Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Λιβάνου, Ισραήλ, σε αυτοσυγκράτηση καλεί ο ΟΗΕ – Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 1.280 άμαχοι σκοτώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους

Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο – Η Χεζμπολάχ διαψεύδει κάθε συμμετοχή σε “συγκρούσεις” με το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σήμερα (Δευτέρα 27/7/20) ότι απέτρεψε «μια απόπειρα διείσδυσης ενός τρομοκρατικού πυρήνα» στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο, αφού νωρίτερα είχε κάνει λόγο για μάχες στον τομέα αυτόν.

«Καταφέραμε να αποτρέψουμε με επιτυχία μια απόπειρα διείσδυσης ενός τρομοκρατικού πυρήνα στο Ισραήλ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους, διευκρινίζοντας πως διαθέτει «οπτική επιβεβαίωση σύμφωνα με την οποία οι τρομοκράτες επέστρεψαν στον Λίβανο». Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε κάνει λόγο για «εν εξελίξει μάχες» σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο και κάλεσε τους κατοίκους της συνοριακής περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«’Επειτα από ένα περιστατικό ασφαλείας στον τομέα Μοντ Ντοβ», «καλούνται οι κάτοικοι να παραμείνουν στα σπίτια τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός, διευκρινίζοντας πως κάθε δραστηριότητα στο ύπαιθρο απαγορεύεται και οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί.

«Εν εξελίξει σύγκρουση στην περιοχή του Μοντ Ντοβ, στο βόρειο Ισραήλ», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κονρίκους.

Το Μοντ Ντοβ είναι μια πλαγιά του Όρους Ερμών την οποία διεκδικεί επίσης ο Λίβανος που αποκαλεί την περιοχή “αγροκτήματα Σεμπάα”, η οποία όμως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αποτελεί μέρος των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψωμάτων Γκολάν.

Ανταποκριτές και από τις δύο πλευρές των συνόρων έκαναν λόγο για εκρήξεις. Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν για περίπου μία ώρα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στο χωριό Μαρζαγιούν, στον νότιο Λίβανο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Manar, του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ που είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, ανέφερε πως ο ισραηλινός στρατός είχε βομβαρδίσει την περιοχή Ρουαϊσάτ αλ-Αλάμ για μία ώρα και μετέδωσε απευθείας πλάνα από καπνό που υψωνόταν πάνω από αυτόν τον τομέα.

Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται την επομένη της πτώσης ενός ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στον Λίβανο και μετά την ενίσχυση των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα.

Ο στρατός ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι «ανέβασε το επίπεδο προετοιμασίας απέναντι σε διάφορες πιθανές εχθρικές ενέργειες».

Το Ισραήλ είναι τεχνικά σε κατάσταση πολέμου με τη γειτονική Συρία και τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν, άλλο μαύρο πρόβατο για το Ισραήλ, υποστηρίζουν στρατιωτικά το καθεστώς στην εμπόλεμη Συρία.

Στο μεταξύ, η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης στον νότιο Λίβανο, η Finul, κάλεσε σήμερα σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» έπειτα από συγκρούσεις που φέρεται να σημειώθηκαν στα σύνορα με το Ισραήλ, διευκρινίζοντας σε μια σύντομη ανακοίνωση πως τα πυρά έχουν σταματήσει.

Αφού είπε ότι είδε καπνό να υψώνεται από την περιοχή, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως σημειώθηκαν δεκάδες πλήγματα του ισραηλινού πυροβολικού στον τομέα των αγροκτημάτων Σεμπάα –μιας πλαγιάς του Όρους Ερμών που το εβραϊκό κράτος αποκαλεί Μοντ Ντοβ– κοντά στις θέσεις του ισραηλινού στρατού στη Ρουαϊσάτ αλ-Αλάμ.

Λιβανικές πηγές δήλωσαν πως η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε σήμερα μια επιχείρηση εναντίον του ισραηλινού στρατού στη διαφιλονικούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση για μια ισραηλινή επίθεση στη Συρία κατά την οποία σκοτώθηκε ένας μαχητής της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε μία από τις πηγές.

Η Χεζμπολάχ διαψεύδει «κάθε συμμετοχή σε “συγκρούσεις” με το Ισραήλ»

Από την άλλη, τι σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου διέψευσε σήμερα κάθε συμμετοχή σε “συγκρούσεις” με το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.

“Μέχρι τώρα η ισλαμική αντίσταση δεν μετείχε σε καμιά σύγκρουση, δεν άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια των γεγονότων της ημέρας”, δήλωσε το σιιτικό κίνημα σε ανακοίνωση.

“Όλα αυτά που μεταδίδουν τα εχθρικά μέσα ενημέρωσης για μια επιχείρηση διείσδυσης από τον Λίβανο που φέρεται να απέτρεψε (…) είναι απολύτως ψευδή”.

Η Χεζμπολάχ διαψεύδει ότι δυνάμεις της προσπάθησαν να διεισδύσουν στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα, ούτε ότι ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα.

 

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 1.280 άμαχοι σκοτώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους

Βομβαρδισμένο σπίτι στο Αφγανιστάν
Στον τραγικό απολογισμό περιλαμβάνονται 340 παιδιά που σκοτώθηκαν και 727 που τραυματίστηκαν

Περισσότεροι από 1.280 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου το 2020, ενώ ακόμη 2.176 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα (UNAMA) η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. Στους αριθμούς αυτού περιλαμβάνονται 340 παιδιά που σκοτώθηκαν και 727 που τραυματίστηκαν.

«Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν έχουν μια ιστορική ευκαιρία να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ειρηνευτικές συνομιλίες, η τραγική πραγματικότητα είναι ότι οι συγκρούσεις εξακολουθούν να προκαλούν φρικτά δεινά στους αμάχους καθημερινά», κατήγγειλε η Ντέμπορα Λάιονς, ειδική απεσταλμένη στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την UNAMA, οι αντικυβερνητικές δυνάμεις, όπως οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος ευθύνονται για τα περισσότερα θύματα (58%). Οι κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για το 23% των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων παρουσιάζει μείωση 13% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με την έρευνα να εκτιμά ότι σε αυτό συνέβαλε κυρίως η μείωση των συγκρούσεων μεταξύ των διεθνών δυνάμεων και του Ισλαμικού Κράτους.

Όμως, ο αριθμός των θυμάτων που προκάλεσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν παρέμεινε σχεδόν ίδιος. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων από τις αεροπορικές επιδρομές του αφγανικού στρατού τριπλασιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η έκθεση του ΟΗΕ δημοσιεύθηκε την ώρα που οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Αφγανιστάν παραμένουν σε τέλμα εξαιτίας των διαφωνιών για το πρόγραμμα ανταλλαγής κρατούμενων μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ αναμένεται να επισκεφθεί τη Ντόχα και την Καμπούλ ώστε να ασκήσει πιέσεις και στις δύο πλευρές «για την τελική ανταλλαγή κρατουμένων και τον περιορισμό της βίας», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.