Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Ποια θέματα θα συζητηθούν – Εν μέσω πόλωσης συζητά, σήμερα, για την πορεία του το ΚΙΝ.ΑΛ

 Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Ποια θέματα θα συζητηθούν

Συνεδριάζει στις 11:00, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό συμβούλιο.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

-Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών υπουργείου Οικονομικών: Ενσωμάτωση φορολογικών οδηγιών και άλλες διατάξεις.

-Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση των από 23.6.2020 επιμέρους συμβάσεων δωρεάς μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του κοινωφελούς ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, β) Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.

-Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον .

-Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.

-Παρουσίαση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

-Παρουσίαση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του αθλητικού νομοσχεδίου

-Εισήγηση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου ‘Ακη Σκέρτσο, σχετικά με την αναθεώρηση των ετήσιων σχεδίων δράσης και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου 2020-2021.

-Παρουσίαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

-Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων: α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) πέντε Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου

-Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση μιας θέσης Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Εισήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την επιλογή προέδρου και μελών του συμβουλίου διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

-Εισήγηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

 

Εν μέσω πόλωσης συζητά, σήμερα, για την πορεία του το ΚΙΝ.ΑΛ

Εν μέσω πόλωσης συζητά, σήμερα, για την πορεία του το ΚΙΝ.ΑΛ

Οι προβληματισμοί και οι απόψεις εντός της Κ.Ο και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος αναμένεται να αναδειχθούν στην σημερινή συνεδρίαση του οργάνου. Το μήνυμα που θα δώσει η Φώφη Γεννηματά για εξωτερική και εσωτερική πολιτική

Μια πρώτη «γεύση» για τους προβληματισμούς του ΚΙΝ.ΑΛ σε μία περίοδο έντονης πολιτικής πόλωσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, αναμένεται σήμερα στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά. Αντικείμενο της συνεδρίασης πέρα από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα είναι και η πορεία του κόμματος προς την ιδεολογική του συνδιάσκεψη που προσδιορίζεται στις αρχές του Φθινοπώρου.

Εν μέσω πόλωσης συζητά, σήμερα, για την πορεία του το ΚΙΝ.ΑΛ

Η Φώφη Γεννηματά

Στην συνεδρίαση των οργάνων φυσικά θα μιλήσει η πρόεδρος του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική αναμένεται να επαναφέρει την πάγια πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, για την συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και την χάραξη εθνικής στρατηγικής, ιδίως όσον αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την προκλητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε αναμένεται να ασκήσει κριτική στην πρόσφατη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλία με τον τούρκο πρόεδρο. Η κριτική δεν αναμένεται να αφορά την πρωτοβουλία αυτή καθεαυτή, αλλά κυρίως το ότι είναι …άγνωστο που αυτή εντάσσεται. Δηλαδή σε ποιο σχέδιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και ποιόν ακριβώς στόχο εξυπηρετεί.

Η Φώφη Γεννηματά, αναμένεται να αναφερθεί όμως και στην εσωτερική πολιτική εστιάζοντας προφανώς στα γεγονότα που σχετίζονται με την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και το ηχητικό που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής με τους διαλόγους του με τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να απαντήσει στις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ περί επανάληψης του «βρώμικο 89» τονίζοντας ότι δεν αντιστοιχεί η αναγωγή αυτή στις σημερινές συνθήκες. Από την άλλη όμως η Φώφη Γεννηματά θα ξεκαθαρίσει πως πρόθεση του ΚΙΝ.ΑΛ δεν είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα μιλήσει και για την οικονομία, ζήτημα άλλωστε για το οποίο θα έχει αντιπαράθεση στην Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή όπου και θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αποχρώσεις

Εν μέσω πόλωσης συζητά, σήμερα, για την πορεία του το ΚΙΝ.ΑΛ
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου 

Αυτά την ίδια στιγμή που η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζεται με διαφορετικές «αποχρώσεις», παρότι άπαντες αναφέρονται στο μοντέλο της «αυτόνομης πορείας» του κόμματος που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από την σημερινή συνεδρίαση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε χθές ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου ασκώντας σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε και αυτός στο 1989 λέγοντας πως «η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το βρώμικο ‘89, μόνο που εκεί συναντά τον εαυτό της και εκ των πραγμάτων τίθεται το αμείλικτο ερώτημα: Είναι τυχαίο που τόσο στο βρώμικο ‘89 εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και στη σκευωρία εναντίον των 10 πολιτικών του αντιπάλων το 2018, χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες μέθοδοι με πρωταγωνιστή τον Συνασπισμό/ΣΥΡΙΖΑ σε αγαστή συνεργασία με τα πιο σκοτεινά τμήματα δεξιάς και ακροδεξιάς»

Εν μέσω πόλωσης συζητά, σήμερα, για την πορεία του το ΚΙΝ.ΑΛ
Ο Χάρης Καστανίδης  

Άλλοι όμως βουλευτές κινούνται πολύ προσεκτικά στο «ναρκοπέδιο» της σύγκρουσής Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα αυτά. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Χάρης Καστανίδης. Σε πρόσφατη παρέμβαση του στην Βουλή παρέθεσε μια διαφορετική θέαση. Σήμείωσε πως «όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, του έκτακτου καθεστώτος των απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις και στην αδιαφανή διαχείριση δημοσίων κονδυλίων, διαμορφώνουν εκ νέου μια όζουσα ατμόσφαιρα στο δημόσιο σκηνικό και δημιουργούν συνθήκες αποδόμησης του πολιτικού συστήματος. Πέραν των πραγματικών γεγονότων, ο κίνδυνος για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος αυξάνεται με ευθύνη των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων, πρόθυμων να εναλλάσσονται στις κατηγορίες κατά του αντιπάλου, αναλόγως με τη θέση τους στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.Είναι η ώρα να ξαναθέσουμε το θέμα των θεσμικών εγγυήσεων για την προστασία της νομιμότητας, της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αξιοπιστίας της πολιτικής». Μάλιστα ο Χάρης Καστανιδης ήταν αυτός που πρότεινε προ ημερών να συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο την χρηματοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης από το πρόγραμμα «Μένουμε Σπίτι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες είναι σαφές ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ενυπάρχει όλη η «βεντάλια» των αντιλήψεων σχετικά με την περεταίρω πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ. Κομβικό σημείο αποτελεί η τακτική του κόμματος σχετικά με τον ρόλο που θα παίξει στις πολιτικές εξελίξεις, το τι θεωρεί προοδευτική διέξοδο και πως αυτή θα επιτευχθεί. Με βάση αυτά δεν είναι απίθανο στην συνεδρίαση να δοθεί το μήνυμα μιας «διόρθωσης πορείας» από την εικόνα που παρουσιάζει το ΚΙΝ.ΑΛ να ταυτίζεται με την Ν.Δ στο ζήτημα της κριτικής προς την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.