Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Βούτσης: Αριστερό Κόμμα-πρότυπο για…

Σήμερα Δευτέρα, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να παρουσιαστεί το απολογιστικό κείμενο των Γιάννη Δραγασάκη, Αριστείδη Μπαλτά και Θοδωρή Δρίτσα για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται εν όψη της Κεντρικής Επιτροπής του επόμενου σαββατοκύριακου.

 

Βούτσης: Αριστερό Κόμμα-πρότυπο για όλη την Ευρώπη ο νέος ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός πραγματικότητας έθεσε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης τα πολεμικά σενάρια μερίδας του Τύπου που αφορούν στις εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του Συνεδρίου, σε συνέντευξή του στον «ΑΘΗΝΑ 984» και την εκπομπή του Βασίλη Πάικου «Μην πυροβολείτε την πολιτική». Τόνισε δε ότι υπάρχει συνεννόηση για όλα τα βασικά θέματα στην πορεία μετασχηματισμού του κόμματος.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουμε εν κινήσει, υβριδικά ένα πολύ μεγαλύτερο κόμμα και ποσοτικά και ποιοτικά μαζί με τη διαμόρφωση μίας Παράταξης ως ομόκεντρο κύκλο και ένα συμμαχικό περιβάλλον έτσι ώστε να είναι ρεαλιστική σε συνθήκες απλής αναλογικής η κυβερνητική λύση. Για όλα αυτά και για τον τρόπο αυτής της μετάβασης έχουμε συνεννοηθεί στα βασικά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξη που έδωσε , σήμερα Κυριακή 9-2-2020, στον «ΑΘΗΝΑ 9,84» και την εκπομπή «Μην πυροβολείτε την Πολιτική» με τον Βασίλη Πάικο.

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση στην πορεία προς το Συνέδριο ακολουθείται ένας ευρηματικός οδικός χάρτης με στόχο τη δημιουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος μαζικού, λαϊκού και ανοιχτού. Ένας οδικός χάρτης που όπως επεσήμανε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής «ακόμα και σε κλίμακα Ευρώπης θα αποτελεί ένα πρότυπο για το πως πρέπει να διαμορφωθούν τα σύγχρονα Αριστερά κόμματα».

Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ

Παράλληλα ο κ. Βούτσης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη ΝΔ και στο σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζει, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση θέλει μέσα στον πρώτο της χρόνο να εξοφλήσει τα γραμμάτια «προς όσους είχαν συσπειρωθεί απολίτικα, τακτικίστικα και διχαστικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας».

«Κινδυνεύουμε να βρεθούμε στην εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία με συνέπεια στέκεται κατά προτεραιότητα στην εξόφληση γραμματίων προς το κοινωνικό Αντί-ΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο. Δηλαδή προς τους σχολάρχες, τους ολιγάρχες, τους μιντιάρχες και τους ιδιώτες στην υγεία» υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης. Είναι φανερό πλέον ότι η πολιτική της ΝΔ θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τις οικονομικές ανισότητες μέσα στην κοινωνία τόνισε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας ότι σήμερα ωριμάζει ακόμα περισσότερο το αίτημα για τη διαμόρφωση του Προοδευτικού πόλου έτσι ώστε να είναι ρεαλιστική η πάλη του λαού εναντίον της σημερινής Κυβέρνησης.

Βασικά σημεία συνέντευξης Νίκου Βούτση:

• Κινδυνεύουμε να βρεθούμε στην εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία με συνέπεια στέκεται κατά προτεραιότητα στην εξόφληση γραμματίων προς το κοινωνικό Αντί-ΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο. Δηλαδή προς τους σχολάρχες, τους ολιγάρχες, τους μιντιάρχες και τους ιδιώτες στην υγεία. Είναι μία συνολική στρατηγική που προβλέπει μέσα στον πρώτο χρόνο η Κυβέρνηση να έχει ξοφλήσει τα γραμμάτια προς όσους είχαν συσπειρωθεί απολίτικα, τακτικίστικα και διχαστικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που γίνεται τώρα στον τομέα της Υγείας δεν το είχε αποτολμήσει ποτέ ως τώρα η Δεξιά στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Πραγματικά πρόκειται για μία βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ που θα προστεθεί σε όσα γίνονται στην Παιδεία. Είναι απαράδεκτο το ότι αφού καταψηφίστηκε η προσπάθειά τους για την κατάργηση του άρθρου 16 για την ιδιωτική παιδεία το παραμερίζουν δια της πλαγίας προωθώντας την ανισότητα μεταξύ των μαθητών. Ο πυρήνας ωστόσο της προβληματικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ βρίσκεται στα εργασιακά. Όλα αυτά μαζί παράγουν ήδη ένα κυβερνητικό είδωλο στο οποίο η κοινωνία θα πρέπει να αντισταθεί κατανοώντας τις βαθύτερες συνέπειες που μεσομακροπρόθεσμα θα έρθουν αν η ΝΔ μείνει ανεμπόδιστη στη διακυβέρνηση της χώρας.

