Συντονισμένα αντιπολιτευτικά πυρά για τη συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – ΔΕΘ με “τυράκια” στο δρόμο για εκλογές και όσα δεν είπε ο Μητσοτάκης

Νέα σφοδρή κριτική σε βάρος της κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες από κόμματα της αντιπολίτευσης, που επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό μετά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην 85η ΔΕΘ κατά την οποία επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι στους πολίτες και διαφήμισε τις εξαγγελίες του.

Για «δίωρη κοροϊδία σε πανελλαδική μετάδοση: Αποτυχημένος, φοβισμένος, αδιόρθωτος και σε αποδρομή ο κ. Μητσοτάκης» έκανε λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμώντας πως «το μόνο που θα εξαντλήσει δεν είναι η τετραετία αλλά η υπομονή και οι αντοχές των πολιτών».

«Η κατ’ ευφημισμό συνέντευξη Τύπου – ορισμένες ερωτήσεις για το πόσο πετυχημένος είναι τελικά ο κ. Μητσοτάκης παραήταν σκληρές και απρόσμενες – ήταν μία δίωρη κοροϊδία σε πανελλαδική μετάδοση: Αποτυχημένος, φοβισμένος, αδιόρθωτος και σε αποδρομή ο κ. Μητσοτάκης, περιορίστηκε σε ένα κρεσέντο αλαζονείας και υποσχέσεις για εκρηκτική ανάπτυξη, την ώρα που οι πολίτες οδηγούνται σε καθημερινή φτωχοποίηση» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας τα εξής:

  • «Αποτυχημένος: Αυτοσυγχαίρεται πως «διαχειρίστηκε με επιτυχία τις κρίσεις», αλλά έδιωξε τους υπουργούς που διαχειρίστηκαν την πανδημία που πάλι είναι εκτός ελέγχου και τις πυρκαγιές.
  • Φοβισμένος: Αφού δύο χρόνια τσάκισε τους νέους σε πλατείες, τους καταδίκασε σε ανεργία και μισθούς αναξιοπρέπειας, τους στοχοποιεί για την πανδημία και τους πέταξε εκτός ΑΕΙ, τώρα αναγκάζεται άρον άρον να αποσύρει την «μεγάλη μεταρρύθμιση» της πανεπιστημιακής αστυνομίας, γιατί δεν τους βλέπει δημοσκοπικά ούτε με το κιάλι.
  • Αδιόρθωτος: Δηλώνει πως «δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει» αν και ανοίγει αύριο τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν, με 27 μαθητές ανά τάξη, που θα κλείνει εάν νοσήσει το 50%. Δυστυχώς είναι ο μόνος. Όλος ο κόσμος ξέρει πλέον πως τα σχολεία αποτελούν επιταχυντή της διασποράς της πανδημίας, αλλά ο ίδιος αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα και να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα.
  • Κοροϊδία: Αντί για μείωση του ΕΦΚ καυσίμων, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για να πέσουν οι τιμές και των ιδιωτών παρόχων και αύξηση του κατώτατου μισθού όπως κάνουν άλλες χώρες στην ΕΕ, κοροϊδεύει πως με 150 εκατ. ευρώ οι πολίτες θα μπορέσουν να πληρώσουν αυξήσεις ως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε είδη πρώτης ανάγκης.

«Τα καλύτερα βέβαια ήταν ότι δεν είναι διχαστικός αυτός που έχει χωρίσει τους Έλληνες σε δύο κατηγοριών πολίτες. Και ότι επιδιώκει την μείωση των ανισοτήτων, μάλλον με τον νέο πτωχευτικό, τη θεσμοθέτηση απλήρωτης εργασίας, την έξωση 40.000 μαθητών από τα ΑΕΙ και την μόνιμη εξυπηρέτηση των ολιγαρχικών συμφερόντων και χορηγών του» σημειώνει η Κουμουνδούρου.

KΙΝ.ΑΛΛ.: Ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς

Πυρά εξαπέλυσε και το Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε και σήμερα το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επέκρινε τον πρωθυπουργό για αλαζονικό και διχαστικό λόγο σημειώνοντας πως «αγνοεί ότι η κοινωνία και ιδιαίτερα οι νέοι του γυρίζουν ήδη την πλάτη. Κατά τα λοιπά επανέλαβε τα προσωρινά, με ημερομηνία λήξης και προεκλογικά μέτρα του. Η πολιτική του δεν αλλάζει. Οδηγεί στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Όπως ανέφερε ο φορέας, τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κυρίως στηρίζουν λίγους και ισχυρούς, όπως τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους μεγάλο κληρονόμους

ΜεΡΑ25: Ρήξη η μόνη απάντηση στην κρίση

Σε σημερινή του ανακοίνωση το ΜεΡΑ25 αναφέρεται στη «δυναμική παρουσία του στη μεγάλη πορεία συνδικάτων, οργανώσεων και φορέων στη Θεσσαλονίκη» χθες την ώρα που «ο Πρωθυπουργός από την ασφάλεια του βήματος προσπαθούσε να δημιουργήσει μια μαγική εικόνα για τη δεινή κατάσταση της χώρας, υποσχόμενος από αόριστες έως μη-σοβαρές παροχές και επικαλούμενος όλη την ακροδεξιά ρητορική προκειμένου να μην αγγίξει κανένα από τα πραγματικά φλέγοντα ζητήματα της πόλης και της χώρας, στους δρόμους η απάντηση δινόταν από την μαζικότητα του κόσμου στη μεγάλη πορεία που φώναξε τα πραγματικά κοινωνικά αιτήματα προσπερνώντας κάθε ακροδεξιά και συνομωσιολογική εστία που αποπειράθηκε να παρεισφρήσει σε αυτή».

