Στο δρόμο οι νοσοκομειακοί γιατροί. Καταγγέλλουν εμπαιγμό με την αύξηση των ΜΕΘ – “Plan b” το lockdown στην Αττική – Κακοκαιρία: Νέο χτύπημα σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά

Πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών σήμερα

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Οι γιατροί που όλους αυτούς τους μήνες δίνουν από την πρώτη γραμμή τη μάχη κατά του κοροναϊού, βρίσκονται στα όριά τους καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν το νέο πιο επικίνδυνο κύμα της πανδημίας, χωρίς ΜΕΘ και με προσλήψεις ανειδίκευτου προσωπικού. Η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη απούσα, καθώς αρνείται να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί παρουσιάζουν με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για φιέστες, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα όσον αφορά τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ο διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση αποδεικνύεται φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών έχουμε μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένο και τα δύσκολα είναι μπροστά. Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι νοσοκομειακοί γιατροί και προειδοποιούν για κλιμακούμενες αντιδράσεις σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Όπως λένε, το οn-off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα και η μετατροπή του Συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου έχουν ολέθριες συνέπειες για την υγεία των ασθενών.

Μεταξύ άλλων, ζητούν άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους, προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να σταματήσουν τα «μπαλώματα» και οι μετακινήσεις γιατρών και εξοπλισμού, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην υγεία και την πρόνοια στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και σε κλειστές δομές, καθώς και άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία της Αττικής, βρίσκονται στο σημείο μηδέν ενώ στην Κρήτη σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος βρίσκεται επί ποδός μετά την παραίτηση του συντονιστή των ΜΕΘ του νησιού Δημήτρη Γεωργόπουλο με τη χαρακτηριστική δήλωση: «Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη. Αυτοί οι τακτικισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του Δυτικού κόσμου».

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Με «φιέστες», επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με «εντέλλεσθε» για 10 και 15 εφημερίες το μήνα, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού!

Είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος, και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας «ζορίζεται», όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται.

Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

«Ο διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ» για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση αποδεικνύεται «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Απόδειξη: αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ έχουμε ΜΕΙΩΣΗ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

«1017» στο πρώτο κύμα της επιδημίας, «931» στις 18/09, πολλές από αυτές στα χαρτιά. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά.

Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών.

Η δέσμευση και όχι η ανάπτυξη νέων κρεβατιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, έχει σαν αποτέλεσμα οι κλινικές που απομένουν να νοσηλεύουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο.

Οn–off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών.

Μέτρα ακορντεόν που δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται.

Η αυξητική τάση και ο διπλασιασμός των κρουσμάτων, η υπέρβαση των 300 κρουσμάτων την ημέρα είναι απόδειξη της χρεοκοπημένης πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι το αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και των εργαζομένων, μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας γιατί κοστίζουν στο κεφάλαιο και το κράτος του. Είναι αποτέλεσμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων λάστιχο, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Στον τουρισμό, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στους χώρους δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα της υποταγής της επιστήμης στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας που σχεδιάζεται με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Οι μαχόμενοι γιατροί που είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη ζωή των ασθενών μας δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην αντιλαϊκή, ανθυγιεινή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία από την μία σαν κόστος που πρέπει να συμπιεστεί, σπατάλη που πρέπει να εξορθολογιστεί και από την άλλη σαν ευκαιρία για κερδοφόρες μπίζνες.

Κλιμακώνουμε με 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 24/9!

Μέτρα τώρα για την προστασία της υγείας του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).
 • Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός. Όχι όπως γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Π.χ. στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία των 30 νέων κρεβατιών ΜΕΘ προκήρυξαν μόλις 19 θέσεις μόνιμων γιατρών όταν και τα ήδη υπάρχοντα είναι υποστελεχωμένα.
 • Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.)
 • Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

 

“Plan b” το lockdown στην Αττική – Υποχωρεί το σενάριο, έρχεται απαγόρευση κυκλοφορίας, μάσκα παντού, αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα

Μάσκες παντού, τηλεργασία και μοντέλο Πόρου: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό - CNN.gr

Η ανοδική τάση στις νοσηλείες ασθενών με covid και η κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους (γιατρούς και νοσηλευτές) του ΕΣΥ έχουν φέρει πιο κοντά το lockdown στην Αττική. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας λόγω κοροναϊού ανέρχονται στους 617 εκ των οποίων το 70% βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ οι 85 βρίσκονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Εφόσον η ανοδική πορεία των νοσηλειών διατηρήσει αυτό το ρυθμό, κανείς δε γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση. Εξάλλου, όπως έχει αναφερθεί, ο αντίκτυπος των μέτρων στις νοσηλείες και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ αναμένεται να φανεί μετά από 3 εβδομάδες. Όμως αυτό είναι ένα μεγάλο διάστημα, κατά το οποίο μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει.

Στην Αττική σύμφωνα μάλιστα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία. Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με Covid-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μέχρι χθες 23/9, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.

Οι επιδημιολόγοι τονίζουν ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε αύξηση νοσηλειών, και το σύστημα για να αποσυμπιεστεί, χρειάζεται σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων. Ειδικά για την Αττική απαιτείται υποχώρηση των νέων διαγνώσεων κορονοϊού σε κάτω από 100. Τα καθημερινά στοιχεία όμως δείχνουν ότι η Αττική δεν φαίνεται να παρουσιάζει μια τέτοια τάση μείωσης.

