Συναγερμός στο Ιράκ: Στους 8 οι νεκροί λόγω του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό — Η περίπλοκη θέση του Ισραήλ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Συναγερμός στο Ιράκ: Στους 8 οι νεκροί λόγω του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας - Κονγκό

Συνολικά 40 κρούσματα, εκ των οποίων οκτώ θανατηφόρα, έχουν ανακοινωθεί από την αρχή της χρονιάς

Συναγερμός έχει σημάνει στο Ιράκλόγω του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό, μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως από βοοειδή.

Χτες, Παρασκευή πέθανε στην επαρχία Κιρκούκ ακόμη ένας άνθρωπος.

Συνολικά 40 κρούσματα, εκ των οποίων οκτώ θανατηφόρα, έχουν ανακοινωθεί από την αρχή της χρονιάς, με 23 ασθενείς στη φτωχή επαρχία Ντι Καρ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Υγείας, ο Σάιφ αλ Μπαντρ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μετάδοση του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό γίνεται «είτε μέσω τσιμπημάτων τσιμπουριών, ή μέσω της επαφής με το αίμα ή τους ιστούς μολυσμένων ζώων, κατά τη διάρκεια της σφαγής τους ή αμέσως μετά».

Το θύμα που υπέκυψε ήταν εργαζόμενος σε σφαγείο ζώων που δεν τήρησε τους υγειονομικούς κανονισμούς, δήλωσε ο Ζιάντ Χάλαφ, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας στην επαρχία.

Οι αρχές του Κιρκούκ απαγόρευσαν κάθε μεταφορά βοοειδών προς ή από την επαρχία.

Η επαρχία Νινευή, στον βορρά, ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη το πρώτο της κρούσμα. Την 29η Απριλίου, η επαρχία της Βαβυλώνας (κεντρικά) ανακοίνωσε έναν θάνατο.

Στην πλειονότητά τους, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν ζουν στη Ντι Καρ, φτωχή επαρχία όπου κάτοικοι εκτρέφουν βοοειδή, πρόβατα, κατσίκια και βουβάλια, ζώα που είναι δυνητικοί ξενιστές του ιού που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό.

Η χώρα πάντως δεν βρίσκεται «στο στάδιο της επιδημίας», καθησύχασε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

«Ως τώρα, οι μολύνσεις είναι περιορισμένες», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «φέτος ο δείκτης (μετάδοσης)» είναι «πιο υψηλός από την περασμένη χρονιά».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν είναι «κτηνοτρόφοι ή εργαζόμενοι σε σφαγεία» ζώων.

Ο ιός έχει υψηλή θνητότητα, που μπορεί να κυμανθεί από το 10 ως ακόμη και το 40% των κρουσμάτων.

Μεταξύ ανθρώπων, η μετάδοση της ασθένειας μπορεί να γίνει μέσω της «άμεσης επαφής με το αίμα, τα περιττώματα, τα εκκρινόμενα υγρά ή τα όργανα αυτών που έχουν μολυνθεί», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Η περίπλοκη θέση του Ισραήλ στον πόλεμο της Ρωσίας στην ΟυκρανίαΣημαία του ισραήλ Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Σημαία του ισραήλ  Εικόνες | Depositphotos

Με την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, το Ισραήλ παρατηρήθηκε ότι δίσταζε να επικρίνει ευθέως τον Ρώσο πρόεδρο ή την κυβέρνησή του.

Όπως μεταδίδει όμως η δημοσιογράφος Χάντας Γκολντ, η στάση της χώρας είναι στα πρόθυρα της αλλαγής, από τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι ο αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκό αίμα.

Επί της ουσίας, το Ισραήλ αρχικά κράτησε μια πιο προσεκτική στάση, προσπαθώντας να λειτουργήσει ως μεσολαβητής, ανησυχώντας για τις εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και για την ελευθερία δράσης που θα είχε στη Συρία.

Στο ρεπορτάζ του CNNi φιλοξενείται εκτενώς η άποψη του πρώην εκπροσώπου των στρωτιωτικών αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ, Τζόναθαν Κόνρικους ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Ρωσία έχει μπορεί να παρεμβαίνει στη δυνατότητα του Ισραήλ να αμύνεται και να καταργεί στην πράξη τις ιρανικές στρατιωτικές δυνατότητες στη Συρία, απλά και μόνο με το να είναι παρούσα με τα προηγμένα όπλα της. Τονίζει όμως και την ανάγκη να βρεθεί η χώρα του στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

«Η ασφάλεια είναι ένα πράγμα, είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά των ηθικών μας αξιών, των δεσμεύσεών μας απέναντι στην ελευθερία και σε άλλες δημοκρατικές χώρες», σημειώνει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*