Συρία: 62 παιδιά πέθαναν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων. Άθλιες συνθήκες καταγράφουν ΜΚΟ – Τούμπα οι ομοφοβικοί στην Πολωνία: “ΛΟΑΤΚΙ+ είστε ευπρόσδεκτοι!”

Συρία: 62 παιδιά πέθαναν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων - Άθλιες συνθήκες καταγράφουν ΜΚΟ

Εξήντα δύο παιδιάέχουν χάσει τη ζωή τους σε δύο καταυλισμούς εκτοπισμένων στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίαςμέσα στο 2021, καταγγέλλει σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children, υπογραμμίζοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επαναπατριστούν τα παιδιά από το εξωτερικό που είναι παγιδευμένα στην ανασφάλεια.

Σε έκθεσή της που τιτλοφορεί «Πότε θα αρχίσω να ζω;» η ΜΚΟ αναφέρεται στις αφόρητες συνθήκες στους καταυλισμούς Αλ Χολ και Ροτζ, υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι – συμπεριλαμβανομένων περίπου 40.000 παιδιών –, ανάμεσά τους πολλά μέλη οικογενειών αλλοδαπών τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Υποσιτισμός, ασθένειες, έλλειψη υγιεινής, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, πυρκαγιές: 62 παιδιά, ή περίπου δύο κάθε εβδομάδα, έχουν πεθάνει στον καταυλισμό Αλ Χολ από την αρχή της χρονιάς, τονίζει η Save the Children, ενώ 73 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, δολοφονήθηκαν.

Στον Αλ Χολ μόλις το 40% των παιδιών έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ενώ στον Ροτζ, το 55% των οικογενειών λέει πως είναι ενήμερο πως παιδιά κάτω των 11 ετών εργάζονται.

«Είναι πιο επείγον παρά ποτέ οι ξένες κυβερνήσεις πολίτες των οποίων βρίσκονται στον Αλ Χολ και στον Ροτζ (…) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επαναπατρίσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους», κρίνει η οργάνωση.

Η Save the Children επικρίνει ιδιαίτερα στην έκθεσή της τις χώρες της Ευρώπης, τον Καναδά και την Αυστραλία για την απραξία τους.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, το Λονδίνο δεν έχει επαναπατρίσει παρά τέσσερα παιδιά Βρετανών επί συνόλου περίπου εξήντα που ζουν στους καταυλισμούς, ενώ το Παρίσι έχει επαναπατρίσει 35 παιδιά Γάλλων από τα όχι λιγότερα από 320 που ζουν εκεί.

Τους τελευταίους μήνες, η Γερμανία, η Φινλανδία και το Βέλγιο επαναπάτρισαν μητέρες και παιδιά, «αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι εφικτό να σωθούν ζωές όταν υπάρχει πολιτική βούληση», τονίζει η Save the Children.

«Η βία αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στον Αλ Χολ (…) φόνοι, απόπειρες φόνων, επιθέσεις και εμπρησμοί» καταγράφονται συνεχώς.

Στην έκθεσή της, η ΜΚΟ συμπεριλαμβάνει μαρτυρίες παιδιών, όπως η Μαριάμ, 11 ετών, από τον Λίβανο. «Δεν μπορώ να αντέξω άλλο αυτή τη ζωή. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από το περιμένουμε», είπε τον Μάιο.

Το μικρό κορίτσι σκοτώθηκε, η μητέρα του τραυματίστηκε και ο αδελφός του αγνοείται έπειτα από άκαρπη απόπειρα απόδρασης από τον καταυλισμό, σύμφωνα με τη Save the Children.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Κούρδων, οι περισσότερες χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, ή κάνουν επαναπατρισμούς με το σταγονόμετρο, εξαιτίας του φόβου ότι θα γίνουν τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφός τους.

 

Τούμπα οι ομοφοβικοί στην Πολωνία: “ΛΟΑΤΚΙ+ είστε ευπρόσδεκτοι!”Στιγμιότυπο από πορεία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην ΚρακοβίαΣτιγμιότυπο από πορεία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Κρακοβία

Ο φόβος μην χαθεί η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση “ταρακούνησε” τους ομοφοβικούς Πολωνούς.

Μια περιοχή στη νότια Πολωνία ανακάλεσε ψήφισμα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, φοβούμενη μήπως χάσει χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η περιφέρεια του Swietokrzyskie ψήφισε σε ειδική συνεδρίαση την περασμένη Τετάρτη την ανάκληση του ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2019 από δεκάδες πολωνικούς δήμους, το οποίο έκανε λόγο για “ζώνες απαλλαγμένες από ΛΟΑΤΚΙ+.

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια “ζώνη” αλλάζει τακτική και ανακαλεί το εν λόγω ψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας είχε ζητήσει από τις τοπικές αρχές σε αρκετές περιοχές να ανακαλέσουν σε μεγάλο βαθμό τα ψηφίσματά τους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+., παρόλο που πολλά μέλη της είχαν υποστηρίξει τα ψηφίσματα, τα οποία σύμφωνα με τις τοπικές κοινότητες “αποσκοπούσαν στην προστασία των οικογενειών, που βασίζονται στην ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα απέστειλε προειδοποίηση σε πέντε πολωνικές περιφέρειες, προτρέποντάς τες να ακυρώσουν την απόφασή τους να είναι “ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα”, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε διαρκή διαμάχη με την Πολωνία και την Ουγγαρία για θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Τον Ιούλιο, μάλιστα, ξεκίνησε νομική δράση εναντίον και των δύο χωρών για μέτρα που προκαλούν διακρίσεις σε βάρος της κοινότητας.

“Η Επιτροπή θα ήθελε να τονίσει ότι η δήλωσή σας ότι είστε “ζώνη χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα” αντιβαίνει στις αξίες που ορίζονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανέφερε επιστολή της ΕΕ προς τις δύο χώρες.

Στην επιστολή γινόταν σαφές ότι “η επιπλέον χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης για την covid-19 θα τεθεί σε αναμονή, μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις στις ανησυχίες της Επιτροπής”.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe), ενός πακέτου στήριξης, από το οποίο η Πολωνία διεκδικεί πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*