Συγγνώμη από την Τουρκία απαιτεί η Αρμενία για τη Γενοκτονία – Τουρκία: Κατέληξε μετά από 297 μέρες απεργίας πείνας ο Mustafa Koçak

Απαγχονισμοί Αρμενίων στο Χαλέπι το 1915

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απαίτησε σήμερα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 105η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη από τη χώρα του γι αυτό το «έγκλημα κατά του ανθρώπινου πολιτισμού».

Οι εκδηλώσεις μνήμης είναι οι πιο λιτές φέτος και χωρίς τις παραδοσιακές παρελάσεις λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Το μνημείο στο οποίο συνήθως μετέβαιναν οι Αρμένιοι κοντά στην πρωτεύουσα, Γερεβάν, έχει κλείσει για το κοινό.

Σε σύντομη βιντεοσκοπημένη ομιλία, ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι περισσότερο από έναν αιώνα μετά τα γεγονότα, «οι συνέπειες της γενοκτονίας συνεχίζουν να είναι αισθητές». Αφού εναπόθεσε λουλούδια στο μνημείο, κατήγγειλε ένα «έγκλημα όχι μόνο κατά της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και κατά του ανθρώπινου πολιτισμού».

«Η Τουρκία δεν έχει ακόμη ζητήσει συγνώμη για αυτά που έκανε», είπε, προσθέτοντας ότι το Γερεβάν “απαιτεί” την επίσημη αναγνώριση των σφαγών της εποχής ως γενοκτονία. Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι 1,5 εκατομμύριο πρόγονοί τους σφαγιάστηκαν συστηματικά από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Αρμενική ελίτ της πόλης Χαρπούτ οδηγείται στη φυλακή, πριν ξεκινήσει η πορεία θανάτου, τον Μάιο του 1915. Πηγή: Ημερολόγιο Τζάκομπσεν, Χαρπούτ 1907-1919

Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, κάνοντας λόγο για αμοιβαίες σφαγές μέσα σε ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου και λιμού που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές. Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται ως τέτοια από περίπου τριάντα χώρες και πολλούς ιστορικούς.

Αντί να μεταβούν στο μνημείο κοντά στο Γερεβάν, οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο μπορούν να στείλουν τα ονόματά τους μέσω ενός αριθμού τηλεφώνου για να προβάλλονται πάνω σε στύλους έως το ξημέρωμα. Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν χθες, Πέμπτη, όταν τα φώτα στους δρόμους έσβησαν στην Αρμενία, ενώ ήχησαν οι καμπάνες των εκκλησιών.

Τουρκία: Κατέληξε μετά από 297 μέρες απεργίας πείνας ο Mustafa Koçak

Έφυγε από τη ζωή, στα 28 χρόνια του, μετά από 297 μέρες απεργίας πείνας ο Mustafa Koçak, λιγότερο από έναν μήνα μετά τον θάνατο, επίσης από απεργία πείνας, της τραγουδίστριας του συγκροτήματος Grup Yorum, Helin Bolek στις 3 Απριλίου.

Πριν μερικές εβδομάδες, η δικηγόρος του φυλακισμένου απεργού πείνας είχε καταγγείλει ότι ο Μουσταφά υποβαλλόταν σε υποχρεωτική σίτιση δεμένος με οχτώ χειροπέδες στα χέρια και στα πόδια καθώς και με σχοινιά από το σώμα και το κεφάλι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το prologos.gr, η δικηγόρος κατήγγειλε ότι επιχειρήθηκε 73 φορές η αναγκαστική σίτισή του, στην οποία αντιστάθηκε ηρωικά και τις 73 φορές βγάζοντας τον ορό με τα δόντια του. Ήταν 30 κιλά και δεμένος στα χέρια και τα πόδια.

Ο Μουσταφά άρχισε την απεργία πείνας στις 3 Ιουλίου του 2019 μέσα στις φυλακές της Τουρκίας με αίτημα να καταργηθούν τα ειδικά δικαστήρια για τους πολιτικούς κρατούμενους, να καταργηθούν οι νόμοι που αναγνωρίζουν τις καταθέσεις των «καρφιών» της αστυνομίας, να γίνει έρευνα και να τιμωρηθούν οι βασανιστές αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη, να ακυρωθεί η παράνομη ποινή με την οποία τον καταδίκασαν, να γίνει από την αρχή ένα νόμιμο δικαστήριο για την υπόθεσή του και να σταματήσουν οι άδικες, παράνομες αποφάσεις εις βάρος του και εις βάρος όλου του λαού.

Όπως αναφέρει το prologos.gr, πριν ενάμιση μήνα πραγματοποιήθηκε η απαγωγή του Μουσταφά από τις φυλακές και επιχειρήθηκε για 73 φορές η αναγκαστική σίτισή του, στην οποία αντιστάθηκε ηρωικά 73 φορές βγάζοντας τον ορό με τα δόντια του. Ήταν 30 κιλά και δεμένος στα χέρια και τα πόδια…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*