Στο ύψος των περιστάσεων;… Γιώργος Καπόπουλος

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι σε ομιλία του στο Ρίμινι περιέγραψε το μέγεθος της πρόκλησης που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Δεν πρόκειται για προαπαιτούμενα ανάκαμψης, αλλά για ένα στοίχημα ανοικοδόμησης που θα παραπέμπει στις επιλογές που έγιναν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο δύσκολος και επίπονος συμβιβασμός που προέκυψε μεταξύ των «27» για το Ταμείο Ανάκαμψης απαντά προκαταβολικά στο ερώτημα: αν η Ε.Ε. έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η προειδοποίηση Ντράγκι δεν αφορά έστω και κατά προτεραιότητα τους αδύναμους κρίκους της Ε.Ε.-ευρωζώνης αλλά όλες τις χώρες-μέλη.

Οι Μακρόν – Μέρκελ, που συναντιούνται σήμερα στην Μπρεγκανσόν δεν έχουν την πολυτέλεια να περιοριστούν στις εξελίξεις στη Λευκορωσία, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Λίβανο.

Πριν καν λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα επιτρέψουν την ανοικοδόμηση που επικαλείται ως επείγουσα προτεραιότητα ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης.

Ανάκαμψη και ανοικοδόμηση δεν είναι αποχρώσεις των πολιτικών διαχείρισης της επόμενης μέρας της πανδημίας, αλλά αποκλίνουσες –αν όχι συγκρουόμενες– πολιτικές.

Η ανάκαμψη είναι μια ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου απόκλιση από το πλαίσιο και τους κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης.

Η ανοικοδόμηση σημαίνει συνολική στροφή σε πολιτικές αναθέρμανσης της οικονομίας μέσω της αύξησης της ζήτησης με κρατικές επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομών.

Με άλλα λόγια, ο Ντράγκι προτείνει εδώ και τώρα ένα New Deal για την Ε.Ε.-ευρωζώνη.

Τώρα, πριν η Γηραιά Ηπειρος εγκλωβιστεί στις Συμπληγάδες Πέτρες από τη μια μεριά των γειτονικών περιφερειακών εντάσεων και συγκρούσεων και από την άλλη μιας ασύντακτης ετερόκλητης και απρόβλεπτης εξεγερσιακής διαμαρτυρίας, που θα απειλήσει όχι μόνο τους ασκούντες σήμερα την κυβερνητική εξουσία, αλλά συνολικά τα πολιτικά συστήματα.

Γιώργος Καποπουλος: Ρεαλπολιτίκ μειωμένων προσδοκιών