
120 νεκροί και τουλάχιστον 1.300 αγνοούμενους στα κρατίδια Ρηνανία-Παλατινάτο και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία άφησαν πίσω τους οι φονικές πλημμύρες. Στο Βέλγιο οι νεκροί είναι τουλάχιστον 20.
Ανάλογες εφιαλτικές μέρες είχε ζήσει η Γερμανία το 1962 το διήμερο 16-17 Φεβρουαρίου, προ 59 ετών, όταν θρηνούσε την απώλεια 340 ανθρώπων από την πλημμύρα της Βόρειας Θάλασσας, όπως έχει καταγραφεί στην ιστορία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα όσα δίνουν στη δημοσιότητα οι γερμανικές αρχές, οι υλικές ζημιές δεν μπορούν επί της παρούσης να υπολογιστούν.
Το βέβαιο είναι πως 114.000 νοικοκυριά στα δύο κρατίδια είναι χωρίς ρεύμα. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ υπάρχουν ακόμα ορμητικοί χείμαρροι σε πολλούς δρόμους.
Δείτε νέες φωτογραφίες:




















Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων για τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία
Τον εφιάλτη έζησαν και πολλοί Έλληνες στη Γερμανία που κινδύνεψαν από τόνους ή πάλεψαν για να σώσουν τις περιουσίες τους. Με τα κινητά τους τηλέφωνα κατέγραψαν καρέ-καρέ τις στιγμές και ώρες αγωνία που έζησαν.
Ο Σταύρος Συσμανίδης, με έναν φακό στο χέρι, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει ακόμη ρεύμα, δείχνει τις καταστροφές στο εστιατόριό του. Από τις αρχές τις δεκαετίας του ’70 που ζει στο Βούπερταλ, τέτοια καταστροφή δεν είχε ξαναδεί. Εκατοντάδες Έλληνες σε Κολωνία, Χάγκεν και Λεβερκούζεν, έχουν πληγεί από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα.
Σε μια γραφική κοιλάδα της Βεστφαλίας και στις δύο όχθες του ποταμού Βούπερ, στην πόλη του Βούπερταλ, ζουν πάνω από 7.000 Έλληνες. Οι περισσότεροι εστιάτορες, των οποίων τα ισόγεια καταστήματα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Ο Γιώργος Παρρίδης, πρόεδρος της κοινότητας εκεί, δείχνει την “πλατεία Θεσσαλονίκης” – όπως την ονομάζουν οι Έλληνες – από την οποία μόλις υποχώρησαν τα νερά του ποταμού. «Η ποσότητα του νερού ήταν τόσο μεγάλη, που δεν ξέραμε τι να κάνουμε…», εξηγεί ο Απόστολος Χατζημωυσιάδης, ο οποίος έχει ακίνητα ακριβώς δίπλα από τον ποταμό. Με το κινητό του κατέγραψε τις αγωνιώδεις στιγμές πριν την υπερχείλιση του ποταμού Βούπερ, ενώ με μια ομάδα συμπατριωτών του για ώρες πάλευαν να απαντλήσουν τα νερά από τα υπόγεια των σπιτιών.
Εικόνες καταστροφής στην Ευρώπη: Εκατόμβη από τις πλημμύρες, 1.300 αγνοούμενοιΑπέναντι στην οργή της φύσης η δυτική Ευρώπη με τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών να «σαρώνουν» τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Τουλάχιστον 125 είναι οι νεκροί και υπάρχουν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος, καθώς εξακολουθεί να αγνοοείται η τύχη έως και 1.300 ανθρώπων, με τη Γερμανία να δέχεται το σκληρότερο χτύπημα.
Εικόνες καταστροφής και απόγνωσης φθάνουν από τις πληγείσες ζώνες στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών οδηγώντας σε πρωτοφανούς έκτασης πλημμύρες, με σπίτια να παρασύρονται, γέφυρες να καταρρέουν και δρόμους να «βυθίζονται».
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επίσης επηρεαστεί, σε μικρότερο βαθμό, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία.
Πρόκειται για μία καταστροφή που φέρνει ακόμη πιο επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, γεγονός το οποίο υπογράμμισαν αμφότερες σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και περιουσίες καταστράφηκαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν μείνει άστεγοι. Την ίδια στιγμή τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τους εκατοντάδες ανθρώπους των οποίων έχουν χαθεί τα ίχνη.
