Συρία: 125 “μέλη” του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν στον καταυλισμό Αλ-Χολ – Μιανμάρ: Μια βασίλισσα της ομορφιάς προβάλλει τον αγώνα για…

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν 125 φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν 125 φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στο τέλος μιας επιχείρησης στον καταυλισμό εκτοπισμένων της Αλ-Χολ, που συγκλονίστηκε πρόσφατα από σειρά φόνων και περιστατικά που σχετίζονταν με την ασφάλεια.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και η κουρδική αστυνομική δύναμη Ασάγιες άρχισαν την Κυριακή επιχείρηση ασφαλείας στην Αλ-Χολ, μια πραγματική πόλη γεμάτη από σκηνές όπου ζουν σχεδόν 62.000 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία — πάνω από 80% — γυναίκες και παιδιά στην εμπόλεμη βορειοανατολική Συρία.

Σε διάστημα πέντε ημερών, “125 μέλη των εν υπνώσει πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν”, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ασάγιες, Αλί αλ-Χάσαν.

Ανάμεσά τους βρίσκονται περίπου είκοσι “υπεύθυνοι” των πυρήνων για τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν στον καταυλισμό, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την περιοχή Αλ-Χολ, την οποία μετέδωσαν αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα.

Από την αρχή της χρονιάς, “περισσότεροι από 47 φόνοι” διαπράχθηκαν στον καταυλισμό, δήλωσε ο Χάσαν.

Η Αλ-Χολ, ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, φιλοξενεί τις ξένες γυναίκες και τα παιδιά των τζιχαντιστών, και χιλιάδες υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ζουν σήμερα εκεί, αλλά και συριακές και ιρακινές οικογένειες.

Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Αλ-Χολ, που συγκλονίζεται από απόπειρες απόδρασης και επιθέσεις εναντίον φρουρών και εργαζομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

“Πολλά στοιχεία του ΙΚ παρεισέφρησαν” στον καταυλισμό Αλ-Χολ προσποιούμενα τους απλούς “πολίτες με σκοπό να αναπτύξουν εκεί τη δράση τους και να αναδιοργανωθούν”, σύμφωνα με τον Χάσαν.

Παρά τις συλλήψεις, “ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη”, προειδοποίησε. “Θα συνεχίσει να υφίσταται όσο η διεθνής κοινότητα δεν θα θεωρεί τον καταυλισμό ως ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα, στο οποίο και αυτή πρέπει να παρέχει κατάλληλες λύσεις”, δήλωσε.

Επανέλαβε την έκκληση των κουρδικών αρχών για τον επαναπατρισμό των ξένων υπηκόων που βρίσκονται στη Συρία.

Σχεδόν 10.000 ξένες γυναίκες και παιδιά ζουν σε ένα παράρτημα του Αλ-Χολ, το οποίο προορίζεται ειδικά γι αυτούς, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

Οι περισσότερες χώρες, κυρίως οι ευρωπαϊκές, διστάζουν να δεχτούν πίσω τους πολίτες τους στην επικράτειά τους. Ορισμένες, όπως η Γαλλία, επαναπάτρισαν περιορισμένο αριθμό παιδιών , τα οποία είναι συχνά ορφανά.

 

Μιανμάρ: Μια βασίλισσα της ομορφιάς προβάλλει τον αγώνα για τη δημοκρατία στη Μιανμάρ στη διεθνή σκηνή

Το μοντέλο από τη Μιανμάρ Χαν Λέι μπορεί να μην κέρδισε τον διαγωνισμό ομορφιάς της περασμένης εβδομάδας Miss Grand International, ωστόσο θα μείνει στη μνήμη όλων ως μία από τις πιο παθιασμένες υποψήφιες.

Η 22χρονη κατάφερε να τραβήξει την προσοχή στην Ταϊλάνδη, το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια μιας συγκινησιακά φορτισμένης ομιλίας, όπου απηύθυνε έκκληση για «επείγουσα διεθνή βοήθεια» για τη χώρα της, την ίδια ημέρα που 141 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την καταστολή των κινητοποιήσεων εναντίον της στρατιωτικής χούντας.

Σήμερα, η ίδια ανέφερε ότι οι συμπατριώτες της, που συμμετέχουν στο κίνημα κατά της στρατιωτικής χούντας, δεν θα υποχωρήσουν από τον αγώνα τους, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 550 ανθρώπων σε διάστημα 2 μηνών.

«Μπορώ να πω ένα πράγμα, ότι εμείς οι πολίτες της Μιανμάρ δεν θα παραδοθούμε ποτέ», είπε η ίδια στο Ρόιτερς.

«Μου είπαν ότι θα δώσουν μάχη στους δρόμους και εγώ θα δώσω μάχη, με τον τρόπο μου, στη σκηνή. Επομένως, πιστεύω ότι εάν δεν εγκαταλείψουν τον αγώνα, θα νικήσουμε».

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα, με καθημερινές διαδηλώσεις και απεργίες, πολλές εκ των οποίων καταστέλλονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, που χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά. Τα θύματα είναι κυρίως πολίτες μικρής ηλικίας.

Ανακαλώντας στη μνήμη της τον διαγωνισμό του περασμένου Σαββάτου, η Χαν Λέι επισήμανε πως η ομιλία της, κατά τη διάρκεια της οποίας μετά βίας κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, της προκάλεσε βαθιά θλίψη, την οποία δεν μπορούσε να διαχειριστεί.

«Ήλεγχα τα συναισθήματά μου εκείνη τη στιγμή, διότι είχα ανάγκη να μιλήσω για δύο-τρία λεπτά σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

«Είχα ανάγκη να εκφραστώ», συμπλήρωσε. «Έκλαψα πολύ, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όταν επέστρεψα στο δωμάτιό μου, έκλαψα πολύ. Μέχρι στιγμής, όταν μιλάω για τη Μιανμάρ κλαίω, επίσης, πολύ».

Όπως τόνισε, της ήταν αδύνατο να επικεντρωθεί στον διαγωνισμό και ένιωσε ενοχές για όσους υπέφεραν πίσω στην πατρίδα.

«Οι βασίλισσες της ομορφιάς πρέπει να χαμογελούν κάθε φορά, πρέπει να συνδέονται με κάθε άνθρωπο, πολύ προσωπικά», τόνισε.

«Δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένη εδώ, διότι (την ώρα) που κάνω καθημερινά διάφορα πράγματα εδώ, τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν στη Μιανμάρ».

Ο ιδρυτής του διαγωνισμού Ναουάτ Ιτσαραγκρισίλ είπε ότι η απόφαση της Χαν Λέι να μιλήσει για τη χούντα σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνει στο εξωτερικό.

«Εάν επιστρέψει στη Μιανμάρ τώρα, δεν θα πάει στο σπίτι της, θα πάει στη φυλακή», σημείωσε.