Συνεχίζεται η «μάχη» με τις φλόγες σε Γραμματικό και Κόρινθο – Πύρινη κόλαση: 64 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές σε Γραμματικό Ηλείας και Κεχριές Κορινθίας με επίγειες και εναέριες δυνάμεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να τις θέσουν υπό έλεγχο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ότι η εικόνα στα δύο μέτωπα «βελτιώνεται συνεχώς. Με το πρώτο φως της ημέρας εναέρια μέσα πραγματοποιούν διαβροχή, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται δραστικά οι καύσεις σε όλη την περίμετρο της φωτιάς».

Δύσκολο πάντως είναι το έργο των πυροσβεστών στο Γραμματικό, καθώς σε δυσπρόσιτα σημεία με πολλά δέντρα καίει η φωτιά, που εκδηλώθηκε χθες ξυπνώντας μνήμες από το 2007 όταν 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή διευκολύνει την επιχείρηση κατάσβεσης στην οποία συμμετέχουν 120 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 34 άτομα που συμμετέχουν σε πεζοπόρο τμήμα, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες. Από αέρος συμβάλλουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέβη εσπευσμένα χθες στην περιοχή ανάμεσα στο Γραμματικό Ηλείας και το Χελιδόνι, τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει γίνει εκκένωση περιοχής λόγω της πυρκαγιάς».

Στο μεταξύ στελέχη του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού Δυτικής Ελλάδας συνέλαβαν έναν άνδρα για εμπρησμό από αμέλεια. Του επεβλήθη διοικητικό πρόστιμο και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Παράλληλα, καταστροφικό είναι το έργο της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε πριν τέσσερις μέρες στις Κεχριές Κορινθίας και  βγήκε στη συνέχεια εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να κηρυχθούν χθες σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, για έξι μήνες, τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη.

Το μέτωπο προσπαθούν να οριοθετήσουν 300 πυροσβέστες με 86 οχήματα, 185 μέλη πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές με υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

 

Πύρινη κόλαση: 64 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκαν πέντε κοινότητες του Δήμου Κορινθίων

Σε 64 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 19:00 χθες, Πέμπτη 23 Ιουλίου, έως την ίδια ώρα απόψε, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συνολικά επιχείρησαν 1.028 πυροσβέστες με 331 οχήματα, 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες, καθώς και μηχανήματα έργου των περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις Κεχριές Κορινθίας, είναι σε εξέλιξη, με πολλές διάσπαρτες εστίες. Συνολικά επιχειρούν αυτή την ώρα, βράδυ Παρασκευής, 485 πυροσβέστες, 84 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ από αέρος μέχρι την ώρα που νύχτωσε 8 ελικόπτερα και ισάριθμα αεροσκάφη.

Επίσης, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή Γραμματικό Πύργου Ηλείας είναι σε εξέλιξη. Αυτή την ώρα επιχειρούν 119 πυροσβέστες, 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και έως την ώρα που νύχτωσε 5 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Πελοποννήσου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν πέντε κοινότητες του Δήμου Κορινθίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που έκαιγε επί τρεις ημέρες και -όπως δείχνουν τα στοιχεία- έχει κάνει στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους. Πρόκειται για τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση με σκοπό την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν, ενώ θα ισχύει για έξι μήνες.

“Δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει γίνει εκκένωση περιοχής, λόγω της πυρκαγιάς», τονίζει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, που μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή ανάμεσα στο Γραμματικό Ηλείας και το Χελιδόνι. «Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς το Χελιδόνι και στη νότια πλευρά της προς την περιοχή Πουρνάρι. Επαναλαμβάνω, δεν έχει γίνει εκκένωση περιοχής, απλώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι του Χελιδονιού να είναι σε ετοιμότητα», πρόσθεσε νωρίτερα την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.