Στρατηγικό έργο για την επέκταση του δικτύου αερίου κατά μήκος του Έβρου – Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα η πληρωμή για τις αναστολές Ιανουαρίου

Αγωγός φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο θα διανέμεται σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα. Στόχος είναι ο αγωγός να έχει κατασκευαστεί σε διάστημα ενός έτους.

Μετά από συνάντηση που είχε στην Κομοτηνή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου) Μάριος Τσάκας με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο έγινε γνωστό ότι δρομολογείται η κατασκευή αγωγού αερίου στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο αγωγός μήκους 75 -80 χλμ θα ξεκινά από τους Κήπους και θα καταλήγει στην Ορεστιάδα. Το φυσικό αέριο θα διανέμεται σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα. Στόχος είναι αφενός η διατήρηση αλλά και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ακριτικής περιοχής με το φθηνό σε κόστος φυσικό αέριο αλλά και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών νοικοκυριών που ζουν στα σύνορα με την Τουρκία.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 30 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση του θα προέλθει, κατά κύριο λόγο, από κοινοτικούς πόρους. Η ΔΕΔΑ σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει τις προκαταρκτικές μελέτες, με την εκπόνηση τους να κρατά περί τους δύο μήνες. Στόχος είναι ο αγωγός να έχει κατασκευαστεί σε διάστημα ενός έτους.

Ο κ. Τσάκας ενημέρωσε επίσης τον Περιφερειάρχη ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την Καβάλα και την Ορεστιάδα. Τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τον Μάρτιο του 2021 και, παράλληλα με αυτά, θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι στις παραπάνω έξι πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, θα κατασκευαστούν συνολικά 496 χιλιόμετρα δικτύου και θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών). Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από επιχορήγηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης του έργου φυσικού αερίου με την επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εταιρεία για την οικοδόμηση των πρώτων πράσινων δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΔΑ εκπονεί μελέτες για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με στόχο το δίκτυο της Περιφέρειας να είναι έτοιμο να δεχθεί βιομεθάνιο και βιοϋδρογόνο που θα διανέμονται ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο. Το project θα αποτελέσει «πιλότο» για όλη τη χώρα.

 

Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα η πληρωμή για τις αναστολές ΙανουαρίουΟυρά έξω από ATMΟυρά έξω από ATM

Πιστώνεται το επίδομα των 534 ευρώ για όσους τέθηκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο και η επιδότηση για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον μήνα Δεκέμβριο.

Σήμερα, Πέμπτη (04/2), πληρώνονται οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή τον Ιανουάριο εξαιτίας του lockdown και θα λάβουν το επίδομα ύψους έως 534 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή όλο τον Ιανουάριο, ενώ οι υπόλοιποι εκείνο που αντιστοιχεί στις ημέρες που ήταν σε αναστολή, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

Ακόμα, θα πιστωθεί και η επιδότηση για όσους εργαζόμενους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον μήνα Δεκέμβριο.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (05/2) θα πληρωθούν και οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού για τους μήνες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, αρκεί να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021.

Αναλυτικά τα ποσά που κατανέμονται

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, σήμερα καταβάλλονται 313,13 εκατ. ευρώ σε 662.132 δικαιούχους ως εξής:

  • Στους 623.557 δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2021, θα καταβληθούν 306,43 εκατομμύρια ευρώ.
  • Στους 19.288 εργαζόμενους ενταγμένους στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο 2020 θα καταβληθούν 5,89 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.
  • Στους 19.287 δικαιούχους θα καταβληθεί η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τον Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 800.985 ευρώ.