• Η ΝΔ ακολουθεί στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα τη στρατηγική αποτροπής που είχε εισαγάγει ο κ. Σαμαράς το 2012-13, όταν προσπάθησε να διαμορφώσει και μέτωπο του Νότου στην Ευρώπη «πουλώντας το» στους Κεντροευρωπαίους έναντι των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι γνωστή αυτή η στρατηγική.

• Η εξωτερική πολιτική είναι ο κατεξοχήν τομέας όπου δεν υπάρχει ούτε δημιουργικός πολυσυλλεκτισμός ούτε μπορεί να υπάρξει δημιουργική πολυφωνία. Κάθε κουβέντα που λέμε σημειώνεται και αναλύεται από την άλλη πλευρά. Όταν συνεχώς επί μήνες τώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε άκρως αντιφατικές δηλώσεις, διαρροές από το Υπουργείο Άμυνας σε σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών κι όταν υπάρχουν δημοσιεύματα με στιχομυθίες κυβερνητικών παραγόντων με τον Πρωθυπουργό για κρίσιμα εθνικά ζητήματα, είναι προφανές ότι λείπει η σοβαρότητα. Αντίθετα από την άλλη πλευρά υπάρχει μία έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τόσο των πάγιων δηλαδή σε σχέση με «γκρίζες ζώνες» όσο και αυτών που βρίσκονται στα χαρτιά όπως είναι η περίπτωση της υφαλοκρηπίδας.

• Η πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ, η οποία καταδεικνύει τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες που υφίστανται μέσα στην ελληνική κοινωνία και οι οποίες αυξάνονται παρά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια μας δείχνει ότι η αναδιανομή ως αναγκαίο στρατηγικό ζήτημα για να μπει η χώρα σε μία οδό προοδευτικής αλλαγής είναι εκ των ων ουκ άνευ. Μάλιστα αυτό ωριμάζει ακόμα περισσότερο το αίτημα για τη διαμόρφωση του Προοδευτικού πόλου επιταχύνοντας την προσπάθειά μας να διαμορφωθεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μεγάλο, μαζικό, ανοιχτό, λαϊκό κόμμα στην καρδιά της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης έτσι ώστε να είναι ρεαλιστική η πάλη του λαού μας εναντίον της σημερινής Κυβέρνησης. Διαφορετικά θα υπάρχει μόνο μία στεναχώρια, μία απάθεια αλλά ούτε το μαζικό κίνημα θα εμπνέεται για να πιέσει ούτε θα διαμορφώνονται οι συνθήκες της εναλλακτικής λύσης.

• Στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουμε εν κινήσει, υβριδικά ένα πολύ μεγαλύτερο κόμμα και ποσοτικά και ποιοτικά μαζί με τη διαμόρφωση μίας Παράταξης ως ομόκεντρο κύκλο και ένα συμμαχικό περιβάλλον έτσι ώστε να είναι ρεαλιστική σε συνθήκες απλής αναλογικής η κυβερνητική λύση. Για όλα αυτά και για τον τρόπο αυτής της μετάβασης έχουμε συνεννοηθεί στα βασικά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούμε έναν οδικό χάρτη τον οποίο εμείς οι ίδιοι χαρακτηρίζουμε υβριδικό και ευρηματικό. Ακόμα και σε κλίμακα Ευρώπης θα αποτελεί ένα πρότυπο για το πως πρέπει να διαμορφωθούν τα σύγχρονα Αριστερά κόμματα. Από το Συνέδριο του Μαΐου προφανώς θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και το εάν σε επίπεδο ονόματος θα υπάρξει προσθήκη που θα δείχνει αυτή τη διεύρυνση ή και την Πράσινη ανασύνθεση στο προγραμματικό επίπεδο θα είναι κάτι που θα καταλήξει το Συνέδριο. Θα μπορούσε να είναι ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ή ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Συμμαχία αλλά καλό είναι αυτό να αποφασιστεί και νομίζω ότι μπορεί να αποφασιστεί με ευρύτατη συναίνεση στο Συνέδριο μας και να αντανακλά μία πραγματικότητα.