ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχε (και) στις ΗΠΑ η πολιτική του “δεδομένου σύμμαχου” — Η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχε (και) στις ΗΠΑ η πολιτική του "δεδομένου σύμμαχου"

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε στον πρωθυπουργό στην Βουλή τα κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιολογήσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ 

Τι εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ταξίδι του Κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τα F-35 και την πώληση F-16 στην Τουρκία

Τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχουν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν στην Βουλή για το ταξίδι στις ΗΠΑ και την συνάντηση με τον Τζό Μπάϊντεν μια και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία αμέσως μετά την επιστροφή του. Ήδη όμως στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν τα σημάδια που λένε ότι οι επαφές της κυβέρνησης με την ηγεσία των ΗΠΑ, «σφραγίστηκαν» από την αντίληψη του «δεδομένου συμμάχου» που για πολλοστή φορά αποδεικνύεται επώδυνη τόσο για τα εθνικά συμφέροντα όσο και την οικονομία της χώρας.

Τα κριτήρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «προκαταβάλλει» τα κριτήρια με τα οποία θα αποτιμήσει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο ανώτερο μάλιστα δυνατό επίπεδο και με τον πλέον θεσμικό τρόπο αφού ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας είχε απευθυνθεί κατά πρόσωπο στον πρωθυπουργό στην Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα όταν συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η ανανέωση της Ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας είχε ζητήσει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση στην ακύρωση της πώλησης 40 F-16 στην Τουρκία, να υπάρξει ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας και των υπερπτήσεων στο Αιγαίο όπως και οι ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία προκειμένου η γειτονική χώρα να ενωματωθεί στις ενεργειακές προτεραιότητες που έχουν τεθεί στην Ν.Α Μεσόγειο. Η εντύπωση που αποκομίζει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως τίποτε από αυτά δεν επιτεύχθηκε αφού – στο επίπεδο των δημόσιων δηλώσεων- όχι μόνον δεν θίχθηκαν τα ζητήματα αυτά αλλά όπως αναφέρουν «δεν ακούστηκε καν η λέξη Τουρκία».

Δεδομένος σύμμαχος

Ερμηνεύοντας αυτή την εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ την αποδίδει την πολιτική του «δεδομένου συμμάχου» που με συνέπεια ασκεί η κυβέρνηση και τον τόνο δίνει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτήν προφανώς περιλαμβάνεται η επ’ αόριστον παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και η παραχώρηση όπλων στην Ουκρανία.

ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχε (και) στις ΗΠΑ η πολιτική του Και μόνον ότι βρίσκεται στο τραπέζι η συζήτηση για αγορά F-35 πιστοποιει ότι ο Κ.Μητσοτάκης απέτυχε να αποτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα F-35

Ειδική μνεία κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη αγορά των αεροσκαφών τύπου F-35. Επισημαίνει ότι η συζήτηση από μόνη της τεκμηριώνει το ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αποτρέψει την αγορά των F-16 από την Τουρκία οδηγώντας την χώρα εκ νέου σε μία δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών. Εκτιμά μάλιστα ότι η πραγματικότητα αυτή δεν αντισταθμίζεται από την (θετική αλλά όχι αρκετή) εξέλιξη που θέλει το αμερικανικό Κογκρέσο να μην τάσσεται υπέρ της πώλησης αεροσκαφών στην Τουρκία αφού το ζήτημα είναι να μην πραγματοποιηθεί αυτή η αγορά και όχι απλά να αναβληθεί έως ότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλει επίσημο αίτημα προς το Κογκρέσο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μνημονεύει επίσης ότι είναι δεύτερη συνεχή φορά που μία σημαντική απόφαση για εξοπλισμούς της τάξης των 4 δις, λαμβάνεται προσωπικά από τον πρωθυπουργό, αιφνιδιαστικά, δίχως να υπάρξει η ανάλογη θεσμική προεργασία (συζήτηση και έγκριση στο ΚΥΣΕΑ κ.λ.π) . Η προηγούμενη φορά ήταν προφανώς η αγορά των 24 Rafalle και των φρεγατών τύπου Bellhara.

Για τους λόγους αυτούς στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται πως «ο κ Μητσοτάκης επιστρέφει από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει πολλά χειροκροτήματα αλλά καμία ουσιαστική δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα». Επίσης τονίζεται ότι «η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει άμεσα σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί και αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.».

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε χθες και η Ρένα Δούρου, που επανέρχεται δυναμικά στην πολιτική σκηνή μετά την 2η θέση που κατέλαβε στις εκλογές για την Κ.Ε του κόμματος. Τόνισε πως με την αγορά των F-35 «έχουμε ένα ράλι εξοπλισμών που δεν ωφελεί κατ’ ανάγκη τον τόπο ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε καν το θέμα, της πώλησης και αναβάθμισης των F16 στην Τουρκία, όπως έχει προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση στο Κογκρέσο. Αντιθέτως ανακοίνωσε αγορά f35 και μάλιστα για το … 2028. Όταν δηλαδή όλοι οι σημερινοί παίχτες θα έχουν καταλάβει θέσεις στην περιοχή».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

Η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑΑχτσιόγλου

Στην πρώτη θέση για την Περιφέρεια Αττικής εκλέχθηκε η Έφη Αχτσιόγλου ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ρένα Δούρου. Αναλυτικά τα ονόματα των 300 μελών που απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τα ονόματα των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Το νέο κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από τις εκλογές της 15ης Μάη, μετά από ψηφοφορία όπου συμμετείχαν τα μέλη του κόμματος που είχαν εγγραφεί μέχρι την 21η Μαρτίου.

Στην νέα Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ισόποση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το 3ο Συνέδριο του Κόμματος, ενώ εφαρμόστηκαν και οι υπόλοιπες ποσοστώσεις που αποφασίστηκαν όσων αφορά την συμμετοχή βουλευτών και μελών προερχόμενων από την διεύρυνση.

Στην πρώτη θέση για την Περιφέρεια Αττικής (που εκλέγει 150 μέλη) εκλέχθηκε η Έφη Αχτσιόγλου ενώ την δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ρένα Δούρου.

Μετά την πλήρη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών τμημάτων ανά την επικράτεια, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα που έχει στη διάθεση της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και εφαρμόζοντας τις ποσοστώσεις που προβλέπει ο εκλογικός κανονισμός που εγκρίθηκε στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη νέα Κεντρική Επιτροπή εκλέγονται οι ακόλουθοι ανά περιφέρεια:

Μετά την πλήρη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών τμημάτων ανά την επικράτεια, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα που έχει στη διάθεση της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και εφαρμόζοντας τις ποσοστώσεις που προβλέπει ο εκλογικός κανονισμός που εγκρίθηκε στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη νέα Κεντρική Επιτροπή εκλέγονται οι ακόλουθοι ανά περιφέρεια:

ΑΤΤΙΚΗ

1. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ

2. ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ

3. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

4. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ

5. ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

6. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

7. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ

8. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

9. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

10. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

11. ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

12. ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ

13. ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

14. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΤΡΥΦΩΝ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Γεράσιμος Λιβιτσάνος