ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρές κυρώσεις σε Τουρκία και όχι μεγαλοστομίες – Ψυχογιός: Να δοθούν άμεσα απαντήσεις για τις επαναπροωθήσεις

 ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρές κυρώσεις σε Τουρκία και όχι μεγαλοστομίες εσωτερικής κατανάλωσης

Την ανάγκη η κυβέρνηση να επιδιώξει την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Τουρκίας, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και εγκαλεί τον πρωθυπουργό για καθυστέρηση.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Από τις 11.12.2019 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε αναδείξει την αδράνεια της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα, είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα, όταν θα είναι πια αργά». Με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους και την Τουρκία να έχει αποθρασυνθεί τελείως, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εγείρουν πλέον το θέμα των κυρώσεων για την τουρκική επιθετικότητα, στο πλαίσιο της ΕΕ».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «αντί για μεγαλοστομίες εσωτερικής κατανάλωσης για δήθεν «κυρώσεις που θα δαγκώνουν», περιμένουμε από την κυβέρνηση απτά αποτελέσματα: Σαφείς ισχυρές κυρώσεις στο τραπέζι και την Ελλάδα πρωταγωνίστρια – όχι απούσα – στον ευρωτουρκικό διάλογο».

 

Ψυχογιός: Να δοθούν άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση με στοιχεία για τις επαναπροωθήσεις

 Ψυχογιός: Να δοθούν άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση με στοιχεία για τις επαναπροωθήσεις

Μιλώντας στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλή για το ζήτημα της επέκτασης του φράχτη του Έβρου, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, αναφέρθηκε στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων και ζήτησε από την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί δημόσια και να απαντήσει με στοιχεία στις  αναφορές και τις καταγγελίες που γίνονται για το θέμα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ο κος Ψυχογιός αναφέρθηκε στο δημοσίευμα των New York Times όπου αναφέρονται σε τριάντα μία υποθέσεις και για πάνω από 1.000 άτομα, τα  οποία έχουν επιστραφεί παράνομα ή έχουν «εξαφανιστεί» από την ενδοχώρα και τα νησιά.

Στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε ο κος Ψυχογιός κινούνται τόσο η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που καταγγέλλει τη χώρα καλώντας τη να συνδυάσει, τη φύλαξη των συνόρων και το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και του Γερμανού Υφυπουργού Άμυνας, ο οποίος κάνει συστάσεις στη χώρα να εφαρμόσει πλήρως το Δίκαιο της θάλασσας.

Ο τομεάρχης τόνισε ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί δέσμευση και παράλληλα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί  για τη χώρα και πρέπει να το τηρούμε σε κάθε περίπτωση, να μην θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο κος Ψυχογιός απευθυνόμενος στον κο Χρυσοχοϊδη ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες εξηγήσεις και απαντήσεις με στοιχεία, διότι αν ισχύουν αυτά -που με την πληθώρα των καταγγελιών και των αναφορών φαίνεται πως ισχύουν- όχι μόνο δεν ενισχύεται η προσπάθεια της χώρας σε άλλα επίπεδα, αλλά δίνεται τροφή και σε λογικές οι οποίες παραπέμπουν στο μεσαίωνα.

Καταλήγοντας διευκρίνισε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι δικαίωμα και υποχρέωση της χώρας, δεν μπορεί όμως να αποστεί από την πλήρη εφαρμογή και τήρηση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των Ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της. Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να προστατεύεται, και να μην έχουμε «εξαιρέσεις» του δικαιώματος στο άσυλο που η Κυβέρνηση της ΝΔ  υλοποίησε και κατακριθήκαμε γι’ αυτό διεθνώς με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να υπαναχωρήσει. Τέλος, δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή η δράση παραστρατιωτικών ομάδων και ταγμάτων εφόδου στον Έβρο και τα νησιά, που παρουσιάζονται ως «αυτόκλητοι σωτήρες» των κατοίκων.