Συνάντηση Μητσοτάκη, Πατούλη: Στην ατζέντα η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου – Φώφη Γεννηματά: Η συγκινητική εξομολόγηση για τη μάχη, με τον καρκίνο

Κορωνοϊός: Η τρυφερή φωτογραφία που ανέβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο  Instagram (ΦΩΤΟ) | ThessNews

Αυτή την περίοδο εκδηλώνεται έντονη κινητικότητα γύρω από μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ αλλά και να αξιοποιήσουν το νέο πακέτο των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Συνάντηση Πατούλη - Μητσοτάκη: Στην ατζέντα η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου

Πρόσκληση από το Μέγαρο Μαξίμου έλαβε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, που θα βρεθεί την Τρίτη ενώπιον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκηπροκειμένου να τον ενημερώσει για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται και πρωτίστως εκείνο για την ανάπλαση στον Φαληρικό Όρμο.

Αυτή την περίοδο εκδηλώνεται έντονη κινητικότητα γύρω από μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ αλλά και να αξιοποιήσουν το νέο πακέτο των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Η έναρξη τέτοιων έργων θα οδηγούσαν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς υπάρχουν τα περιθώρια να ξεκινήσουν εμπροσθοβαρώς την ώρα που άλλες «ατμομηχανές» της απασχόλησης, όπως ο Τουρισμός, τελούν σε πλήρη αβεβαιότητα. Βασικός μοχλός υλοποίησης τέτοιων έργων είναι οι 13 περιφέρειες της χώρας και κυρίως η Αττική, οπότε και η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις στις ηγεσίες τους να μην καθυστερούν ούτε στην υλοποίηση ούτε στον σχεδιασμό.

Δείγμα αυτών των πιέσεων, ειδικά σε ότι αφορά τα έργα στο Παραλιακό Μέτωπο του Φαληρικού ορμου έχει δοθεί ήδη εδώ και 11 μέρες, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε σε συνάντηση τον Γιώργο Πατούλη όπου παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου και εκπρόσωποι του Δήμου Καλλιθέας. Στη σύσκεψη εκείνη ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε επιτάχυνση λέγοντας ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ένα έργο πνοής, ποιότητας ζωής και ασφάλειας που αφορά άμεσα τους κατοίκους της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Ταύρου, αλλά και ολόκληρης της Αττικής. Ένα έργο που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή». «Το έργο αυτό έχει το απεριόριστο προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» ανέφερε στη δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από την επικείμενη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ύστερα από αναλυτική ενημέρωση που έκανε τότε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κατέστη σαφές ότι η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώνεται εντός του έτους ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι εντάσσει το συνοδό έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας  στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να προστατευθούν από τους κινδύνους πλημμυρών οι κάτοικοι της περιοχής.

Την ίδια εκείνη μέρα, με δική του δήλωση ο κ. Πατούλης ανέφερε πως είναι «δέσμευση της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, η ολοκλήρωση του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου», ότι η Α’ Φάση του θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2020 και «θα κάνουμε ότι χρειαστεί, για να προκηρυχθεί στο ίδιο διάστημα και η Β’ Φάση του». Ο Περιφερειάρχης απέδωσε ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας μιλώντας για «σημαντικές ελλείψεις τόσο σε επίπεδο μελετών (προμελέτες), όσο και σε επίπεδο επαρκών πόρων, για το σύνολο της παρέμβασης σε όλο το Φαληρικό Όρμο και όχι μόνον σημειακά».

Τόνισε ιδιαιτέρως ο κ. Πατουλης «την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση του έργου. Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη που να αφορά την μελλοντική αξιοποίηση, βιωσιμότητα και συντήρηση του χώρου, είτε μέσω ενός φορέα λειτουργίας και διαχείρισης, είτε μέσω της πρόσκλησης επενδυτών, ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα ότι δεν θα είναι ένα ακόμη “έργο φάντασμα”, το οποίο θα αποτελεί βαρίδι για τους φορολογούμενους».

Υπενθυμίζεται ότι η Β’ Φάση του έργου αφορά την ανάπλαση μιας περιοχής περίπου 400 στρεμμάτων μπροστά στη θάλασσα από το γήπεδο του tae kwon doμέχρι τις εκβολές του Κηφισού Ποταμού. Βάσει των σχεδίων του Ρέντζο Πιάνο που σχεδίασε την ανάπλαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σ.Νιάρχος, μέσα στον χώρο αυτόν τοποθετούνται ένα τεράστιο πάρκο και χώροι πρασίνου, χώροι άθλησης (πισίνες, γήπεδα διαφόρων διαστάσεων και αθλημάτων), μια μεγάλη παιδική χαρά, adventure park, καταστήματα εστίασης, εκθεσιακοί χώροι, πάρκινγκ και η ανάπλαση πρώην ολυμπιακών εγκαταστάσεων όπως τα Γήπεδα tae kwon do και beach volley.

