Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ – Εκλογικό αιφνιδιασμό βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η θετική πρόταση του ΑΚΕΛ για δίκαιη και βιώσιμη λύση, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις, συζητήθηκαν στην συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΑλέξη Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η προσπάθεια της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας να ανατρέψουν το πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ για επανένωση της Κύπρου και τις επικίνδυνες και παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια.

Οι δύο αρχηγοί υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η επανεκκίνηση των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντάνα, με στόχο τη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων – λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Τέλος, συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους προς αυτήν την κατεύθυνση την επόμενη κρίσιμη περίοδο, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την αποτροπή τετελεσμένων και απέναντι σε επικίνδυνες λογικές μη λύσης και εφησυχασμού.

Εκλογικό αιφνιδιασμό βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκνευρισμός και η δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τον ανασχηματισμό αλλά και οι τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με τις καλοσχεδιασμένες διαρροές του Μαξίμου για νέες παροχές έχουν έντονο «άρωμα» εκλογών με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. να εκτιμούν ότι «η φθορά του κ. Μητσοτάκη δεν έχει επιστροφή και σύντομα θα επιχειρήσει να δραπετεύσει για να σώσει ό,τι σώζεται».

Ο εκνευρισμός και η δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τον ανασχηματισμό αλλά και οι τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με τις καλοσχεδιασμένες διαρροές του Μαξίμου για νέες παροχές έχουν έντονο «άρωμα» εκλογών με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. να εκτιμούν ότι «η φθορά του κ. Μητσοτάκη δεν έχει επιστροφή και σύντομα θα επιχειρήσει να δραπετεύσει για να σώσει ό,τι σώζεται».

Αν και ο πρωθυπουργός επέμεινε (στη ΔΕΘ) στη θέση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία η παροχολογία και η εικόνα μίας ισχυρής ανάπτυξης που φιλοτεχνούν στην κυβέρνηση δημιουργεί συνειρμούς και δεν μπορούν να αποκλείσουν την εκτίμηση ότι οι εκλογές δεν είναι πολύ μακριά.

Χθες, το Μαξίμου διέρρεε σχέδια για επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και για προγράμματα δωρεάν στέγασης νέων ζευγαριών με πολύ χαμηλά εισοδήματα σε ακίνητα του Δημοσίου με έντονο προεκλογικό άρωμα.

«Ο πρωθυπουργός σύντομα θα επιχειρήσει να δραπετεύσει»

Πηγές της Κουμουνδούρου αξιολογώντας τα τελευταία γεγονότα καταλήγουν σε τέσσερα συμπεράσματα.

«Ότι αποκαλύφθηκε η απάτη του κ. Μητσοτάκη με το δήθεν πακέτο ελαφρύνσεων, που δεν ήταν παρά επανάληψη μέτρων που είναι σε ισχύ και νέα μέτρα υπέρ των οικονομικά ισχυρότερων. Ότι δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για το θέμα που απασχολεί και φτωχοποιεί εργαζόμενους και νοικοκυριά, δηλαδή την ακρίβεια και την εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο χθες σε άτυπη ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου να ζητήσει από οικονομικούς συντάκτες να μην γράφουν για την έκρηξη ανατιμήσεων! Ότι η κοροϊδία για τους νέους με τα data και το επίδομα 600 ευρώ, το οποίο τελικά ήταν πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 100 ευρώ το μήνα για έξι μήνες, μάλλον επιδείνωσε την οργή των νέων για τον κ. Μητσοτάκη και τώρα επιχειρεί πάλι να τους εξευμενίσει τάζοντας ”δωρεάν σπίτια”».

Τέταρτο και τελευταίο, σύμφωνα πάντα με πηγές της Κουμουνδούρου, είναι ότι «η φθορά του κ. Μητσοτάκη δεν έχει επιστροφή και σύντομα θα επιχειρήσει να δραπετεύσει για να σώσει ό,τι σώζεται».

Άρωμα εκλογών

Η αξιωματική αντιπολίτευση ερμηνεύει τις πολιτικές κινήσεις του πρωθυπουργού σαν την απαρχή μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου που θα οδηγήσει σύντομα σε εκλογές.

Με αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σηκώνει ψηλά τους τόνους, ενώ επικρατεί ένα μπαράζ πυρών από στελέχη του με αιχμή κυρίως τις κυβερνητικές υποσχέσεις, τις ανατιμήσεις και την εγκληματικότητα. Φυσικά, η πανδημία και οι παλινωδίες με το άνοιγμα των σχολείων και τους ανεμβολιάστους παραμένουν σε πρώτο πλάνο.