Στ. Πέτσας: Το να χάσει κανείς το εισόδημά του, κίνητρο για τον εμβολιασμό – Κόντρα Ηλιόπουλου, Οικονόμου για τη δήλωση Τσίπρα περί διεύρυνσης ανισοτήτων

Κυνικός εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο» ανέφερε (ΕΡΤ) ξεδιπλώνοντας τη φιλοσοφία της κυβέρνησης που όπως είπε «δεν θα επιτρέψει την οικονομία να κλείσει ξανά».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος μάλωσε τους πολίτες που «προτίμησαν να κάνουν τις διακοπές τους και να μην εμβολιαστούν» εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τα ποσοστά του εμβολιαστικού προγράμματος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας αν επιδεινωθούν τα υγειονομικά δεδομένα. «Αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς θα προχωρήσουμε και σε άλλες υπηρεσίες» υποστήριξε ο Στ. Πέτσας αναφερόμενος στο θέμα της επέκτασης της σχετικής οδηγίας σε εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Εξέφρασε επίσης την προσδοκία «ο εμβολιασμός να επιταχυνθεί και στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό, όπου φαίνεται ότι υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό, αλλά και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων».

Τι απάντησε για την εξαίρεση της Εκκλησίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε και στο θέμα της εξαίρεσης της Εκκλησίας από τα νέα μέτρα λέγοντας ότι διαφωνεί με αυτή την άποψη. «Δεν νομίζω ότι εξαιρείται η Εκκλησία. Υπάρχουν ανακοινώσεις και για την Εκκλησία και την προσέλευση των πιστών στην γενική παλέτα των μέτρων στις χθεσινές ανακοινώσεις. Η Εκκλησία, όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ήταν αρωγός. Η τελευταία ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τέλος Ιουλίου, ήταν καθοριστική για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειες εμβολιασμού και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας».

Οι πιθανές ελλείψεις που θα δημιουργηθούν

Απαντώντας σε ερώτηση πώς θα καλυφθούν τυχόν κενά που θα δημιουργηθούν σε νευραλγικές υπηρεσίες από την άρνηση του προσωπικού να εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε, σε προσλήψεις προσωπικού. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το κάνει και με έκτακτο τρόπο και με μόνιμο τρόπο. Επομένως, δεν νομίζω ότι το πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι πώς θα καλυφθούν τα κενά. Το θέμα είναι να μην υπάρξουν κενά, πείθοντας τους συμπολίτες μας, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό, να κάνει το αυτονόητο».

Ο κ. Πέτσας υπεραμύνθηκε της ορθότητας της απόφασης της κυβέρνησης να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι τα rapid test λέγοντας χαρακτηριστικά, «τα πάντα στη ζωή έχουν ένα κόστος για τις επιλογές μας. Όταν 8 – 9 μήνες προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο, τα οποία έχουμε διαθέσει δωρεάν, κάποια στιγμή θα πρέπει να προστατεύσουμε και τα χρήματα των φορολογουμένων και να δώσουμε σαφές κίνητρο στους ανεμβολίαστους να το κάνουν. Το να πληρώνει κανείς το rapid test από την τσέπη του είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνει το εμβόλιο και όχι να είναι ο ελεύθερος χρήστης, ο “τζαμπατζής” ο οποίος χρησιμοποιεί τις δωρεάν τις δομές, όταν κάποιοι άλλοι πληρώνουν γι’ αυτό. Πρέπει να αναλάβει και αυτός ένα κόστος».

Πρόθεση της κυβέρνησης «η οικονομία να μην κλείσει ξανά»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που δεν απέκλεισε (ANT1) το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και για άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι στο «τραπέζι».

Υπεραμύνθηκε της απόφασης τα rapid test να επιβαρύνουν (σ.σ. κόστος 10 ευρώ) τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας και διερωτήθηκε: «Γιατί οι πολλοί να σηκώσουν το βάρος των test ενώ είναι ασφαλή και δωρεάν τα εμβόλια;».

Όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης είπε πως είναι «η οικονομία να μην κλείσει ξανά» εξηγώντας πως «τα μέτρα που παίρνουμε, όλες οι κινήσεις που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα, τα κάνουμε για να μην αφήσουμε τίποτα να εμποδίσει τον κόσμο να εργαστεί ή τους νέους να σπουδάσουν».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown λέγοντας πως «δεν θα γυρίσουμε στους περιορισμούς» δεν απέκλεισε ωστόσο τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που επιβάλλονται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και τη Μεσσηνία.

Κόντρα Ηλιόπουλου-Οικονόμου για τη δήλωση Τσίπρα περί διεύρυνσης ανισοτήτων

Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, προκάλεσε η αιχμηρή δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αντικείμενο τις καταστροφικές πυρκαγιές, ειδικά αυτή στα Βίλια που δεν έχει σβήσει έπειτα από 8 ημέρες, αλλά και τις χιλιάδες παιδιών που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών ή εκτός των ελληνικών ΑΕΙ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί τους αριθμούς ως εργαλείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, με τον Νάσο Ηλιόπουλο, εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να του απαντά ότι «η διαχρονική σχέση της ΝΔ με το δημόσιο τομέα είναι γνωστή: λεηλασία υπέρ των συμφερόντων των λίγων, χρεοκοπία για την κοινωνία».

Ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο Αλέξης Τσίπρας «πριν ακόμη ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής, ως μελλοντολόγος ανακοινώνει αριθμούς για το πόσα παιδιά δεν θα μπουν στο Πανεπιστήμιο. Και την ίδια στιγμή απαξιώνει ευθέως τα Δημόσια ΙΕΚ στα οποία θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση και επαγγελματική κατάρτιση υψηλού επίπεδου όσοι το επιθυμούν».

«Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς οι αριθμοί ξανά τον διαψεύδουν. Από 155.684 vouchers το 2019 έχουμε 167.031 το 2021», προσθέτει και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρας ότι «ή δεν γνωρίζει ή αποκρύπτει ότι καμία αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς και δομές για παιδιά με αναπηρία δεν απορρίφθηκε».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου ο κ. Τσίπρας «αδιαφορεί για την ανάγκη αναδιοργάνωσης των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού με κανόνες και διαφάνεια για να μπορούν ακόμη περισσότεροι να συμμετέχουν και κυρίως να αθλούνται πραγματικά».

Ενώ, όσον αφορά τις κυβερνητικές αποφάσεις, υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση το δημόσιο υπάρχει για να προάγει το καλό των πολιτών. «Γι’ αυτό και με στοχευμένες πολιτικές εκπληρώνουμε την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει σε κάθε παιδί, σε κάθε νέα και νέο που το επιθυμεί ό,τι χρειάζονται για την ευημερία και την προκοπή τους» πρόσθεσε.

Ν. Ηλιόπουλος: «Προσβάλλετε χιλιάδες οικογένειες»

«Δύσκολη η δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου», απαντά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Πώς να δικαιολογήσει ότι σε χρονιά πανδημίας χιλιάδες μαθητές θα αποκλειστούν από το δημόσιο Πανεπιστήμιο με μοναδικό στόχο την αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών κολεγίων;» προσθέτει και αναρωτιέται αν ο κ. Οικονόμου «μπορεί άραγε επίσης να μας πει πόσα παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ, γιατί φαίνεται κάπου να το ξέχασε στην απάντηση του».

«Όσο για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τον μαζικό αθλητισμό η απάντηση του προσβάλει και προκαλεί χιλιάδες οικογένειες μιλώντας για αναδιοργάνωση των προγραμμάτων», προσθέτει.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει, τέλος, ότι «η διαχρονική σχέση της ΝΔ με το δημόσιο τομέα άλλωστε είναι γνωστή: λεηλασία υπέρ των συμφερόντων των λίγων, χρεοκοπία για την κοινωνία».