Συνάντηση Ερντογάν, Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη – Πρώην στέλεχος ΔΝΤ: Η Τουρκία είναι από τις χώρες που θα χρεοκοπήσουν

Συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη

Τον υπό παραίτηση επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγεζ αλ-Σάρατζυποδέχτηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση είχε συνολική διάρκεια 2,5 ώρες. Μία ώρα κράτησε η κατ’ ιδίαν συζήτηση μεταξύ Ερντογάν – Σάρατζ ενώ στη συνέχεια και για 1,5 ώρα συνομίλησαν με τα επιτελεία τους.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση της Τρίπολης και στον λαό της Λιβύης, ενώ οι δύο πλευρές αποτύπωσαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη πρωτοκόλληση από τον ΟΗΕ του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σύμφωνα πάντα με την τουρκική πηγή, στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ καθώς και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου του Τούρκου προέδρου Φαχρετίν Αλτούν και Ιμπραήμ Καλίν.

Στιγμιότυπο από τη συνάντησηYenisafak

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είχαν καταδικάσει και οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019.

 

Πρώην στέλεχος ΔΝΤ: Η Τουρκία είναι από τις χώρες που θα χρεοκοπήσουν

Ερντογάν, λίρα,Τουρκία

Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν σύντομα τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες εξαιτίας της αδύναμης οικονομίας και του ασθενούς νομίσματος που αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους σε δολάρια.

«Από τη στιγμή που οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας θα αρχίσουν να επιδεινώνονται, η Τουρκία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα οδηγηθούν σε αθέτηση πληρωμών του εξωτερικού τους χρέους», σημειώνει ο ειδικός σε θέματα χρέους και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Ντέσμοντ Λάχμαν.

Μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στην τουρκική οικονομία και το χάσμα που χωρίζει τον υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον νυν συνεργάτη του American Enterprise στο liberal.gr, η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση άρνησης και δεν διαθέτει κάποια συμπαγή στρατηγική για να αντιμετωπίσει τη συναλλαγματική κρίση. Εφόσον αυτή γενικευθεί, τότε θα οδηγήσει τον επιχειρηματικό κλάδο της χώρας στο να μη μπορεί να πληρώσει το μεγάλο χρέος σε ξένο νόμισμα ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Σημειωτέον ότι άρθρο του που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Λάχμαν κατακεραυνώνει την οικονομική πολιτική του Ερντογάν, τονίζοντας ότι ο γαμπρός και υπουργός Οικονομικών της χώρας, προσπαθεί στην ουσία… να επιδεινώσει την ήδη υποβαθμισμένη αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των επενδυτών.

Κύριε Λάχμαν, πόσο κακή είναι η κατάσταση στην τουρκική οικονομία;

Όποιος αμφισβητεί το πόσο πολύ έχει απομακρυνθεί η οικονομική πολιτική της Τουρκίας από την πραγματικότητα πρέπει να δει το υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο που περιλαμβάνει το Νέο Οικονομικό Πρόγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν.

Σε μία στιγμή που η χώρα του βιώνει μία συναλλαγματική κρίση και η εξαρτώμενη από τον τουρισμό και τις εξαγωγές οικονομία της είναι έτοιμη να δεχθεί νέο πλήγμα από το δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη, ο κ. Αλμπαϊράκ μας διαβεβαιώνει ότι η τουρκική οικονομία θα ανακάμψει πλήρως το 2021 και θα αναπτυχθεί σχεδόν με ρυθμό 6%.

Με πρόσφατο σχόλιό σας, υποστηρίζετε ότι η Τουρκία θα είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία που θα «λυγίσει». Γιατί το πιστεύετε αυτό;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που με κάνουν να πιστεύω ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά σε μία γενικευμένη κρίση, η οποία τελικά θα οδηγήσει τον επιχειρηματικό της κλάδο στο να μη μπορεί να πληρώσει το μεγάλο χρέος σε ξένο νόμισμα ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Σε μία συγκυρία που οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, η Τουρκία διαθέτει ένα από τα χειρότερα σε επιδόσεις νομίσματα, με την τουρκική λίρα να έχει υποχωρήσει κατά 25% από την αρχή του έτους και την κεντρική τράπεζα της χώρας να έχει «κάψει» το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Ποιοι είναι το επόμενο επεισόδιο που θα πρέπει να περιμένουμε;

Φοβάμαι ότι σύντομα οι τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της αδύναμης οικονομίας και του αδύναμου νομίσματος που αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους που η ονομαστική του αξία είναι σε δολάρια.

Πόσο γρήγορα θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

Όπως έχω περιγράψει πιο αναλυτικά σε πρόσφατο άρθρο μου, η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση άρνησης και δεν διαθέτει κάποια συμπαγή στρατηγική για να αντιμετωπίσει τη συναλλαγματική κρίση. Η άποψή μου είναι πως από τη στιγμή που οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας θα αρχίσουν να επιδεινώνονται, η Τουρκία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα οδηγηθούν σε αθέτηση πληρωμών του εξωτερικού τους χρέους.

Υπάρχει κίνδυνος και για την Ευρώπη;

Θα είναι λάθος να νομίζουμε ότι πιθανή κρίση στην Τουρκία δεν θα έχει επιπτώσεις και αλλού. Ο επιχειρηματικός της κλάδος έχει χρέος σε ξένο νόμισμα που ξεπερνά τα 300 δισ. δολάρια, που σε μεγάλο ποσοστό είναι προς ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν, λοιπόν, υποχωρήσει περαιτέρω η τουρκική λίρα θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες και για την Ευρώπη.

Έχετε πει ότι η μεγάλη σας ανησυχία είναι η Λατινική Αμερική και ειδικότερα η Βραζιλία. Φοβάστε ότι υπάρχει κίνδυνος να δούμε νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, μετά την πανδημία, η οποία θα ξεκινήσει από την Αμερική;

Φοβάμαι ότι οδεύουμε προς μία νέα κρίση χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες που θα επηρεάσει συνολικά την παγκόσμια οικονομία.

Το πρόβλημα είναι ότι γενικότερα οι χώρες των αναδυόμενων οικονομιών εισήλθαν στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία με υπερβολικά υψηλά χρέη και σήμερα πλήττονται από μία τέλεια καταιγίδα χαμηλών τιμών εμπορευμάτων, αδύναμων διεθνών αγορών και των επιπτώσεων της πανδημίας.

Αυτό κάνει τις οικονομίες αυτές να βιώνουν τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 90 ετών και εκτοξεύει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Εκτιμώ ότι θα δούμε πολλές χρεοκοπίες, στη Λατινική Αμερική αλλά και σε άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Τουρκία και η Νότια Αφρική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*