Στους δρόμους ξανά οι φοιτητές: Συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα * Βουλή: Πυρά από παντού για το νομοσχέδιο υποβάθμισης του δημόσιου Πανεπιστημίου – Βουλή: Ενημέρωση από Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κικίλια, Αρκουμανέα. Ποια καίρια ερωτήματα έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο                  συλαλητηρια φοιτητων

Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, αλλά και στην Ξάνθη και τον Βόλο και άλλες πόλεις της χώρας, οι φοιτητές δίνουν σήμερα Πέμπτη 4/2 μια ακόμα αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο Κεραμέως που θέλει να «κόψει» χιλιάδες νέους από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε αποστειρωμένους, πανταχόθεν παρακολουθούμενους και αστυνευόμενους χώρους.

(«Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες»: Στιγμιότυπο από προηγούμενο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (21/1/2021) όπως το κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ Μ. Λώλος)

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των φοιτητικών συλλόγων, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση που συζητείται από την Τρίτη 2/2 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής πριν πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια.

Στο αντιδραστικό νομοσχέδιο, που φέρνει μείωση εισακτέων, αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά και ...παρακολούθηση παντού, με κάμερες και μέσα στα αμφιθέατρα (!), οι φοιτητές και συνολικά η πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα έχει ήδη δώσει απαντήσεις στο δρόμο, με τα συλλαλητήρια της 14ης Ιανουαρίου (ημέρα ανακοίνωσης του νομοσχεδίου, με την αστυνομία να χτυπά τους φοιτητές στην Κοραή), της 21ης και της 28ης Ιανουαρίου, παρά τις απαγορεύσεις και την αστυνομοκρατία που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την πανδημία.

Το αγωνιστικό ραντεβού των φοιτητικών συλλόγων είναι, για την Αθήνα, στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις ανά τη χώρα περίπου την ίδια ώρα.

Με κωδικό 6

«Η διαδήλωση της Πέμπτης 4/2 δεν παραβιάζει οποιαδήποτε απαγόρευση. Οι διαδηλωτές/-ώτριες μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά, άνευ προβλεπόμενου αριθμητικού ορίου, μεταβαίνοντας στον τόπο συγκέντρωσης και στέλνοντας sms με τον κωδικό 6 ή έχοντας έγγραφη βεβαίωση μετακίνησης με τον ίδιο κωδικό» τονίζει σε άρθρο του ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, τ. σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ανεχόμαστε να γίνουν τα πανεπιστήμια χώροι επιτήρησης και τιμωρίας (βίντεο) // Την Πέμπτη, στις 7.30 μ..μ, η εκδήλωση της πρωτοβουλίας πανεπιστημιακών «ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια»

(Το κάλεσμα του Bloco για την Πέμπτη 4/2, όπου σημειώνει: «Αύριο βάζουμε Χ στις βάσεις εισαγωγής, στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στα πειθαρχικά συμβούλια, στις διαγραφές φοιτητών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Διεκδικούμε την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη!»)

Στιγμιότυπα από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις:

14/1: Πρώτη κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο, χτύπημα από την αστυνομία

21 Ιανουαρίου: Πλημμύρισαν οι δρόμοι από τους φοιτητές

28/1, Αθήνα: Το ογκώδες φοιτητικό συλλαλητήριο «έσπασε» έμπρακτα τις απαγορεύσεις, στο δρόμο

 

Βουλή: Πυρά από παντού για το νομοσχέδιο υποβάθμισης του δημόσιου Πανεπιστημίου

Συνεχίστηκε και σήμερα η αντιπαράθεση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί του αντιδραστικού νομοσχεδίου Κεραμέως για τα πανεπιστήμια – Σφιχτή διατηρεί τη μέγγενη της υποχρηματοδότησης η κυβέρνηση, ενώ προσλαμβάνει 1000 αστυνομικούς με κόστος 20 εκ. ευρώ τον χρόνο – «Βάζουν κάμερες παντού, τίποτα δεν άφησαν έξω από την οργουελιανή τους φαντασίωση!», τόνισε σε παρέμβασή του ο Ν. Φίλης

Συνεχίστηκε σήμερα, σε υψηλούς τόνους, η αντιπαράθεση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αιχμή την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, που οδηγούν σε μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, «σπρώχνοντας πελατεία» στα ιδιωτικά κολέγια. Η Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε αμετακίνητη στις θέσεις, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει την καθολική αντίθεση στο νομοσχέδιο της τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΚΕ και το Μέρα25, όσο και από σχεδόν σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα – κι ας ήταν ηχηρό το «χαστούκι» από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που διέγνωσε πολλαπλά προβληματικά σημεία στο σχέδιο νόμου.