Ολόκληρη αυτή η ανάπλαση εκτιμάται ότι μπορεί να κοστίσει 200 εκατομμύρια ευρώ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαρίσει από τώρα και το σχήμα βάσει του οποίου θα λειτουργήσει αυτός ο χώρος στο μέλλον. Πιθανολογείται, ότι θα αναζητηθεί επενδυτής ο οποίος θα συμβάλλει κατά ένα μέρος και θα αναλάβει στη συνέχεια το μάνατζμεντ για τα επόμενα χρόνια μέσα από μια διαδικασία Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σημειωτέον ότι σήμερα Δευτέρα, ο κ. Πατούλης βρέθηκε στο χώρο που γίνονται τα έργα της Α’ Φάσης, προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ, δηλαδή τα έργα οδοποιίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης των παραλιακών Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου, τα οποία ξεκίνησαν τον Μάιο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2020, όπως είπε. Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε και σήμερα ότι «δεν θα χαθεί ούτε μία μέρα πλέον για την ολοκλήρωση των έργων του Φαληρικού Όρμου» και εξήγγειλε την ίδρυση Παρατηρητηρίου μέσω του οποίου θα ελέγχεται η πρόοδος των εργασιών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

 

Φώφη Γεννηματά: Η συγκινητική εξομολόγηση για τη μάχη της με τον καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά στα "Μεσάνυχτα"

Για τον καρκίνο, την απώλεια των γονιών της και τα 10 χρόνια προσπάθειας μέχρι να καταφέρει να αποκτήσει παιδιά, μίλησε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Στην εκπομπή “Μεσάνυχτα” της Ελεονώρας Μελέτη, βρέθηκε καλεσμένη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία μίλησε για τη ζωή της, το πένθος που βίωσε με την απώλεια των γονιών της, τη μάχη της με τον καρκίνο, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να καταφέρει να αποκτήσει παιδιά.

Το πένθος για τους γονείς της

Στην απώλεια των γονιών της με διαφορά 7 μηνών, αλλά και τους λόγους που άργησε να ασχοληθεί με την πολιτική αναφέρθηκε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Όπως είπε:

“Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια. Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρονών. Μια ζωή μαζί.

Δεν ήθελα να σκεφτεί ούτε ένας Έλληνας ότι θέλω να εκμεταλλευτώ το συναίσθημά τους για την απώλεια του πατέρα μου. Χρειαζόταν ένας χρόνος για να αφομοιώσουμε το πένθος. Ήταν ισχυρό το σοκ. Στην αρχή δεν μπορούσα ούτε να σκεφτώ τέτοια πράγματα. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά μετά τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού. Σκεφτόμουν ότι μια μέρα θα με ρωτήσει: Γιατί μαμά δεν ασχολήθηκες; Δεν τα έλεγε καλά ο παππούς;”.

Η μάχη με τον καρκίνο

Για τη μάχη της μητέρας της, αλλά και τη δική της, με τον καρκίνο, μίλησε η Φώφη Γεννηματά, λέγοντας:

“Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν”.

Για τη δική της περιπέτεια υγείας, η κ. Γεννηματά, είπε:

“Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα. Ότι η μικρή σου κόρη μπορεί να μην θυμάται καν πώς είσαι. Να μην θυμάται τη μορφή σου, τη φωνή σου, το χάδι σου. Τουλάχιστον εγώ με την αδερφή μου ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας. Προλάβαμε να ζήσουμε έστω αυτό το σύντομο διάστημα μαζί τους. Με έπιανε τρόμος στη λογική ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό. Όλα έγιναν αστραπιαία. Ήταν Σάββατο όταν το διαπίστωσα. Τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα. Νόσησε και η αδερφή μου αλλά ευτυχώς είναι και εκείνη καλά σήμερα”

Η μητρότητα μετά από 10 χρόνια

Όπως εξομολογήθηκε η Φώφη Γεννηματά, στα 22 της χρόνια έμαθε από τους γιατρούς ότι έχει πολύ λίγες πιθανότητες να αποκτήσει παιδιά. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω και μετά από 10 χρόνια προσπάθειας κατάφερε να γίνει μητέρα. Όπως είπε:

“Ήμουν μόλις 22 ετών όταν μου το είπαν. Δεν έγινε εύκολα. Προσπαθούσα δέκα χρόνια να μείνω έγκυος. Με πολλές αποτυχίες και αναποδιές. Αλλά πάντα στη ζωή αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σήμερα έχω τρία παιδιά και χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς, οι γονείς μου δεν πρόλαβαν να τα γνωρίσουν. Έφυγαν και με αυτόν τον καημό. Όλη αυτή τη δεκαετία που αγωνιζόμουν, ταυτόχρονα τρέχαμε με τη μητέρα μου στα νοσοκομεία. Όταν μου ανακοίνωσαν ότι είμαι έγκυος ένιωσα ότι ξαναζώ από την αρχή”.