ΣΥΡΙΖΑ: Απαραίτητη η ατομική ευθύνη, πιο απαραίτητη η στήριξη της δημόσιας υγείας – Ξανθός: Καθυστερεί η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό

«Η οργανωμένη πολιτεία και η κυβέρνηση οφείλει, δίχως καμία άλλη ολιγωρία, να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του κορωνοϊού» τονίζει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της μεγάλης αυτής περιπέτειας στηρίζει τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Δίνουμε τη δύσκολη μάχη όλοι και όλες μαζί, με γνώμονα την προστασία των ευάλωτων και όπλο μας την κοινωνική αλληλεγγύη. Ο λαός μας ξέρει να δίνει μάχες και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τις κερδίζει.

Πέρα, όμως, από την απαραίτητη ατομική ευθύνη, τον πρώτο λόγο έχει η οργανωμένη πολιτεία και η κυβέρνηση που οφείλει, δίχως καμία άλλη ολιγωρία, να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του κορωνοϊού. Εδώ δεν χωρούν ρητορικές διαβεβαιώσεις και αόριστες εξαγγελίες, αλλά συγκεκριμένες πράξεις που θα θωρακίσουν σήμερα κιόλας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκεί που χτυπά η καρδιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη δύσκολη στιγμή.

 

Ξανθός: Καθυστερεί η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό

Το βασικό πρόβλημα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι η καθυστέρηση της ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσωπικό, τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Ο πρώην υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός πλάνου μόνιμων προσλήψεων για να καλυφθούν οι ανάγκες, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνουν 4.000 προσλήψεις φέτος.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η κρίση έβαλε στην άκρη όλες τις συζητήσεις περί ιδιωτικοποίησης της υγείας και της ασφάλισης και πρόσθεσε ότι “ευτυχώς” όλοι αναγνωρίζουν πλέον τη σημασία της δημόσιας υγείας.

Ακόμα, τόνισε πως πρέπει να γίνει άμεση ενίσχυση με τα απαραίτητα υλικά για την ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται στα νοσοκομεία, σημειώνοντας πως τα χειροκροτήματα δεν αρκούν. Επεσήμανε δε ότι για να αντιμετωπιστεί η κρίση πρέπει να ενισχυθούν και οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Αναφερόμενος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπογράμμισε πως το απαραίτητο προσωπικό για τη στελέχωσή τους υπάρχει και, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, μπορούν να αυξηθεί άμεσα.

Δείτε το βίντεο:

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να βελτιώσει τα αντανακλαστικά του!

Οι βασικές επισημάνσεις του Ανδρέα Ξανθού:

Ενίσχυση ΤΩΡΑ των μέτρων ατομικής προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ. Οι νέες προμήθειες σε μέσα ατομικής προστασίας και υγειονομικό υλικό να προωθηθούν άμεσα και με ορθολογικό τρόπο στις δομές του ΕΣΥ.

Επιτάχυνση της διαδικασίας στελέχωσης του ΕΣΥ απέναντι στην πανδημία. Οι 2.000 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα, αξιοποιώντας το διαφανές και ευέλικτο σύστημα προσλήψεων επικουρικού προσωπικού. Υπάρχουν ήδη έτοιμες λίστες υποψηφίων ανά ειδικότητα και ανά υγειονομική περιφέρεια

Αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, με την τοποθέτηση επιπλέον νοσηλευτικού προσωπικού και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ιδιωτικού τομέα.

Αξιοποίηση δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία). Πλήρης αξιοποίηση της χωρητικότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με λειτουργική ενσωμάτωση όλων των περιφερειακών δομών του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν και τα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας.

Μακροχρόνιος σχεδιασμός προσλήψεων με άμεση προκήρυξη 4000 θέσεων μέσα στο 2020. Μόνιμες Προσλήψεις που θα λειτουργήσουν και ως κίνητρο για όσους κληθούν να ενισχύσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το ΕΣΥ.

Ο ρόλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχει βάλει στην άκρη, ελπίζουμε οριστικά, τα όποια σχέδια ιδιωτικοποίησής του. Η επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να είναι την επόμενη μέρα της πανδημίας, πραγματική παρακαταθήκη για την κοινωνία.