ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματικό να μειώνονται τα τεστ σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία – Ούτε ένας ασθενής με Covid-19 στη μοναδική κλινική που «επιτάχθηκε»

Πυρά κατά της κυβέρνησης σχετικά με τη στρατηγική διενέργειας διαγνωστικών τεστ εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι «με μόλις 6.105 μοριακά τεστ, τα 1.251 επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν δείχνουν υποχώρηση της πανδημίας αλλά αντίθετα επικίνδυνη αύξηση της θετικότητας στους πολίτες» και τονίζει ότι: «είναι εγκληματικό λάθος να μειώνονται τα τεστ σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που όλοι οι επιστήμονες και τα μέλη της Επιτροπής φωνάζουν για συνταγογράφηση των τεστ και μαζικοποίησή τους για να έχουμε εικόνα της διασποράς του ιού στους πολίτες, η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να την αρνείται, αλλά μειώνει και δραματικά τον αριθμό των τεστ.

Ενώ οι σκληροί δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων παραμένουν δραματικά υψηλοί, σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα λιγότερα τεστ τον τελευταίο μήνα. Με μόλις 6.105 μοριακά τεστ, τα 1.251 επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν δείχνουν υποχώρηση της πανδημίας αλλά αντίθετα επικίνδυνη αύξηση της θετικότητας στους πολίτες.

Είναι εγκληματικό λάθος να μειώνονται τα τεστ σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Οι επιστήμονες καλούνται να κάνουν εισηγήσεις στα τυφλά και οι πολίτες παίρνουν εντελώς λάθος μηνύματα εφησυχασμού. Επιτέλους, η κυβέρνηση να σοβαρευτεί, δεν γίνεται να παίζει κορώνα γράμματα τη δημόσια Υγεία.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.251 νέα κρούσματα σε σύνολο 10.526 τεστ  (6.105 μοριακά, 4.421 rapid), ενώ χθες ανακοινώθηκαν 904 νέες μολύνσεις σε περίπου 13.000 τεστ.

Για «μικρότερη συρρίκνωση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες» μίλησε σήμερα ο καθηγητής Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ για υποτονική βελτίωση έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οξεία ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και για τις αλλαγές στη διατίμηση των διαγνωστικών τεστ. «Η κυβέρνηση άφησε επί 9 μήνες ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία με τα διαγνωστικά τεστ σε βάρος των πολιτών. Με τεράστια καθυστέρηση ανακοινώνει σήμερα ανώτατες τιμές για τα rapid test και τους μοριακούς ελέγχους, μεγαλύτερες μάλιστα από αυτές για τις οποίες είχε αρχικά δεσμευθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, ζητώντας άμεσα να υπάρξει συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε ένας ασθενής με Covid-19 στη μοναδική κλινική που «επιτάχθηκε»

Τον αριθμό των κλινών που διέθεσαν οι επιταχθείσες κλινικές στη Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19, ζητούν μεταξύ άλλων με ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον υπουργό Υγείας, 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως επισημαίνουν στην  ερώτηση, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας Δώρας Αυγέρη, «με τη Θεσσαλονίκη να πληρώνει βαρύ τίμημα στον πόλεμο της πανδημίας και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και αποφάσεις, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης δεν έχουν μέχρι σήμερα επιταχθεί. Αυτό που έγινε ήταν η δήθεν επίταξη μόνο μίας ιδιωτικής κλινικής, στην οποία κανείς ασθενής με κορωνοϊό δεν νοσηλεύτηκε  καθ’ όλο αυτό το διάστημα των δύο περίπου εβδομάδων!»

Στην ερώτηση παραθέτουν επίσης τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη της «επιταγμένης» ιδιωτικής κλινικής και προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, που «αποκαλύπτουν το μέγεθος του εμπαιγμού των Θεσσαλονικέων και των κυβερνητικών ευθυνών».

«Ο Γ. Σαραφιανός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενώ μας άδειασαν άρον -άρον από ασθενείς, μπλέξαμε σε γραφειοκρατικά και τεχνικά θέματα και δεν έχει έρθει κανείς στην κλινική μου. Οι ασθενείς που είχαμε μεταφέρθηκαν αυθημερόν σε κέντρο αποκατάστασης και δεν ήρθε κανένας ασθενής. Έχω το δικό μου προσωπικό, ήρθαν κι από τα δημόσια νοσοκομεία με φύλλα πορείας. Οι διοικητές της ΥΠΕ δηλώνουν παντελή άγνοια και ο Υπουργός δεν σηκώνει το κινητό του. Ακόμα εκκρεμεί η ΚΥΑ για την επίταξη. Δεν υπάρχει μηχανογραφική πλατφόρμα προκειμένου να αποζημιωθούμε για τους ασθενείς που στείλαμε στο κέντρο αποκατάστασης. Έπεσαν οι εισαγωγές αλλά αυξήθηκαν οι διασωληνώσεις και αυτό είναι ανησυχητικό».  (Σαραφιανός: Μας άδειασαν άρον άρον – Δεν ήρθε ούτε ένας ασθενής, https://www.typosthes.gr/thessaloniki/235464_sarafianos-mas-adeiasan-aron-aron-den-irthe-oyte-enas-asthenis).

Από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας ζητάται να καταθέσει στο Σώμα της Βουλής των Ελλήνων όλα τα έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων:

  • Ποιο ήταν το ολοκληρωμένο έκτακτο υγειονομικό σχέδιο επιτάξεων των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης στην Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία περιστατικών  COVID -19;
  • Πόσες και ποιες ιδιωτικές κλινικές  έχουν επιταχθεί στη Θεσσαλονίκη, πόσες κλίνες έχουν διαθέσει καθεμία από αυτές για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19 (ΜΕΘ, ΜΑΦ, απλές). Πόσοι ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύτηκαν μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και πόσοι νοσηλεύτηκαν από της 7 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα (ημέρα απάντησης) σε αυτές;
  • Πόσα και ποια ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης έχουν επιταχθεί, πόσα και ποιας βαρύτητας περιστατικά έχουν νοσηλευθεί-φιλοξενηθεί σε αυτά;  Ποιες είναι οι προδιαγραφές αυτών των κέντρων (ΜΕΘ, προσωπικό, υποδομές κ.ά.);

Οι ερωτώντες – αιτούντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα), Ξανθός Ανδρέας, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αμανατίδης Ιωάννης, Βαρδάκης Σωκράτης, Γιαννούλης Χρήστος, Γκαρά Αναστασία (Νατάσα), Γκιόλας Ιωάννης, Ζαχαριαδής Κωνσταντίνος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω), Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπυρίδων, Μάλαμα Κυριακή, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μουζάλας Ιωάννης, Μπουρνούς Ιωάννης, Μωραΐτης Αθανάσιος, Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα), Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Πολάκης Παύλος, Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα), Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), Τζάκρη Θεοδώρα, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νικόλαος, Φωτίου Θεανώ, Χρηστίδου Ράλλια