τόπο και τους πολίτες να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις που συνεπάγονται οι νέες, ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, με όρους προστασίας των εργαζομένων, των πνευματικών δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Σταχυολόγησα μερικούς άξονες, όχι διλήμματα, αλλά ανάγκες για το μέλλον της πατρίδας. Λύσεις έτοιμες δεν υπάρχουν. Ούτε μαγικά ραβδάκια. Υπάρχει μόνο σκληρή δουλειά μαζί με τους πολίτες για την ανοικοδόμηση ενός κόμματος που αντιπαρατίθεται στη συντήρηση και αναλαμβάνει την ευθύνη με μια νέα προοδευτική, εναλλακτική, ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης. Η κυβερνητική μας εμπειρία, με τα θετικά και τα αρνητικά της, την περίοδο 15 – 19 έχει δείξει ότι, ακόμη και στις δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, καταφέραμε να βάλουμε την κοινωνική μας σφραγίδα. Σε αυτή την κατεύθυνση διαγράφεται το χρέος μας  να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τέσσερα επίπεδα:

  • ως κόμμα εξουσίας που αναζητά και δημιουργεί προοδευτικές λύσεις με τους πολίτες για τους πολίτες,
  • ως κόμμα που δίνει το παρών στους μαζικούς χώρους – από τα συνδικάτα και τα πανεπιστήμια ως τα Επιμελητήρια -,
  • ως κόμμα που θεωρεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες καθοριστικούς παράγοντες αποκέντρωσης, στο πλευρό του πολίτη, συμμέτοχους στο εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
  • ως κόμμα ενός σύγχρονου, διεκδικητικού προοδευτισμού με σαφή και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.

Τέσσερα επίπεδα, ένας κοινός στόχος: η διατύπωση από τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη σαφούς, ρεαλιστικής, κυβερνητική πρότασης. Αξιόπιστου προγράμματος λύσεων για τους πολλούς, εγγύηση Δημοκρατίας και κράτους δικαίου για τον τόπο.

Την παραίτησή της από τη βουλευτική έδρα υπέβαλε η Ρένα Δούρου - ΤΑ ΝΕΑ

*βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας

 

Στήλη Άλατος: Ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν μόνο την θέση του Προέδρου, αλλά θέλουν να “εξαφανίσουν” και τον Αλέξη Τσίπρα. Να μην κρατούν ομπρέλα, δεν βρέχει…Αχτσιόγλου ή Τσακαλώτος; Ώρα αποφάσεων για την Ομπρέλα - Documento

Τιμημένοι μου αναγνώστες, ακούω φωνές η Στήλη Άλατος, σαν την άλλη που άγιασε και κάηκε. Έτσι κι εγώ ακούω φωνές που μου λένε: “άδεια-άδεια-άδεια…”. Και μα την Παναγιά απαντάω η Στήλη Άλατος στις φωνές και έχω γίνει δαχτυλοδειχτούμενη στην γειτονιά, καθώς περπατάω στην γειτονιά μου και φωνάζω: “αφραγκιές-αφραγκιές-αφραγκιές…”. Τι να την κάνω την άδεια και που να πάω; Μέσα στο σπίτι θα κλειστώ να με βρουν ψημένη και έτοιμη, γιατί μην νομίζετε ότι θα ανοίξω air condition, που να χτυπιέστε, προτιμώ να με βρείτε από την μυρωδιά, παρά να τα δώσω στη ΔΕΗ. Τέλος πάντων καλά μου παιδιά, έχω την τηλεόραση αυτές τις ημέρες και φτιάχνω καινούριο πνευμόνι η Στήλη Άλατος, από τις μακακίες( να ξέρετε ο αυτόματος διορθωτής επιμένει να με διορθώνει και να βάζει κανονικά το λ, τόσο κανονική είναι η μακακία στη χώρα) που ακούω στην Βουλή. Πάντως Κυριάκο, Ισόθεε να το προσέξεις αυτό με τον Φλωρίδη, γιατί μπορεί να μοιράσει εγκεφαλικά, σε όλη την κοινοβουλευτική σου ομάδα, με τις “προσωπικές του απόψεις”. Καλά μας κάνει ο Κυριάκος και μας κοροϊδεύει μέσα στα μούτρα μας. Το αξίζουμε…Πάμε τώρα και στα σοβαρά, στον Συριζα, γιατί αν δεν σοβαρέψει ο Συριζα, αντιπολίτευση θα κάνω μόνο η Στήλη Άλατος και το επίσημο The Faq, μην περιμένετε από τον Ανδρουλάκη, τον Κουτσούμπα και τους υπόλοιπους γιατί … “Αυτοί είναι…”

