ΣΥΡΙΖΑ: Βάζει μπρος τις αντιπολιτευτικές μηχανές σε τρεις άξονες – Aλ. Χαρίτσης: Η επόμενη ημέρα της οικονομίας έχει στο επίκεντρο την αγορά εργασίας (ηχητικό)

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για “καυτές” μάχες με την κυβερνητική πλειοψηφία το αμέσως επόμενο διάστημα. Ποια είναι τα τρία θέματα που “καίνε”.

Η τηλεδιάσκεψη των τομεαρχών το μεσημέρι της Τετάρτης υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα δεν θα έχει μόνο ως στόχο την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων στήριξης του προγράμματος “Μένουμε Ορθιοι”.

Εκ των πραγμάτων, επί τάπητος θα τεθεί και η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα αφού το θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι πάρα πολλά και δίνουν πάτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση για επίθεση  εφ όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης.

Το πρώτο δεν είναι άλλο από την κατάρτιση μέσω voucher που η κυβέρνηση επέλεξε έτσι ώστε να αποζημιώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες για τις εισοδηματικές του απώλειες εν μέσω πανδημίας. Το θέμα έχει σηκώσει πολύ ψηλά ήδη ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά εν συνεχεία συντηρήθηκε με καυστικές αναρτήσεις και στα social media.

Προφανώς και δεν ήταν τυχαία η επιλογή του επικεφαλής του κόμματος να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα την οποία αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να την απαντήσει την προσεχή Παρασκευή. “Και θα το κάνει” έλεγαν στην Κουμουνδούρου “ότι και αν προφασιστεί”.

Το σχόλιο αφορούσε κυβερνητικές διαρροές για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την εξέλιξη της πανδημίας την Παρασκευή. Σε περίπτωση δε που ο Πρωθυπουργός δεν απαντήσει, η ερώτηση θα επανακατατεθεί.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει είναι η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για την οικονομία και το πολυθρύλητο μαξιλάρι. Το χρόνο θα τον επιλέξει η κυβερνητική πλειοψηφία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι οποτεδήποτε και αν διεξαχθεί η μάχη, θα καταφέρουν να αποκαλύψουν σημείο-σημείο τις κυβερνητικές ενέργειες και ευθύνες.

Το τρίτο αφορά το κεφαλαιώδες ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αν αυτή πάψει να ισχύει από την 1η Μαϊού, αναμένεται κοινωνικός ζόφος με ανθρώπους να χάνουν τα σπίτια τους εν μέσω πανδημίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, προτείνοντας παράλληλα ρεαλιστικές λύσεις για το πρόβλημα.

 

Aλ. Χαρίτσης: Η επόμενη ημέρα της οικονομίας έχει στο επίκεντρο την αγορά εργασίας (ηχητικό)

«Η κρίση που βιώνουμε γίνεται αντιληπτή, δυστυχώς και από την κυβέρνηση, ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και για να επανέλθουν μνημονιακές πολιτικές, που τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να αντιστρέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Αυτό διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ρ/στ «στο Κόκκινο».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας με στρατιές ανέργων και ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ζήτημα των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι  «επιβεβαιώθηκε και από την Κομισιόν ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην προχωρήσει στην απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων, αλλά σε τηλεκατάρτιση με τη διαμεσολάβηση των ΚΕΚ».

«Οι ωφελούμενοι θα λάβουν από 600 ευρώ ενώ άλλα 470 ευρώ θα μοιραστούν τα ΚΕΚ και οι -όλες κι όλες επτά- εταιρείες  που δημιούργησαν το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο έχει προκαλέσει σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας ως «αποκορύφωμα του κυβερνητικού εμπαιγμού» την «προσπάθεια διάφορων υπουργών να μεταθέσουν την ευθύνη για το φιάσκο στους ίδιους τους επιστήμονες».

«Πρόκειται για ξεκάθαρη διασπάθιση δημόσιου χρήματος» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Συγκεκριμένα συμφέροντα αποκτούν πρόσβαση στα δημόσια ταμεία.

Με επίκαιρη ερώτησηκαλούμε  τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για αυτό που συνέβη και για το που πάνε τα χρήματα» συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «για τα εν λόγω προγράμματα χρησιμοποιείται και δημόσιο χρήμα, την ώρα που η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με ένα ευρώ».

Στο μεταξύ ο Αλ. Χαρίτσης κατήγγειλε ότι «τα ΜΜΕ αποσιώπησαν το ζήτημα», κάνοντας λόγο για «αναντιστοιχία μεταξύ αυτών που απασχολούν την κοινωνία και των όσων προβάλλουν τα ΜΜΕ».

«Αν δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υπόθεση δεν θα είχε αναδειχθεί» είπε. Και συνέχισε: «Είναι θέμα πολυφωνίας, δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου. Έχουμε καλέσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα το ΕΣΡ να πάρει θέση, και αναμένουμε τις ενέργειές του. Θα πάρουμε όλες τις απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί η κατάσταση».

Τέλος, όσον αφορά στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και για αυτό το ζήτημα επίκαιρη ερώτηση. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει τι ακριβώς έχει κάνει με τα δημόσια αποθεματικά, εφόσον μάλιστα τα μέτρα που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν δικαιολογούν τη χρήση του μαξιλαριού».

«Τώρα αποδεικνύεται ότι η απόφαση να δημιουργηθεί το μαξιλάρι ασφαλείας, η οποία τόσο είχε λοιδορηθεί, ήταν ιστορικής σημασίας» υπογράμμισε  ο Αλ. Χαρίτσης. «Δυστυχώς και σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει λογοδοσία, ενώ οι παλινωδίες της κυβέρνησης δείχνουν ότι και εδώ πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο», κατέληξε.