Συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα – Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να «πέσουν» τώρα περί τα 30 δις στην οικονομία

ANT1.com.cy | Τσίπρας: Μάχη με αποφασιστικότητα μέχρι το τελευταίο ...

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 14:00 και θα συμμετάσχουν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, Δευτέρα 6 Απριλίου, για το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι που περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Βασικοί στόχοι είναι:

– Η διατήρηση θέσεων – σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης

–  Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας – ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία

–  Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 14:00 και θα συμμετάσχουν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να «πέσουν» τώρα περί τα 30 δις στην οικονομία

Υπέρ μιας παρέμβασης ευρείας κλίμακας στην οικονομία ύψους περί τα 30 δις, δηλαδή 15% του ΑΕΠ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Γι αυτόν τον λόγο θα παρουσιάσει αύριο Δευτέρα στις 10:00 ένα κοστολογημένο πρόγραμμα κάτω από την ομπρέλα «#Μένουμε_Όρθιοι: ΣυνεχίΖουμε μετά την πανδημία. Μην μαζεύουμε πάλι συντρίμμια. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία».

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν από την Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέξης Χαρίτσης ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης θα μιλήσουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παπάς και η Έφη Αχτσιόγλου.

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Άμεσες δημόσιες δαπάνες για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας

Άμεσες δημοσιονομικού χαρακτήρα δαπάνες για την ενίσχυση επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά το σύνολο των εργαζόμενων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα να λάβει τον μισθό που έπαιρνε προ πανδημίας.

Και τέλος ένα «γενναίο» πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

Τα χρήματα θα προέλθουν από το σχέδιο «Ηρακλής», από το «μαξιλαράκι ασφαλείας» και από την ΕΚΤ η παρέμβαση της οποίας επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν ένα κρατικό ομόλογο που θα εκδοθεί γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Ο στόχος όπως λένε στην Κουμουνδούρου,πέρα από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία και στη ζωή των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, είναι να εξασφαλιστεί και η ανάπτυξη την επόμενη ημέρα. Πολλά δε μάλλον όταν πολλά κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι πάμε για βαθιά ύφεση εντός του 2019. Ωστόσο και παρά αυτήν τη παραδοχή οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην οικονομία είναι κατώτερες των περιστάσεων. Αρκετά μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση οδηγεί εσκεμμένα στο κλείσιμο πάνω από 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο να μεταφέρει τον κύκλο εργασιών τους σε πολυκαταστήματα και πολυεθνικές.

Σε κάθε περίπτωση όπως λένε στην Κουμουνδούρου το Σύμφωνο Σταθερότητας και η υποχρέωση για πλεόνασμα 3% είναι παρελθόν τη στιγμή μάλιστα που προ κρίσης ζητούσαμε απλά να πέσει κατά 1% ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για τη στήριξη της οικονομίας.

Την ίδια ώρα όλες οι πληροφορίες λένε ότι ίσως και την Τρίτη στο Eurogroup βρεθεί η χρυσή τομή για ένα γενναίο ευρωομόλογο από τον ΕΜΣ. Το μόνο σίγουρο, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι τα 800 € για ενάμιση μήνα κι αυτό όχι σε όλους τους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και το περίφημο «business support» ύψους μόνο 1 δις € δεν φτάνουν.

 

Δημήτρης Χατζηνικόλας