Εξέγερση ξέσπασε την Κυριακή σε μια από τις πολλές φυλακές στα εδάφη υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων όπου κρατούνται πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ανήκαν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανέφεραν μια μη κυβερνητική οργάνωση και αξιωματούχοι, διευκρινίζοντας πως αρκετοί έγκλειστοι κατάφεραν να αποδράσουν.
Αξιωματικός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), συμμαχίας στην οποία κυριαρχούν κουρδικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ούτε τον αριθμό των φυγάδων, ούτε την εθνικότητά τους.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «τουλάχιστον τέσσερις φυγάδες», ενώ η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για τουλάχιστον 12 δραπέτες.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, η κατάσταση παρέμενε τεταμένη στη φυλακή Γουιράν, στην πόλη Χασάκα (βορειοανατολικά) και γίνονταν έρευνες για να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δραπέτες, ανέφεραν αυτές οι δύο πηγές.
Στη «στάση» πρωτοστάτησαν «στοιχεία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά τις πληροφορίες αυτής της ΜΚΟ, στη φυλακή κρατούνται περίπου 5.000 πρόσωπα «διαφόρων εθνικοτήτων» που κατηγορούνται πως ανήκουν στις τάξεις του ΙΚ.
Η συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Μέσω Twitter, ένας εκπρόσωπος των ΣΔΔ, ο Μουστάφα Μπαλί, παραδέχθηκε ότι ξέσπασε «εξέγερση» και ότι φυλακισμένοι «έριξαν τοίχους» και «εσωτερικές πόρτες».
«Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στο εσωτερικό της φυλακής (…), οι δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο», ανέφερε αργά το βράδυ της Κυριακής και πρόσθεσε ότι στάλθηκαν ενισχύσεις.
Υπάρχουν ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κατά τις οποίες πολλοί έγκλειστοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης, που προστέθηκε σε αρκετές απόπειρες μελών του ΙΚ να αποδράσουν από φυλακές των ΣΔΔ πρόσφατα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
Ο αξιωματικός των ΣΔΔ, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε πως «στοιχεία του ΙΚ συνέχιζαν τη στάση» μέσα στη φυλακή και ότι «κάποια εξ αυτών μπόρεσαν να βγουν στην αυλή», ενώ «ένας ορισμένος αριθμός (…) μπόρεσε να αποδράσει και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται».
Ερωτηθείς σχετικά, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που πολεμά εναντίον του ΙΚ σημείωσε πως σε αυτή τη φυλακή κρατούνται «χαμηλόβαθμα μέλη» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
«Ο συνασπισμός βοηθά τους εταίρους του, τις ΣΔΔ, με αεροπορική επιτήρηση από τη στιγμή που άρχισαν την προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο την εξέγερση» μέσα στη φυλακή, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, ο συνταγματάρχης Μάιλς Κάγκινς ο τρίτος.
Έναν χρόνο αφού ανακήρυσσαν, την 23η Μαρτίου 2019, την εξάλειψη του «χαλιφάτου» του ΙΚ στη Συρία, οι κουρδικές δυνάμεις κρατούν ακόμα περίπου 12.000 τζιχαντιστές σε διάφορες φυλακές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κατά δικούς τους υπολογισμούς.
Πρόκειται για Σύρους, Ιρακινούς, αλλά και 2.500 ως 3.000 αλλοδαπούς από περίπου 50 χώρες.
Αν και οι Κούρδοι ζητούν να επαναπατριστούν οι ξένοι μαχητές, πλέον είναι σχεδόν πεισμένοι πως θα αναγκαστούν να τους δικάσουν και να τους κρατήσουν στη Συρία, μπροστά στους δισταγμούς και τις αμφισημίες των δυτικών κυβερνήσεων, που επιδιώκουν να αποφύγουν τον επαναπατρισμό των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), στις φυλακές των ΣΔΔ βρίσκονται περίπου 12.000 άνδρες και αγόρια που κατηγορούνται πως ανήκαν στις τάξεις του ΙΚ. Η ΜΚΟ έχει τονίσει πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού στις φυλακές και οι συνθήκες κράτησης είναι συχνά απάνθρωπες.
Υπό κράτηση τελούν επίσης περίπου 100.000 γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία και το εξωτερικό, μέλη οικογενειών φερόμενων ως τζιχαντιστών, σε διάφορους πρόχειρους καταυλισμούς υπό ανθυγιεινές συνθήκες.