Το βαρύτερο «τίμημα» καταβάλλει η Γερμανία, όπου τα μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν το μέγεθος καταστροφής με τσουνάμι. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής είχε ανέλθει στους 106 ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, ενώ ο αριθμός των αγνοούμενων υπολογίζεται ότι φθάνει τους 1.300.
Μόνο στη Ρηνανία-Παλατινάτο ο επίσημος αριθμός των θυμάτων είναι 63, ενώ εξίσου μεγάλες είναι οι καταστροφές και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Συνολικά 15.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και διασώστες έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες ζώνες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές που μοιάζουν με εμπόλεμη ζώνη.
Η κατάσταση στη Γερμανία έχει λάβει διαστάσεις εθνικής καταστροφής, ενώ και στο Βέλγιο ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την 20ή Ιουλίου μετά το θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων.
«Η χώρα μας περνάει πολύ δύσκολες στιγμές» ανέφερε ο Βέλγος πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως δεν είναι ακόμη σαφής ο τελικός απολογισμός, όμως πιθανότατα η χώρα βρίσκεται ενώπιον των πλέον καταστροφικών πλημμυρών στην ιστορία της.
Αγνοούνται τα ίχνη τουλάχιστον 23 ανθρώπων από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Βαλλονία τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Όμως, ακόμη και οι ίδιες οι Αρχές αναφέρουν πως δεν μπορούν να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των αγνοούμενων, αναφέρει σχετικά το BBC.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ταυτόχρονα και η Ολλανδία, όπου χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα νότια της χώρας, καθώς τα νερά από τις πλημμύρες έσπασαν ένα ανάχωμα και κατέκλυσαν πόλεις.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο.
Οι Αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν μεγάλο μέρος της πόλης Φένλο, ενώ κάλεσαν και τους κατοίκους της μικρότερης κοινότητας Μέερσεν να είναι έτοιμοι να την εγκαταλείψουν.
Έδωσαν επίσης οδηγίες στις οικογένειες να κλείσουν τις παροχές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.
Μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και προστατεύεται από ένα περίπλοκο σύστημα παλαιών αναχωμάτων και σύγχρονων, τσιμεντένιων φραγμάτων που δεν αφήνουν τα νερά της θάλασσας και των ποταμών να κατακλύσουν τη χώρα.
Ο στρατός κατάφερε να ενισχύσει το ανάχωμα κοντά στο Μέερσεν, όμως η εντολή εκκένωσης δεν έχει αρθεί. Εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να ενισχύουν άλλα αναχώματα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.
Στο Φάλκενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Πολλά γηροκομεία εκκενώθηκαν, ενώ τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.
Πλημμύρες σαρώνουν και την Ολλανδία: Εκκενώνονται πόλεις – Επί ποδός Πυροσβεστική και στρατός
Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη νότια Ολλανδία, καθώς τα νερά από τις πλημμύρες έσπασαν ένα ανάχωμα και κατέκλυσαν πόλεις.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο.
Οι αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν μεγάλο μέρος της πόλης Φένλο, ενώ κάλεσαν και τους κατοίκους της μικρότερης κοινότητας Μέερσεν να είναι έτοιμοι να φύγουν.
«Υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο φράγμα […] Φύγετε αμέσως από τα σπίτια σας και κατευθυνθείτε σε ασφαλές σημείο» ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών του Μέερσεν στο Διαδίκτυο.
Έδωσαν επίσης οδηγίες στις οικογένειες να κλείσουν τις παροχές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.
Μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και προστατεύεται από ένα περίπλοκο σύστημα παλαιών αναχωμάτων και σύγχρονων, τσιμεντένιων φραγμάτων που δεν αφήνουν τα νερά της θάλασσας και των ποταμών να κατακλύσουν τη χώρα.
Ο στρατός κατάφερε να ενισχύσει το ανάχωμα κοντά στο Μέερσεν, όμως η εντολή εκκένωσης δεν έχει αρθεί.
Εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να ενισχύουν άλλα αναχώματα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.
Στο Φάλκενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Πολλά γηροκομεία εκκενώθηκαν, ενώ τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.
Η στάθμη του νερού στους ποταμούς Μεύση και Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ την Πέμπτη, ξεπερνώντας το ύψος που είχε καταγραφεί το 1993 και το 1995, όταν είχαν σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες στη χώρα.