Οι φοιτητές, την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται να δώσουν και την Πέμπτη 4/2 αγωνιστική απάντηση στο αντιδραστικό νομοθέτημα, με διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ν. Φίλης: Βάζουν κάμερες παντού, τίποτα δεν άφησαν έξω από την οργουελιανή τους φαντασίωση!

«Και δεν είναι το “οργουελιανή” σχήμα λόγου, δυστυχώς», τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής επί του ν/σ για τα ΑΕΙ. Και εξήγησε: «Προβλέπουν κάμερες στα Αμφιθέατρα, που θα λειτουργούν όταν… τελειώνει το μάθημα. Κάμερες στο διάλειμμα, όταν γίνονται συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις των φοιτητών. Συγκέντρωση και επεξεργασία εικόνας και ήχου, με προφανείς σκοπούς. Κι άλλα συστήματα επιτήρησης, που περιλαμβάνουν κάθε είδους μηχάνημα και τεχνολογία, αναλογική ή ψηφιακή, μηνύματα, τηλέφωνα, email…»

«Αυτό που επιχειρούν να ξεκινήσουν τώρα από τα πανεπιστήμια, έχουν στόχο να το συνεχίσουν και σε άλλους κοινωνικούς χώρους. Παρακολούθηση, αστυνομία, τρομοκρατία παντού. Αυτό είναι το όραμά τους. Που όμως θα φέρει περιπέτειες και κοινωνικές εντάσεις χωρίς προηγούμενο», τόνισε ακόμα ο Ν.Φίλης, και κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Βρισκόμαστε μπροστά στη χειρότερη εκδοχή του νέου ψηφιακού καπιταλισμού».

Η Κεραμέως «αγνόησε» την αναφορά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το νομοσχέδιο

Με γνωμάτευση που απέστειλε στο γραφείο της υπουργού Παιδείας η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωστοποιεί ότι στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή υπάρχουν πολλά προβληματικά στοιχεία, γεγονός που σημαίνει ότι διατάξεις χρειάζονται επαναδιατύπωση.

Επίσης, η υπουργός αναγκάστηκε να καταθέσει στη Βουλή την αναφορά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία της είχε σταλεί από τις 21 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από δέκα ημέρες. Και λέμε αναγκάστηκε διότι για την αντικοινοβουλευτική της συμπεριφορά έχει ήδη επιληφθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για ενδεχόμενη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον της, λόγω απόκρυψης δημοσίων εγγράφων από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αφήνεται μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ζητήματα συμμόρφωσης με το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα και σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών της ΕΛΑΣ θέλει «να γιατρέψει το νοσούν τμήμα» της κοινωνίας

Όπως ανέδειξε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία ήταν παρούσα στο περιστατικό, ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών της ΕΛΑΣ, Κ. Ντούμας, κατά την ακρόαση των φορέων στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν νοσεί ένα τμήμα της κοινωνίας, πρέπει να γιατρευτεί», για να δικαιολογήσει την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. «Στην παρατήρησή μου ότι αυτές οι διατυπώσεις παραπέμπουν ευθέως σε μαύρες εποχές της ελληνικής ιστορία, απάντησε ότι επί Χούντας ήταν αγέννητος και ότι οι παρατηρήσεις αυτές είναι ακροβασίες», επεσήμανε η Σ. Αναγνωστοπούλου.