Η κάλυψη των κλινών στα νοσοκομεία και ο αριθμός των θανάτων θεωρούνται βασικές παράμετροι για την απόφαση ακόμη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με πλέον ακραίο ένα lockdown ειδικά στην Αττική η οποία είναι και η πλέον επιβαρυμένη.

Όμως σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ρεπορτάζ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να απομακρύνει από το τραπέζι των συζητήσεων δεύτερο lockdown. Μόνο εάν ο συναγερμός φτάσει στην «κόκκινη ζώνη» θα πατήσει το κουμπί για την επιστροφή στις συνθήκες του περασμένου Μάρτη.

Παράλληλα το βάρος έχει πέσει στην αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Η δημιουργία 1.200 κλινών στις ΜΕΘ και η συγκρότηση νέων μέτρων είναι στις άμεσες προτεραιότητες.

Θεωρείται ότι τα μέτρα που μπορεί να σώσουν την παρτίδα της καραντίνας είναι τα εξής;

 • Οι ειδικοί σημειώνουν το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και δη σε εκείνους που περιγράφεται συνωστισμός- κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
 • Ένα άλλο μέτρο είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως το πρωί ώστε να «διαγραφεί» από το πλάνο η εικόνα των δεκάδων εκατοντάδων νεολαίων στις πλατείες μετά τις 12 το βράδυ- ώρα που κλείνουν τα καταστήματα εστίασης.
 • Έλεγχοι παντού, συστάσεις αλλά και επιβολή προστίμων: πρόκειται για ακόμη τρία μέτρα που με την εφαρμογή τους επιχειρεί η κυβέρνηση να φρενάρει την διασπορά των κρουσμάτων.
 • Δεν αποκλείεται επίσης να ανακοινωθούν οδηγίες προς τους ηλικιωμένους για να αποφεύγουν στο κρίσιμο διάστημα του φθινοπώρου αρχικά τις άσκοπες μετακινήσεις.
 • Εμφαση δίδεται και σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των εστιών διασποράς των κρουσμάτων ανάμεσα σε μετανάστες που διαμένουν 10 και πλέον σε σπίτια της Αττικής αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον από την επιστροφή των εργαζόμενων στις οικείες τους, όπου ζουν και μεγαλύτεροι στην ηλικία.

Επιπλέον την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού στα σχολεία συζητείται η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία στα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας– ωστόσο δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι τελικές αποφάσεις ειδικά για τα ΑΕΙ της περιφέρειας.

Στην Αττική χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 194 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 175 ορφανά, την Τρίτη 210 και τη Δευτέρα 174.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε συνολικά 358 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.286, ενώ συνολικά 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Επίσης 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, χθες είχαμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 357 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 132 (37.0%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Κακοκαιρία: Νέο χτύπημα σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά – Ανεμοστρόβιλος έπληξε κάμπινγκ στην Ηλεία

 Κακοκαιρία: Νέο χτύπημα σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά – Ανεμοστρόβιλος έπληξε κάμπινγκ στην Ηλεία (vid)

Η κακοκαιρία χτύπησε και πάλι τα νησιά του Ιουνίου και ειδικά Κέρκυρα και η Κεφαλονιά όπου καταγράφονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση των νησιών ενώ σημειώθηκαν και πτώσεις δένδρων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιόνιων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης, μίλησε σε εκπομπή του Mega το πρωί της Πέμπτης (24/9) και τόνισε πως οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς έζησαν καταστάσεις που θύμισαν τις προηγούμενες μέρες.

«Θα υπάρχει ανησυχία. Το φαινόμενο του Ιανού θα μείνει ανεξίτηλο στο μυαλό των κατοίκων του Ιονίου και ο φόβος θα καραδοκεί» υπογράμμισε, επισημαίνοντας τις προσπάθειες συνεχούς ενημέρωσης των τοπικών κοινοτήτων από τις αρχές για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σε ότι αφορά στις διαδικασίες αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που άφησε πίσω του ο Ιανός στην Άσσο Κεφαλονιάς, ο κ. Μηλιώτης σημείωσε ότι επιχειρούνται παρεμβάσεις στο βουνό «για να προβλεφθεί μια επόμενη πλημμύρα στην περιοχή».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών στο συγκεκριμένο χωριό θα είναι μακρόχρονη.

Την ίδια ώρα ανεμοστρόβιλος χτύπησε κάμπινγκ στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας. Το φαινόμενο εμφανίστηκε στην περιοχή και μεταξύ άλλων «χτύπησε» και το κάμπινγκ, στο οποίο διαμένουν αλλοδαποί, κυρίως Αγγλοι. Ο αέρας σάρωσε το χώρο, σήκωσε τα πάντα και τραυμάτισε μια γυναίκα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, γύρω στις 04.00 τα ξημερώματα, στον δήμο Ζαχάρω του νομού Ηλείας, ξέσπασε ξαφνικό μπουρίνι και προκλήθηκε ανεμοστρόβιλος. Η Αγγλίδα τουρίστρια βρισκόταν στη σκηνή της όταν δύο πεύκα έπεσαν πάνω της και την καταπλάκωσαν! Η ίδια τραυματίστηκε στο αριστερό πόδι και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Στις σκηνές βρίσκονταν και άλλοι τουρίστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε τροχόσπιτο όταν ξέσπασε η καταιγίδα προκειμένου να προφυλαχθούν, ωστόσο η Αγγλίδα προτίμησε να παραμείνει στη σκηνή της με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή της.

ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΜΥ

Σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Πιο συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, πρόσκαιρα την Ήπειρο και βαθμιαία τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
 • Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.