Μαθαίνω τιμημένοι μου αναγνώστες, πως αν το κόμμα (ο Συριζα ντε, τι λέμε τόση ώρα) περάσει στα χέρια «καποιων», το πρώτο πράγμα που προετοιμάζουν είναι η πολιτική αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Μην απορείτε καλά μου παιδιά. “Ουκ εα με καθεύδειν το του Μιλτιάδου τρόπαιον”, είχε πει ο Θεμιστοκλής για τον Μιλτιάδη, το ίδιο λένε τόσα χρόνια πολλοί για τον Αλέξη. Βλέπετε θα είναι δύσκολο να διαχειριστούν μια σειρά από προκλήσεις σε θέσεις ευθύνης όταν όλη την προηγούμενη περίοδο παρέμεναν με τα χεράκια σταυρωμένα σε κάθε πρόκληση και τα σήκωναν μόνον για να δείξουν τις «ευθύνες» του Τσίπρα όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Ε, κι εσείς τιμημένοι μου αναγνώστες, όταν όλα πήγαιναν καλά, έβαζαν τρικλοποδιές. Έτσι λοιπόν, ακούει η Στήλη Αλατος, κάποιοι, εκτός από αρχηγό – έχουν ήδη βγει σιγά σιγά και εκδηλώνονται – ετοιμάζουν και ένα μοντέλο πολιτικής αποδόμησης των επιτευγμάτων του Αλέξη Τσίπρα! Ναι καλά μου παιδιά, όπως το διαβάζετε έτσι είναι.

Θα ξεκινήσουν την αποδόμηση των επιτευγμάτων του Αλέξη. Θα το κάνουν ξεκινώντας από τη συμμαχία με τους ΑνΕλ το 2015 – ασχέτως αν σε αυτήν την συμμαχία είναι που οφείλουν ότι είδαν για πρώτη φορά τη φωτογραφία τους και άλλου … εκτός από το κινητό τους – και φτάνοντας την κριτική σε επιλογές όπως του Παυλοπουλου, του Αντώναρου, κάποιων πασοκογενων, της Τσαπανίδου κλπ! Είναι σα να πετάνε πετραδάκια στο όρος Ράμσμορ στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ όπου είναι λαξευμένα τα προσωπεία 4 εμβληματικών προέδρων των ΗΠΑ που καθόρισαν την πορεία της σημερινής υπερδύναμης. Γιατί, τιμημένοι μου αναγνώστες αυτό ακριβώς είναι ο Αλέξης Τσίπρας για την Αριστερά. Μια γιγάντια μορφή σκαλισμένη ανεξίτηλα πλέον στην πέτρα της ιστορίας της και αυτό ακριβώς την έκανε! Μια υπερδύναμη … στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό του τοπου και του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη

ΥΓ: Σας είπα για τον Βίτσα; Ε ας σας πω και για τον μαϊντανό των τελευταίων ημερών. Ζητάει  … ο Δημ Βίτσας να βγει ο Τσιπρας και να πει ποιον θέλει ο ιδιος για νέο πρόεδρο. Πρώτον, αυτό δεν έχει γίνει πουθενά, όπου ο πρόεδρος έχει στοιχεία «ιδρυτή» στο κόμμα του και είναι ο μοναδικός επιτυχημένος στην ιστορία του αφού το πήρε από την αφάνεια και το εκτοξευσε στους «7 ουρανούς». Και δεύτερον, εφόσον θέλει να μιλήσουμε πολιτικά, θα μπορούσαμε εύλογα να συμπεράνουμε, με βάση τη σταθερά αποκλίνουσα πολιτική γραμμή του Αλέξη Τσίπρα με την Ομπρέλα ότι λογικά και τώρα δύσκολα θα συνέπιπταν τα πολιτικά «γούστα» τους στον/στην … ίδια υποψήφιο