«Προς τιμήν του ο κ. Διγαλάκης, πρόεδρος της επιτροπής, συμμερίστηκε την αντίδρασή μου και ζήτησε να διαγραφεί η παραπάνω φράση του κ. Ντούμα. Σε αντίθεση με την ΠΟΑΣΥ που εκφράζει τους γόνιμους προβληματισμούς της για την ύπαρξη αστυνομίας μέσα στα ΑΕΙ και με τις εντάσεις που αυτή μπορεί να δημιουργήσει, ο κ. Ντούμας θέλει «να γιατρέψει το νοσούν τμήμα», δηλαδή τα πανεπιστήμια».

«Νέα» απάντηση σε Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη ετοιμάζεται να δώσει την Πέμπτη η εκπαιδευτική κοινότητα

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές αναμένεται να ξαναβρεθούν στον δρόμο με τα Προπύλαια να αποτελούν το σημείο συγκέντρωσης για την Αθήνα. Παράλληλα, η πρωτοβουλία πανεπιστημιακών «ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» διοργανώνει συζήτηση για την αστυνομία στα ΑΕΙ και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 7.30 μ.μ.

«Ειλικρινά δεν μπορεί να καταλάβει» η υπουργός την πληροφορία ότι ένα στα τρία τμήματα κινδυνεύουν με λουκέτο

Αδυναμία κατανόησης της προέλευσης της «πληροφορίας» πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας κινδυνεύουν, λόγω της δραστικής μείωσης των εισακτέρων που επιχειρεί το νέο νομοσχέδιο, να μείνουν με ελάχιστους φοιτητές, όπως δήλωσε η υπουργός.

Μόνο που αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από τη δική της τοποθέτηση η οποία έγινε την Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ. Παρά τις σαφείς αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, η Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000-25.000 μαθητών.

Η υπουργός διαμήνυσε πως οι παρούσες ρυθμίσεις δεν είναι οι μόνες οι οποίες θα έρθουν στη Βουλή από την κυβέρνηση, καθώς εκτός από τον νέο νόμο-πλαίσιο ο οποίος θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η Ν. Κεραμέως δήλωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί το σύνολο του ακαδημαϊκού χάρτη. Όσον αφορά στους εισακτέους η υπουργός έχει αποφασίσει να γίνουν «τολμηρές» μεταρρυθμίσεις, ενώ η βάση εισαγωγής είναι μόνο το πρώτο από τα μέτρα που έχουν κλειδώσει.

20 εκατομμύρια τον χρόνο για αστυνομικούς – Σφιχτή η μέγγενη της υποχρηματοδότησης

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου μόνο για την ετήσια μισθοδοσία των 1.030 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Η μισθοδοσία της νέας αυτής ομάδας, της «ΟΠΠΙ» (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», βαρύνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε ακόμη: Πλήγμα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και τον νομό Σερρών με το νομοσχέδιο Κεραμέως

Κλειστά τα αυτιά και τα μάτια κρατά η υπουργός – «Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επικεντρώθηκε περισσότερο στο να αναπαράξει τα συνηθισμένα στερεότυπα για την κακή εικόνα των πανεπιστημίων, παρά να βρει στέρεα επιχειρήματα για ένα νομοσχέδιο που έχει σηκώσει καθολικές αντιδράσεις. Κυριάρχησε επίσης το πλήρες ξεδίπλωμα των αντιδραστικών ρυθμίσεων, κάποιες από τις οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των συμφερόντων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η Ν. Κεραμέως  «ανακάλυψε» ότι υπάρχουν κέντρα «παραβατικότητας» στα ΑΕΙ, έκανε λόγο για πρόβλημα που είναι πανθομολογούμενο και ισχυρίστηκε πως τα όποια κρούσματα βίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την οποία προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Βρείτε εδώ περισσότερα για την τοποθέτηση της υπουργού στη Βουλή.

Τις προσλήψεις ανεκπαίδευτων ειδικών φρουρών αντί της κάλυψης των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στηλίτευσε από τη μεριά του ο εισηγητής και τομεάρχης Παιδείας της κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης: Το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει το «μια πρόσληψη καθηγητή για κάθε αποχώρηση», μετά τον ακαδημαϊκό αποδεκατισμό επί μνημονίων. Η ΝΔ δεν εφάρμοσε το νόμο, αλλά τώρα θυσιάζει 20 και 30 εκ. € το χρόνο για να πληρώνει 1.000+ ειδικούς φρουρούς. Μας πηγαίνουν μισό αιώνα πίσω. Ντροπή τους».

«Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κύπρο σε αριθμό αστυνομικών, αναλογικά με τον γενικό πληθυσμό της. Να προσλάβουμε λοιπόν τώρα άλλους 1.030 ειδικούς φρουρούς από την εκλογική περιφέρεια του κ. Χρυσοχοΐδη, για να… πιάσουμε την πρώτη θέση! Τότε, να προσλαμβάνουμε και μια χιλιάδα αστυνομικούς για κάθε χώρο που κάποια στιγμή γίνεται κάποια παρανομία; Να ιδρύσουμε και αστυνομίες σχολείων, πλατειών, γυμναστηρίων και ό,τι άλλο βάλει ο νους της ΝΔ;»

«Μα δεν υπάρχει στοιχειώδης ευαισθησία απέναντι στις ελληνικές οικογένειες, απέναντι σ’ αυτές τις χιλιάδες των παιδιών που προσπαθούν να δώσουν τη μάχη της εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα;», αναρωτήθηκε από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης. «Μόνο και μόνο γι’ αυτό,  αγνοώντας -υποθετικά- τις ενστάσεις που αυτή τη στιγμή υπάρχουν από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, από τις ελληνικές οικογένειες, από τους εκπαιδευτικούς, από τους μαθητές, από τους φοιτητές, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι ζούμε σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, δεν θα έπρεπε να κάνετε αυτό το βήμα. Γιατί τέτοια αναλγησία, γιατί τέτοια αναισθησία; Διότι περί αυτού πρόκειται», προσέθεσε μεταξύ άλλων.

«Κάθε ελληνική οικογένεια θα πρέπει να ενημερωθεί για το τι στα αλήθεια επιχειρεί η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια»

Ζωηρός ήταν ο διάλογος που διεξήχθη χθες για το θέμα του νομοσχεδίου κατά την κεντρική διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί παρενέβη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου και κάλεσε σε παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας, τονίζοντας πως σε αυτόν τον αγώνα κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμβάλλει στο έργο της ενημέρωσης κάθε ελληνικής οικογένειας για τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης στην εκπαίδευση.

Απομονωμένοι

Πέραν της αντιπολίτευσης, και εκτός Βουλής, η κυβέρνηση δείχνει απομονωμένη. Ήδη οι φοιτητές και συνολικά η εκπαιδευτική κοινότητα έσπασαν στην πράξη τον κυβερνητικό αυταρχισμό όταν την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποίησαν τις μεγάλες τους κινητοποιήσεις. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, καθως και εργαζόμενοι, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον αγώνα τους.

Μετά την αναπάντεχη μαζικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, σε δήλωσή του, θέλοντας να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στην αντιπολίτευση, έκανε λόγο τότε «για αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο».

 

Βουλή: Ενημέρωση από Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κικίλια και Αρκουμανέα – Ποια καίρια ερωτήματα έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Περίπου 4 ώρες κράτησε η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τους Β. Κικίλια, Νίκο Χαρδαλιά, Παν. Αρκουμανέα, και τον Σ. Τσιόδρα, για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα – Πέντε καίρια ερωτήματα του Γ. Κατρούγκαλου στον Σωτ. Τσιόδρα – «Η κυβέρνηση φιλοτεχνεί “μαγική εικόνα” για τη διαχείριση της πανδημίας», τόνισε ο Ν. Βούτσης

Περίπου 4 ώρες κράτησε η ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαχείριση της πανδημίας από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο  Σωτ. Τσιόδρας επισήμανε ότι οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού, ενώ είπε ότι υπάρχουν 4 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στην Αττική – Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού εντοπίζονται σε ποσοστό 40% των επιλεγμένων δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί, ενώ εξέφρασε αγωνία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, λέγοντας πως τα ενεργά κρούσματα είναι λίγο λιγότερα από 4.000.

Τα πέντε ερωτήματα του Γ. Κατρούγκαλου στον Σωτ. Τσιόδρα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έθεσε 5 συγκεκριμένα ερωτήματα στον Σ. Τσιόδρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής: Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, για τις δύο Επιτροπές υγείας, για τις τοποθετήσεις του σε θέματα εκτός της ειδικότητάς του, για τα μαζικά τεστ, για τις πατέντες των εμβολίων.

