ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση μιλά για “success story” ενώ σπάνε συνεχώς αρνητικά ρεκόρ – Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια τις ζωές των πολιτών

Γιατρέ μου, γιατί θα ξαναχάσω στις εκλογές;… Κύρκος Δοξιάδης: |

Έκπληκτος από την έλλειψη επαφής της κυβέρνησης με την πραγματικότητα δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι αναφορές στο ΕΣΥ και στη μάχη κατά της πανδημίας.

Αδιανόητη θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την στάση της κυβέρνησης που συνεχίζει να μιλά για επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας ενώ τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι καταγράφουν «μαύρα» ρεκόρ. Έκπληκτος δήλωσε χθες στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ενώ ανάλογη είναι η εκτίμηση της Κουμουνδούρου για το ότι ακόμη και τώρα η κυβέρνηση αρνείται να εγκαταλείψει το αποτυχημένο σχέδιό της και να πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ με εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα όπως και να κάνει ουσιώδεις παρεμβάσεις για την οικονομία που καταρρέει.

Ο Κ.Μητσοτάκης ζεί στον δικό του κόσμο

Μιλώντας χθες στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την έκπληξή του τόσο για τον τρόπο που αντιδρά η κυβέρνηση, όσο και για την απουσία συναίσθησης της πραγματικότητας που την διακρίνει. Μάλιστα αναφέρθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη εκτιμώντας ότι λειτουργεί σε έναν «δικό του κόσμο».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «αυτό που με έχει αφήσει έκπληκτο είναι η απόσταση που σας χωρίζει από την πραγματικότητα, αυτό το χάος ανάμεσα στην αντίληψή σας για την πραγματικότητα και στην ίδια την πραγματικότητα. Διότι ήξερα ότι μας χωρίζουν οι ιδέες, μας χωρίζουν οι πολιτικές, μας χωρίζουν οι απόψεις, η καταγωγή, αν θέλετε, το στυλ της ζωής μας, αν θέλετε. Ωστόσο, πίστευα ότι παρά όλα αυτά που μας χωρίζουν, τουλάχιστον κατανοούμε όλοι μας, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουμε, ποια είναι τα προβλήματα της κοινωνίας, των πολιτών, της χώρας». Όμως – πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας – «υτό που διαπιστώνω είναι ότι το πρόβλημα πρώτα απ’ όλα του κ. Μητσοτάκη είναι δομικό, της κυβέρνησης συνολικά είναι δομικό. Διότι το πρόβλημά του είναι ότι δείχνει, τουλάχιστον προς τα έξω, ότι ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, ότι έχει παντελή έλλειψη συναίσθησης για το τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα και στον λαό που του εμπιστεύθηκε κατά πλειοψηφία τις τύχες του σε μια τόσο δύσκολη περίσταση». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός «ζει σε άλλο κόσμο, στον δικό του, στον δικό σας κόσμο. Σε αυτόν τον δικό σας κόσμο ενδεχομένως ο μεγάλος αριθμός όσων συμπολιτών μας πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ να είναι φυσιολογικός. Πώς το είπε η κ. Παπαευαγγέλου; Είναι –λέει- μικρός ο αριθμός. Στον δικό σας κόσμο ο καθημερινός συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα λεωφορεία, στο μετρό, ο καθημερινός συνωστισμός όλους τους μήνες που είμαστε σε καραντίνα, είναι φυσιολογικός».

Ειδικά για την κατάσταση των νοσοκομείων ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «έχετε αφήσει τα νοσοκομεία μας να καταρρέουν» ενώ «μαθαίνουμε ότι πάμε πάλι για ρεκόρ κρουσμάτων. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν υπάρχει πια κρεβάτι ούτε για δείγμα, ενώ δεκάδες είναι οι συμπολίτες μας για μέρες, για εβδομάδες που αναμένουν κρεβάτι, στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη λίστα αναμονής, προχείρως διασωληνωμένοι στους θαλάμους, με φορητούς αναπνευστήρες και χωρίς την ενδεδειγμένη φροντίδα. Έχετε αφήσει την κοινωνία και τους πολίτες απέναντι σε ένα πρωτοφανές αίσθημα ανασφάλειας, απροστάτευτους».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση μιλά για
Η κυβέρνηση αρκείται στην επικοινωνιακή πολιτική απέναντι στην πανδημία σημειώνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης.

Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου Στέργιος Καλπάκης. Όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη «είναι αδιανόητο την ώρα που στα δημόσια νοσοκομεία επικρατούν τραγικές συνθήκες, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, τα κρεβάτια στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές να παραμένουν άδεια. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές. Αντιθέτως, τα στελέχη της προκαλούν με τις δηλώσεις τους. Ο κ. Βορίδης μας είπε ότι η επίταξη είναι ιδεοληψία της Αριστεράς και ο κ. Γεραπετρίτης ότι δεν χρειάζονται άλλες ΜΕΘ». Επισήμανε μάλιστα ότι «αντί για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαστό κλίμα αισιοδοξίας αποκλειστικά για επικοινωνιακή κατανάλωση».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση μιλά για
Συνεχής ολίσθηση της χώρας στους δείκτες ανθεκτικότητας στην πανδημία επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πτώση στους διεθνείς δείκτες αντιμετώπισης του Covid 19

Παράλληλα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην διεθνή κατάταξη της Ελλάδας για τον βαθμό ετοιμότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας σημειώνοντας ότι κατρακυλάει όλο και πιο χαμηλά. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με τον δείκτη ανθεκτικότητας του Bloomberg η Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα έχασε 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.Η χώρα μας κατρακυλάει συνεχώς με βάση την εξέλιξη των κρουσμάτων, το ποσοστά θνησιμότητας, την ελεύθερη κυκλοφορία ακόμα και τον εμβολιασμό.Παρά τους πανηγυρισμούς του κ. Μητσοτάκη η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι Έλληνες καταστρέφει το πλασματικό του και τον εκθέτει ανεπανόρθωτα».