Πάπας και ΕΕ στηρίζουν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία
Δυναμώνουν οι φωνές που καλούν σε εκεχειρία στη Συρία για αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η επιδημία του κορωνοϊού.
Η Συρία έχει αναφέρει μέχρι στιγμής πέντε κρούσματα μόλυνσης. Μετά τον ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε με τη σειρά της σήμερα σε κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, είχε καλέσει ήδη από την Τρίτη για μια κατάπαυση του πυρός, και οι ερευνητές του ΟΗΕ για τη Συρία επανέλαβαν την έκκληση αυτή χθες.
«Η κατάπαυση του πυρός που αποφασίστηκε πρόσφατα στην Ιντλίμπ παραμένει εύθραυστη. Πρέπει να διατηρηθεί και να επεκταθεί σε όλη τη Συρία», ανέφερε σε μια δήλωση εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η διακοπή των εχθροπραξιών στη χώρα είναι από μόνη της σημαντική, αλλά είναι επίσης και μια προϋπόθεση προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να προστατευθεί ένας πληθυσμός, που δοκιμάζεται ήδη, από πιθανόν ολέθριες συνέπειες, ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΕ. Η ΕΕ, όπως και νωρίτερα ο ΟΗΕ, κάλεσε για μια απελευθέρωση σε μεγάλη κλίμακα ανθρώπων που κρατούνται από το συριακό καθεστώς.
Η κατάσταση στη Συρία
Η πανδημία, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πλήττει ιδιαίτερα 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους Σύρους, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο είναι άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, που διαμένουν υπό συνθήκες συνωστισμού σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, στην επαρχία Ιντλίμπ.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή σε πόσιμο νερό, σε μια περιοχή όπου δεκάδες νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.
Στόχος μιας νέας φονικής επίθεσης της Δαμασκού από τον Δεκέμβριο, η περιοχή της Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία, διαβιοί σε μια επισφαλή ηρεμία από τις αρχές Μαρτίου χάρη σε μια συμφωνία εκεχειρίας.
Η παρέμβαση του πάπα
Στο μεταξύ, ο πάπας Φραγκίσκος υποστήριξε την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός προκειμένου η διεθνής κοινότητα να μπορέσει να εστιάσει στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μιλώντας κατά την εβδομαδιαία ευλογία του, που δόθηκε από την επίσημη παπική βιβλιοθήκη αντί της πλατείας του Αγίου Πέτρου λόγω της κατάστασης περιορισμού στην Ιταλία, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έκκληση που απηύθυνε ο Γκουτέρες στη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.
Λέγοντας πως η ασθένεια δεν γνωρίζει σύνορα, ο Φραγκίσκος κάλεσε όλους «να σταματήσουν κάθε μορφή επιθετικής εχθρότητας και να ευνοήσουν τη δημιουργία διαδρόμων για την ανθρωπιστική βοήθεια, τις διπλωματικές προσπάθειες και την προσοχή σε εκείνους που βρίσκονται υπό συνθήκες μεγάλης ευαλωτότητας».
Το Βατικανό έχει έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα και χθες ο εκπρόσωπός του Ματέο Μπρούνι δήλωσε ότι διενεργήθηκαν εξετάσεις καθώς ένας ιερέας που διαμένει στον ίδιο ξενώνα με τον πάπα Φραγκίσκο βρέθηκε θετικός. Ο Μπρούνι είπε πως διαπιστώθηκε ότι ο 83χρονος ποντίφικας και οι στενοί συνεργάτες του δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.
Στο κυριακάτικο μήνυμά του ο πάπας κάλεσε επίσης τις αρχές να δείξουν ευαισθησία απέναντι στο ιδιαίτερο πρόβλημα που προκαλεί ο κορωνοϊός στις φυλακές σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες είναι υπερπλήρεις. Είπε πως η κατάσταση στις φυλακές «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία».
Κρατούμενοι έχουν στασιάσει σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, όπου τουλάχιστον έξι κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα αυτό τον μήνα. Κρατούμενοι στασίασαν σε μια φυλακή στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη σήμερα. Πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, του Σουδάν και του Ιράν, έχουν απελευθερώσει κρατουμένους προκειμένου να μειώσουν την πίεση στα σωφρονιστικά συστήματά τους.