«Προστασία δεν χρειάζεται μόνο η υγεία, αλλά και η αλήθεια», επισήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος, πριν απευθύνει τα ερωτήματά του στον Σωτ. Τσιόδρα, ενώ πρόσθεσε: «Θέλω τη γνώμη του σεβαστού σε μένα κ. Τσίοδρα ως προς το ζήτημα της σχέσης πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης και γνώμης της Επιτροπής Ειδικών. Γιατί είναι υπαρκτό το ζήτημα το αν η κυβέρνηση λέει αλήθεια όταν λέει ότι στηρίζει τις αποφάσεις της στις προτάσεις των ειδικών ή, αντιθέτως, αν είχε δίκιο το μέλος της Επιτροπής που παραιτήθηκε λέγοντας ότι δε συμμετέχω πια στην επιτροπή γιατί η κυβέρνηση μας φορτώνει τις ευθύνες της».

Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση φιλοτεχνεί «μαγική εικόνα» για τη διαχείριση της πανδημίας

«Φιλοτεχνείτε μια μαγική εικόνα με αποκρύψεις και κυρίως με την επίκληση της επιτροπής των ειδικών», τόνισε ο Ν. Βούτσης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. «Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης, ομόνοιας και εθνικής στρατηγικής. Θέλω να είμαι ευθύς. Προϋπόθεση για να πάμε σε μια τέτοια συναντίληψη είναι η ειλικρίνεια, να μην υπάρχει αποσιώπηση στοιχείων και κυρίως να υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που βεβαίως δεν επεδείχθη ούτε σε μια στιγμή αυτής της δραματικής κατάστασης που ζούμε. Αντίθετα φιλοτεχνείτε μια μαγική εικόνα με αποκρύψεις και κυρίως με την επίκληση της επιτροπής των ειδικών», επισήμανε ακόμα ο Ν. Βούτσης.

Αναπάντητα τα ερωτήματα του Γ. Σαρακιώτη από Κικίλια – Τσιόδρα

Τα ερωτήματα του αναπλ. Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αφορούσαν τα μέτρα, τα επιστημονικά δεδομένα, των αριθμό των τεστ, αλλά και τον μειωμένο αριθμό δειγμάτων που στέλνονται στα δημόσια ερευνητικά κέντρα – Αλλά ο υπ. Υγείας και ο επικεφαλής της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων δεν απάντησαν σε κανένα.

«Δεν υπάρχει άλλο μοντέλο», ισχυρίστηκε ο Βασ. Κικίλιας

«Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει στο δυτικό κόσμο κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα. Ούτε το πείραμα δημιουργίας ανοσίας του πληθυσμού, δηλαδή χωρίς lockdown, ούτε το πείραμα του απόλυτου lockdown, για περιορισμένο διάστημα, πέτυχαν. Όλοι γνωρίζουμε πια ότι το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα και όλα τα κράτη αναζητούν διαρκώς τη χρυσή τομή, την ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.

«Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να μην υπονομεύει την όλη προσπάθεια. Δεν είμαστε υπερασπιστές του εαυτού μας εδώ. Είμαστε εδώ για να καταδείξουμε ότι, με σεβασμό στη Βουλή των Ελλήνων, δεν μένει τίποτα αναπάντητο», είπε ο υπουργός Υγείας που αναφέρθηκε σε όλα όσα έγιναν για το προσωπικό, τις κλίνες ΜΕΘ, τα μέσα ατομικής προστασίας, το μητρώο Covid.