 

Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια τις ζωές των πολιτών

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να πάρει μέτρα στους χώρους που οι ίδιοι οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού», επεσήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του

«Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλά δεν έχει σχέδιο, αλλά παίζει στα ζάρια τις ζωές των πολιτών», τόνισε, με αφορμή τις εξελίξεις στην πανδημία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ITV Ιωαννίνων.

«Στις 4 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», υπενθύμισε. «Όταν κάνει αυτή τη δήλωση και μετά από δέκα μέρες καταρρέουν τα νοσοκομεία στην Αττική, ενώ σήμερα καταγράφουμε το χειρότερο ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 8.000, δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή ο πρωθυπουργός συνειδητά έλεγε ψέματα ή βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση έχουμε έναν πρωθυπουργό επικίνδυνο».

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να πάρει μέτρα στους χώρους που οι ίδιοι οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού: στους χώρους εργασίας –στους οποίους ειδικά στην Ήπειρο υπήρξε μεγάλο πρόβλημα- και στα μέσα μαζικής μεταφοράς», υπογράμμισε.

Επίσης, «αυτό που φωνάζουμε εδώ και μήνες και η κυβέρνηση αρνείται να κάνει, είναι η συνταγογράφηση των τεστ», συνέχισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Με βάση τον ECDC, τον ευρωπαϊκό “ΕΟΔΥ”, ένας άνθρωπος με συμπτώματα πρέπει να κάνει μοριακό τεστ. Τα selftestsείναι συμπληρωματικά, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ. Αν υπήρχε συνταγογράφηση, ένας εργαζόμενος των 600 ευρώ δε θα χρειαζόταν να πληρώσει για αυτόν και την οικογένειά του έναν ολόκληρο μισθό για να κάνει μοριακό τεστ, όπως χρειάζεται σήμερα», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφερθείς στην πίεση του συστήματος υγείας, τόνισε ότι «είναι εγκληματικό από πλευράς της κυβέρνησης να αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές». «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν καθημερινά περίπου 100 συμπολίτες μας πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», σημείωσε, λέγοντας ότι «όλες οι ιδιωτικές κλινικές στην Αττική πρέπει να μπουν στη μάχη». «Διαφορετικά θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σχετικά με την κριτική της ΝΔ για αύξηση κρουσμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, ανέφερε ότι «είναι πραγματικά αστείο ένας πολίτης στα Γιάννενα να παρακολουθεί αυτή τη συζήτηση και να του λένε ότι οι Σέρρες, η Εύβοια, ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας είναι “στο κόκκινο”, επειδή έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη». «Είναι υποκριτικό μια κυβέρνηση, που δεν βλέπει τον καθημερινό συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να έχει βάλει μπροστά ως κύρια αιτία τις συγκεντρώσεις», υπογράμμισε, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση διαρκώς προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες κάπου αλλού για να αποκρύψει τις δικές της».

Όσον αφορά το επικείμενο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «αν ανοίξουμε τις διάφορες δραστηριότητες, με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε πριν το lockdown, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος τα πράγματα να πάνε διαφορετικά». «Τα σχολεία, επομένως, πρέπει να ανοίξουν μόνο με κατάλληλα μέτρα προστασίας, με τους εκπαιδευτικούς εμβολιασμένους και με λιγότερους μαθητές στις τάξεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αν είναι να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, αυτό πρέπει να γίνει με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ». Ωστόσο, σημείωσε ότι «αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τα μαγαζιά μόνο και μόνο για να μη χρειαστεί να στηρίξει άλλο οικονομικά τους εργαζόμενους,να ξέρει ότι για πολλές επιχειρήσεις το άνοιγμα θα είναι απλά ένα προσωρινό στάδιο πριν το λουκέτο», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε 1.300.000 ανέργους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι –με βάση το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης- θα δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας», ανέφερε. «Μιλάμε προφανώς για σταγόνα στον ωκεανό», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι«αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και αν δεν ακυρωθεί ο πτωχευτικός κώδικας, δε θα αποφύγουμε τα λουκέτα και την έκρηξη της ανεργίας».

Τέλος, αναφερθείς στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής στη Βουλή έκανε λόγο για «λάσπη που θα καταρρεύσει στη Δικαιοσύνη» και επισήμανε ότι «η ΝΔ έκανε ένα τεράστιο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». «Έδωσε τη δυνατότητα σε όλη την κοινωνία να θυμηθεί ότι το “έγκλημα” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ήταν η πρώτη κυβέρνηση που έβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν», τόνισε. Υπενθύμισε δε ότι «οι άδειες για κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας ορίστηκαν στα 35 εκ. και η σημερινή κυβέρνηση έχει αναστείλει την πληρωμή αυτών των χρημάτων». «Μακάρι η ΝΔ να στήριζε όλες τις υπόλοιπες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα, με το ίδιο πάθος που στηρίζει τα συμφέροντα των καναλιών», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.