Σε τουλάχιστον 23 ανέρχονται οι νεκροί άμαχοι -μεταξύ των οποίων 13 παιδιά– από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη βορειοδυτική Συρίασήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι επιδρομές της Μόσχας, μεγάλου συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, έπληξαν χωριά στις επαρχίες του Χαλεπιούκαι Ιντλίμπ, σκοτώνοντας 23 αμάχους και τραυματίζοντας περίπου 40.
Στα θύματα συγκαταλέγονται οκτώ μέλη της ίδιας οικογένειας στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, ενός τομέα που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και ανταρτών και γειτνιάζει με την επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
«Μία από τις επιδρομές έπληξε ένα σπίτι κοντά στο χωριό Κφαρ Ταάλ, σκοτώνοντας όλα τα μέλη μιας οικογένειας, εκ των οποίων έξι παιδιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Σε απάντηση στις ρωσικές επιδρομές, ρουκέτες έπεσαν στην πόλη του Χαλεπιού, που ελέγχεται από τις καθεστωτικές δυνάμεις και συνορεύει με περιοχές που ελέγχουν τζιχαντιστές και αντάρτες. Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.
Το βράδυ νέοι βομβαρδισμοί ρωσικών αεροσκαφών είχαν ως αποτέλεσμα οχτώ νεκρούς, σύμφωνα με την μκο, στο χωριό Καφρ Νουράν, στην ίδια περιοχή.
Η επαρχία Ιντλίμπ και ορισμένες ζώνες των γειτονικών περιοχών του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, ενώ εκεί έχουν παρουσία και οργανώσεις ανταρτών.
Μακελειό στη Μπουρκίνα Φάσο: Τρομοκρατική επίθεση σε αγορά με 36 νεκρούς
Τριάντα έξι πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση που η κυβέρνηση χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια σε αγορά στην επαρχία Σανματενγκά, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.
Ένοπλοι εισέβαλαν τη Δευτέρα (20/1) στην αγορά του χωριού Αλαμού και άνοιξαν πυρ εναντίον των παριστάμενων πριν κάψουν ολοσχερώς την αγορά, ανέφερε η κυβέρνηση.
Την Τρίτη (21/1), το κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση του προέδρου Ροκ Μαρκ Καμπορέ για την επιστράτευση εθελοντών προκειμένου να συμμετάσχουν στον αγώνα εναντίον των οργανώσεων τζιχαντιστών, οι επιθέσεις των οποίων γίνονται ολοένα πιο πολυαίμακτες και συχνές τα τελευταία δύο χρόνια.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, ενώ σε μεγάλο μέρος του βορρά η κατάσταση θεωρείται εκτός ελέγχου.
Ο πρόεδρος Καμπορέ κήρυξε διήμερο πένθος μετά την επίθεση, για την οποία δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ανάληψη της ευθύνης.
Τζιχαντιστικές οργανώσεις που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχουν διαπράξει σειρά επιθέσεων εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων τους τελευταίους μήνες.
Κατά τον ΟΗΕ, οι επιθέσεις τζιχαντιστών στο Μαλί, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο — άλλοτε θύλακα ηρεμίας στο Σαχέλ, πριν εξαπλωθεί σε αυτή η εξέγερση τζιχαντιστών από το Μαλί — στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους το 2019.