Στους δρόμους οι νέοι για το κλίμα

Εκατοντάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο της πρώτης παγκόσμιας μαζικής κινητοποίησης για την κλιματική αλλαγή νεανικών οργανώσεων που λαμβάνει χώρα σε περισσότερες από 1.400 τοποθεσίες στον κόσμο, λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής Cop26 στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν έχουμε άλλο σπίτι, σώστε τον πλανήτη», ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα της συγκέντρωσης (και πορείας που ακολούθησε στους γύρω δρόμους, με κατεύθυνση προς το Μοναστηράκι και επιστροφή στην πλατεία Συντάγματος), με τους διαδηλωτές να τονίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης και την επιτακτική ανάγκη για άμεση ανάληψη δράσης. Υπενθυμίζεται ότι φέτος στη χώρα μας υπήρξε ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα, με τη θερμοκρασία να σπάει ρεκόρ 50 χρόνων.

«Είμαστε εμείς η γενιά της αλλαγής», φώναζαν ρυθμικά νέοι και νέες καθώς κατηφόριζαν την Ερμού. Τα συνθήματα ενώθηκαν με αυτά των εκατοντάδων χιλιάδων νέων σε όλο τον πλανήτη, που παλεύουν για ένα μέλλον βιώσιμο. Σε αυτή την πορεία η Ελλάδα ύψωσε δυναμικά τη φωνή της σε όλο τον κόσμο για την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων «Friday’s for Future», που οδήγησαν στη λήψη σοβαρών πολιτικών αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκπρόσωποι του WWF και της Greenpeace, Θ. Νάντσου και Ν. Χαραλαμπίδης αντίστοιχα, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου η Ελλάδα να δεσμευτεί για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.

«Είναι συγκινητική η παρουσία του κόσμου σε αυτή τη μεγάλη πορεία με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Γι’ αυτό και το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους. Σε όποιον θέλει στο μέλλον να κοιτάζει τα νέα άτομα στα μάτια ξέροντας ότι έκανε ότι μπορούσε για εκείνα», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Όπως επισημαίνουν: «Φέτος απαιτούμε κλιματική δικαιοσύνη για όλους. Φέτος η χώρα μας βίωσε ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Πρωτοφανές τόσο στην διάρκεια, όσο και την ένταση. Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ 50 χρόνων. Αλλεπάλληλες πυρκαγιές, ξηρασία αλλά και πλημύρες δημιουργούν προβλήματα τόσο στην καθημερινή μας ζωή, όσο και στην οικονομική αλλά και κυριολεκτική ακεραιότητα ολόκληρων πληθυσμιακών ομάδων. Η πραγματικότητα δεν σηκώνει αμφισβήτηση”.

Όπως τονίζουν οι διαδηλωτές: «Είναι υποχρέωσή μας να κινητοποιηθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να μιλήσουμε για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ας κάνουμε μαζί την αρχή». Τη δράση διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Πρωτοβουλία Νέων και Fridays for Future Greece ενώ στηρίζουν οι WWF, η Greenpeace Hellas, η Συμμαχία για το Κλίμα καθώς και άλλες συλλογικότητες και περιβαλλοντικές ομάδες.

Στη Θεσσαλονίκη

«Άνθρωπε η γη δέχεται απειλή, το τέρας ονομάζεται κλιματική αλλαγή» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη διαμαρτυρία για το κλίμα που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. Μέλη οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και με πορεία κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου ενώθηκαν και με άλλους διαδηλωτές για να πορευθούν στη συνέχεια, όλοι μαζί, προς το δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

«Αν το θερμοκήπιο δεν ανακοπεί, η θάλασσα θα φτάσει ως την Τσιμισκή», «Ο πλανήτης μας να γιάνει, να μην μπούμε στο τηγάνι», «Φωτιές από την Εύβοια μέχρι τη Βραζιλία, το κλίμα καταστρέφεται από την αδιαφορία», «Ντροπή, ντροπή, χαλάσαμε το κλίμα, κάναμε τον πλανήτη θύμα», φώναξαν οι διαδηλωτές οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ και ένα μεγάλο μαύρο πανό ζητώντας παράλληλα «ήπια ενέργεια, εναλλακτική» και ειρήνη στη Μεσόγειο και σ΄ όλο τον πλανήτη».

Την διαμαρτυρία στήριξαν οι οργανώσεις Fridays for future Thessaloniki, Οικόπολις – μια παράλληλη πόλη, η Περιβαλλοντική Ομάδα ΑΠΘ, η Πρωτοβουλία Νέων, η Ετεροτοπία, χώρος πολιτισμού και πολιτικής και το νέο κόμμα των Πράσινων.

Κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο

Οι νέοι αναλαμβάνουν δράση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, για την κλιματική αλλαγή. Στη Γερμανία, δύο ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, με τη Σουηδή ακτιβίστρια και συγγραφέα Γκρέτα Τούνμπεργκ να δίνει το «παρών» στις κινητοποιήσεις.

Στο Βερολίνο, οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του «Fridays for Future», συγκεντρώθηκαν στον χώρο μπροστά από το κτίριο του Ράιχσταγκ, στο οποίο έχει την έδρα του η ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) μετά από διαδήλωση στο κυβερνητικό τετράγωνο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής μόνο στο Βερολίνο.

«Πρέπει να ψηφίσετε, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θέλουμε αλλαγή, απαιτούμε αλλαγή, είμαστε η αλλαγή», είπε στην ομιλία της η ιδρύτρια του κινήματος, η 18χρονη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ. Κατηγόρησε δε την Γερμανία ότι είναι «η τέταρτη μεγαλύτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 χώρα στον κόσμο. Με 80 εκατομμύρια κατοίκους αυτό είναι πραγματικά ένα επίτευγμα», τόνισε ο Τούνμπεργκ, χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία έναν από τους μεγαλύτερους «κακούς του κλίματος».

Μετά την ομιλία της, η οποία συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες, η Τούνμπεργκ έφυγε υπό αστυνομική προστασία, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τρεις άνδρες είχαν προηγουμένως παρενοχλήσει και προσβάλει την ακτιβίστρια του κλίματος.

Η Γερμανίδα ακτιβίστρια «Fridays for Future» Λουίζα Νόιμπαουερ κάλεσε επίσης τη μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει την προστασία του κλίματος απόλυτη προτεραιότητά της. «Ο χρόνος τρέχει και είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Αυτή είναι η αρχή μιας ιστορίας που γράφουμε εμείς οι ίδιοι», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές άνθρακα στον κόσμο πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ έως το 2030 για να διατηρηθεί η παγκόσμια θέρμανση κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, όπως συμφώνησαν το 2015 στη Σύνοδο του Παρισιού. Ωστόσο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις από τις χώρες θα οδηγήσουν σε άνοδο 16% την επόμενη δεκαετία.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες: «Ο κόσμος φαίνεται να είναι έτη φωτός μακριά από την επίτευξη των στόχων μας-για την κλιματική αλλαγή».