«Το μήνυμα του ΜέΡΑ25 ήταν σαφές και συνεκτικό: «Ρήξη, η μόνη απάντηση στην κρίση». Το ΜέΡΑ25 θα βρίσκεται σε κάθε κοινωνικό αγώνα για την ανατροπή της Μητσοτακης ΑΕ και την αποτροπή της εισόδου της Ελλάδας στην ακροδεξιά παρέα των χωρών του Βίσενγκραντ, το σταμάτημα του ληστρικού ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας και βέβαια για την ανατροπή της καταστροφής του πολιτισμού είτε αυτό αφορά τα πολιτιστικά μνημεία της χώρας είτε την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας».

Το κόμμα σχολίασε επίσης πως ο κ. Μητσοτάκης δεν αποζητά «καμία κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Συνενόχους στα εγκλήματα σας αποζητάτε και αυτούς δεν θα τους βρείτε παρά μόνο στα εταιράκια σας του μνημονιακού τόξου που αντί για την ρήξη με τις μνημονιακές πολιτικές φτωχοποίησης της πλειοψηφίας, αναλώνονται σε διαχειριστικού τύπου κριτική».

«”Να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, εκεί που προσπαθώντας για δυόμιση ώρες να δημιουργήσει μια εικόνα κίβδηλης ευημερίας με ψέματα, επικοινωνία, στημένες ερωτήσεις και αόριστες υποσχέσεις, απλά απέδειξε πόσο αποκομμένος είναι από κάθε κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο έχει παγιδευτεί στην αλαζονεία της εξουσίας, αλλά την επιδεικνύει με καμάρι κάθε δημόσια εμφάνιση του στο ασφαλές δημοσιογραφικό περιβάλλον της λίστας Πέτσα και πολύ μακριά βέβαια από την οργή του κόσμου, η οποία πλέον ξεχειλίζει και κατακλύζει κάθε του βήμα» σημειώνει το ΜέΡΑ25.

Ελληνική Λύση: Αμετροέπεια και αλαζονεία

«Ένας πρωθυπουργός με αμετροέπεια, αλαζονεία, εκτός πραγματικότητας αλλά και με αγνωσία άκρως επικίνδυνη για το Έθνος» αναφέρει η Ελληνική Λύση προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ένας πρωθυπουργός που φαντασιώνεται αγρότες με 1.000 στρέμματα, όταν η μέση αγροτική γη είναι μονοψήφιος αριθμός στρεμμάτων ανά αγρότη. Αντί να προβεί σε αναδασμούς και ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, στην ενέργεια, στις ζωοτροφές κλπ, υπόσχεται «φιλοδωρήματα» αφήνοντας τις αθρόες ελληνοποιήσεις γάλακτος και αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων να διαλύουν την πρωτογενή μας παραγωγή. Αγνοεί τις προτάσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ που είναι τεκμηριωμένες και βιώσιμες, καταστρέφοντας τον παραγωγικό ιστό. Ένας πρωθυπουργός που επιμένει στην “τζογοποίηση” των ασφαλιστικών ταμείων την ίδια στιγμή που παραδίδει τα “ασημικά” της Ελλάδας σε ασφαλιστικά ταμεία τρίτων χωρών!».

«Η σημερινή θλιβερή εμφάνιση του πρωθυπουργού αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την εθνική κυριαρχία, την παραγωγή πλούτου και την αυτάρκεια μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης, του οικονομικού πατριωτισμού και του εθνικού προστατευτισμού, είναι η Ελληνική Λύση» καταλήγει το κόμμα.

 

ΔΕΘ με “τυράκια” στο δρόμο για εκλογές και όσα δεν είπε ο ΜητσοτάκηςΔΕΘ με "τυράκια" στο δρόμο για εκλογές και όσα δεν είπε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ πακέτο μέτρων και έθεσε το δίλημμα και τους στόχους των επόμενων εκλογών, “καίγοντας” σενάρια συνεργασίας τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με το ΚΙΝΑΛ.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ, στην αίθουσα του Βελλιδείου κυριαρχούσε ένα ερώτημα και ένα σύνθημα- σχόλιο για το πακέτο μέτρων: Τα ίδια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ρωτούσαν πότε θα γίνουν εκλογές και άπαντες σχολίαζαν “Κυριάκο δώστα όλα”.

