Οι πρόσφατες εκλογικές ήττες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αριστερά στην Ελλάδα και οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που έδωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto.
«Η μακρά περίοδος του νεοφιλελευθερισμού έχει τελειώσει, νέες οικονομικές δυνάμεις πέραν του δυτικού μπλοκ αναπτύχθηκαν πιο γρήγορα από τις οικονομίες της Δύσης. Οι ανισότητες οξύνθηκαν, ο πλούτος κατευθύνεται προς την πλευρά των πιο πλουσίων, αφήνοντας πίσω τα μεσαία στρώματα και τους μισθωτούς» τόνισε ο Ε. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Έχουμε μια εν μέρει από-παγκοσμιοποίηση, το κράτος επανέρχεται, τόσο με κεϋνεσιανές φορολογικές πολιτικές, όσο και με πολιτικές για τη βιομηχανία, ώστε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή».
Επίσης, αναφέρθηκε στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και στο πώς, μέσω των φιλικών προς αυτήν μέσων ενημέρωσης, αλλά και των χρημάτων που έδωσε στους πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατάφερε να αποπροσανατολίσει από τα σοβαρά προβλήματα, όπως τις υποκλοπές, το σιδηροδρομικό δυστύχημα, το ναυάγιο στην Πύλο, την αστυνομική βία.
«Ο αντικαταστάτης του πρωθυπουργού, ο Μάκης Βορίδης, εκφώνησε στη Βουλή μια ομιλία περί ηγεμονίας, που άγγιζε σε πολλά σημεία την έννοια που της αποδίδει ο Γκράμσι, δηλαδή ως προσπάθεια να αναδειχτεί μια νέα ηγεμονία, όπου η αξία της ελευθερίας μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις και η αξία του έθνους και της οικογένειας είναι εκείνη που δεν αφήνει πίσω κανέναν», είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.
Αχτσιόγλου για 16ωρη εργασία: Αδιανόητο να μιλάμε για τη νομιμοποίηση της
«Το 16ωρο δεν μπορεί να είναι η απάντηση για την εργασία στον 21ο αιώνα» σχολιάζει σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός Εργασίας και υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις εξαγγελίες εργασιακού μεσαίωνα της κυβέρνησης ΝΔ, δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη.
«Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι βρισκόμαστε να μιλάμε για τη νομιμοποίηση της 16ωρης εργασίας αρκεί να γίνεται σε δύο ή περισσότερους εργοδότες. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας ανοίγει αυτή τη συζήτηση και δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στη νομοθέτηση της, διαστρεβλώνοντας μάλιστα πλήρως την πραγματικότητα επικαλούμενος ότι είναι επιθυμία των εργαζομένων» σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας:
«Φαίνεται ότι για τη ΝΔ το να μπορεί κάποιος να ζήσει αξιοπρεπώς χωρίς να κάνει περισσότερες από μια δουλειές αποτελεί παρωχημένη αντίληψη».
«Μετράμε ήδη μια τετραετία διαρκούς οπισθοδρόμησης για τα εργασιακά δικαιώματα. Από τη νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών ως την απενεργοποίηση του Σ.ΕΠ.Ε., το πλαίσιο για την προστασία των ωραρίων αποδυναμώνεται μεθοδικά. Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα είναι ένα ακόμα δώρο στην παραβατικότητα, μια νέα οδός παράκαμψης των εργασιακών δικαιωμάτων» προσθέτει η πρώην υπουργός Εργασίας.
«Η απάντηση στην έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να είναι η δουλειά μέχρι τελικής εξαντλήσεως αλλά η βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας» καταλήγει στη δήλωσή της η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ν. Παππάς: Να χτίσουμε την ευρύτατη παράταξη της προοπτικής και της νίκης
«Η χώρα χρειάζεται προοδευτική παράταξη με ευρύτητα, από την αριστερά ως το κέντρο, με ένα πρόγραμμα προοδευτικό, ριζοσπαστικό, αναπτυξιακό, το οποίο θα δώσει και τις απαντήσεις που χρειάζεται η κοινωνία», δήλωσε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.
Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε πως «αν κάνουμε βήματα πίσω σε σχέση με αυτά που είπαμε στη διακήρυξή μας το 2019 και γυρίσουμε στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο, θα έχουμε κάνει ένα λάθος και θα έχουμε απομειώσει ραγδαία τις πιθανότητές μας για εκλογική νίκη».
Ανέφερε ότι από το 2019 και μετά καθυστέρησε η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του κόμματος.
Σημείωσε πως «το ζήτημα είναι να δούμε πώς μπορούμε να αγκαλιάσουμε τις προσδοκίες του λαού, χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, για βελτίωση της ζωής τους, για κοινωνική κινητικότητα, να χτίσουμε την εικόνα και την ουσία της παράταξής μας ως τη δύναμη της θετικής προοπτικής για το μέλλον και βεβαίως να αναπτύξουμε το κόμμα και την παράταξή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε κοινωνικούς αισθητήρες πάρα πολύ σοβαρούς».
Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε ένα «τεράστιο κομμάτι της εκλογικής μας δύναμης και αυτό αφορά κομμάτια του εκλογικού σώματος και της νεολαίας, μετριοπαθών κεντρώων, κεντροαριστερών ψηφοφόρων, οι οποίοι έκαναν άλλες επιλογές, αφορούν κομμάτια της μεσαίας τάξης, όπως αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι προφανώς δεν επέλεξαν την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε ότι «αν το αναγνωρίζουμε αυτό πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα, που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του Μαΐου και του Ιουνίου», καθώς «σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής δεν μπορείς να κερδίσεις αν δεν έχεις ποσοστά 35% και 40%».
Ο κ. Παππάς αφού επισήμανε ότι πλέον βρισκόμαστε στη δεύτερη τετραετία του κ. Μητσοτάκη, σχολίασε ότι «μετά τις εκλογές του 2023 ο ίδιος έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και κάποια στρατηγικά μειονεκτήματα». Ειδικότερα ανέφερε ότι «δεν μπορεί να κατηγορήσει τους προηγούμενους ότι παρέλαβε χάος και δεύτερο και σημαντικότερο δεν έχει την δυνατότητα να ξοδεύει αφειδώς δημόσιο χρήμα, όπως είχε την περίοδο 2019 – 2023, δανειζόμενος και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος κατά 50 δισ. ευρώ».