Στη συνέντευξη τύπου την Κυριακή ο πρωθυπουργός διέψευσε πάντως για άλλη μία φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αναγνωρίζοντας πάντως ότι από την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσο της συνταγματικής της θητείας θα γίνεται συζήτηση για κάλπες. Και αρνήθηκε τον όρο “παροχές” κάνοντας λόγο για λελογισμένη πολιτική που λαμβάνει υπόψη της τα δημοσιονομικά δεδομένα, αν και μίλησε για γενναία μέτρα, ιδίως για τη ΔΕΗ, και τονίζοντας ότι χάρη στη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη υπάρχουν τα περιθώρια.

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί όμως να διέψευσε τις πρόωρες εκλογές, αλλά: Προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφέστατα σε ερώτηση του News24/7 νέα θετικά μέτρα στον προϋπολογισμό του 2022. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα για τη ΔΕΗ να επεκταθούν και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Παρέπεμψε σε αλλαγές για ένα πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ. Και έθεσε ήδη την ατζέντα και τα διλήμματα των επόμενων εκλογών, ξεκινώντας ταυτόχρονα την πολιτική επαναπροσέγγισης ακροατηρίων, που θα είναι κρίσιμα για το αποτέλεσμα.

Στόχος του κ.Μητσοτάκη ήταν εξάλλου η πολιτική επανεκκίνηση για την κυβέρνηση, μετά τις πυρκαγιές και το “φιάσκο” του ανασχηματισμού και καθώς, όπως και ο ίδιος αναγνώρισε, υπάρχει πλέον “λογική δυσαρέσκεια”, που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Ο πρωθυπουργός θέλησε λοιπόν καταρχάς να “θεραπεύσει” τη σχέση της κυβέρνησης με τους νέους ψηφοφόρους, μεταξύ των οποίων η εικόνα της ΝΔ είναι αρνητική, με ένα σχέδιο επτά μέτρων, όπως επιδότηση της εργασίας, μηδενισμό του τέλους κινητής τηλεφωνίας και δωρεάν data.

Απευθύνθηκε στην περίφημη “μεσαία τάξη” προβάλλοντας τις φορολογικές ελαφρύνσεις στις οποίες προχώρησε και προχωρά η κυβέρνηση και υπενθυμίζοντας τις πολιτικές που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά απευθύνθηκε και στους κεντρώους ψηφοφόρους, που στο Μαξίμου θεωρούν ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική νίκη του 2019, αρνούμενος πως έκανε “δεξιά στροφή” στον ανασχηματισμό με την τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο Υγείας και διαμηνύοντας ότι το άνοιγμα στο κεντρώο χώρο παραμένει αδιαπραγμάτευτη επιλογή για εκείνον.

Παρά τα στοχευμένα “δωράκια” πάντως, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι “μεταρρυθμίσεις” όπως το άνοιγμα της πόρτας του ΕΣΥ για συνεργασία με ιδιώτες θα συνεχιστούν (κεντρική πολιτική επιλογή την οποία έχει κληθεί να εφαρμόσει ο κ.Πλεύρης) και δεν απάντησε σε ερωτήματα για πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών και πιο ουσιαστική αύξηση του βασικού μισθού. Επέμεινε επίσης στην πανεπιστημιακή αστυνομία (η οποια πάντως θα καθυστερήσει) αλλά και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δηλώνοντας ότι είναι προτιμότερο ένας νέος να πάει σε ένα δημόσιο ΙΕΚ πάρα σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, που δεν θα του προσφέρει όπως υποστήριξε κατ ανάγκην τις ίδιες προοπτικές για δουλειά, ενώ υπερασπίστηκε εκ νέου την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με το επιχείρημα ότι οι νέοι δεν θα πληρώνουν τις συντάξεις των παππούδων τους.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο στις επόμενες εκλογές, ακόμη και στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική, την αυτοδυναμία. Ουσιαστικά “έκαψε” και τα σενάρια συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, αλλά κυρίως ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει κυβέρνηση με απλή αναλογική είναι με τη συνεργασία πρώτου και δεύτερου κόμματος, κάτι που απέκλεισε κατηγορηματικά.

Κατόπιν όλων αυτών, ήδη στην πολιτική και δημοσιογραφική “πιάτσα” αναζητούν πιθανές ημερομηνίες για εκλογές το Μάιο και τον Ιούνιο του 2022, αφού οι κάλπες λόγω απλής αναλογικής θα είναι διπλές.

Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου και τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει στη συνέχεια στην ΕΕ για το σύμφωνο σταθερότητας, που αποτελεί βραχνά για τα περισσότερα κράτη- μέλη και δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενες κρίσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο, όπως επετεύχθη το Ταμείο Ανάκαμψης παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις, να υπάρξει ένα νέο deal στην ΕΕ, το οποίο δε θα αμφισβητεί την πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα αφήνει περισσότερο χώρο στα κράτη μέλη.

Βίκυ Σαμαρά