«Το μητρώο φτιάχτηκε εν μέσω Covid και είναι αυτό που μας ζήτησαν οι επιστήμονες να φτιάξουμε και το φτιάξαμε, τέλη Μαρτίου του 2020. Τηρείται από την ΗΔΙΚΑ αλλά ανήκει στο υπουργείο Υγείας και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ και οι φορείς ιχνηλάτησης, όπως η Πολιτική Προστασία και φυσικά και όλοι οι άλλο φορείς, όπως νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, θεράποντες, πανεπιστημιακά εργαστήρια», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Θέλω να καταλάβετε ότι όλοι αυτοί οι φορείς καταχωρούν σε αυτό το μητρώο. Το μητρώο δεν είναι το μοναδικό εργαλείο. Ο ΕΟΔΥ είχε δικαίωμα να συλλέγει στοιχεία θετικών ή υπόπτων κρουσμάτων, από κάθε ιατρικό φορέα, από κάθε διαγνωστικό εργαστήριο, από κάθε νοσοκομείο, προκειμένου να ιχνηλατεί και να παρακολουθεί την κατάσταση. Το είχε αυτό το δικαίωμα από τη σύστασή του, το έχει καθ’ όλη της διάρκειας λειτουργίας του μητρώου και λόγω της ανάγκης για επιδημιολογική επιτήρηση».

«To Μητρώο είναι χρήσιμο, είναι σημαντική κατάκτηση, μας έχει βοηθήσει πολύ, είναι αξιόπιστο και έχει αποδειχθεί σε πολλές επιμέρους φάσεις της διαδικασίας, αλλά αποτελεί έναν και μόνον έναν παράγοντα, από το πλήθος των επιστημονικών παραγόντων και εργαλείων, που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στη λήψη των αποφάσεων», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Αλίμονο αν οι επιστήμονες και το υπουργείο περιόριζαν τα κριτήρια σε ένα και μόνο παράγοντα. Ποια είναι αυτά τα πρόσθετα εργαλεία; Τα νοσοκομεία και οι στατιστικές εισαγωγών, απλής νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΑΦ και ΜΕΘ και δυστυχώς θανάτων. Είναι ακόμα η επιδημιολογική επιτήρηση που ο ΕΟΔΥ διενεργεί με τα τεστ που διεξάγει ο ίδιος. Τα τεστ των φορέων μας (νοσοκομείων κλπ) και της Πολιτικής Προστασίας. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες -που εσείς βλέπετε συνολικά στην ημερήσια έκθεση- εμείς την αναλύουμε διεξοδικά, κάνουμε αναγωγές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με συγκρισιμότητα με άλλες περιόδους».

Αρνείται ότι υπήρξαν δύο συστήματα καταγραφής

«Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής. Ένα υπάρχει και καταλήγει στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ και η δυνατότητα του ΕΟΔΥ να τηρεί στοιχεία στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης και της ιχνηλάτησης, την οποία κάνει τελικά η Πολιτική Προστασία- και νομίζω ότι είμαστε από τις λίγες χώρες που η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να ιχνηλατεί», είπε επίσης ο Βασίλης Κικίλιας και ανέγνωσε τις δηλώσεις των επιστημόνων που χαρακτηρίζουν απαράδεκτο να λέγεται ότι υπάρχουν διπλά στοιχεία και διπλά βιβλία.

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι είναι «μηδέν οι αναμονές για κλίνη ΜΕΘ, εντός της πανδημίας, ενώ πριν την πανδημία του κορονοϊού, οι αναμονές ήταν 30 με 35». Επίσης ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής για τις 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας, εκ των οποίων 4.000 νοσηλευτές που οι συμβάσεις τους, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα γίνουν αορίστου χρόνου, και 1.423 μόνιμοι γιατροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 4.200.000 τεστ.

Αντίστοιχη άρνηση και από τον Αρκουμανέα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, του επιχειρησιακού βραχίονα του υπουργείου Υγείας, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, αφού εκ προοιμίου επισήμανε ότι ο ΕΟΔΥ -βάσει νόμου- έχει την επιδημιολογική επιτήρηση περισσότερων από 52 νοσημάτων, στα οποία προστέθηκε και η covid, τόνισε ότι ο Οργανισμός ΕΟΔΥ έχει συνεργαστεί μόνο με δημόσια εργαστήρια, και αναφέρθηκε στο μητρώο Covid. «Μέσα στις κινητές μονάδες για να συντονιστούν είχε προβλεφθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής συμβάντων. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα έχει πολλές λειτουργίες, και παρουσιάστηκε ως παράλληλο σύστημα καταγραφής. Το σύστημα που έχουμε για να επιτηρούμε και να ελέγχουμε σε όλην την Ελλάδα τις κινητές μονάδες, ξαφνικά κάποιος πήγε και είπε ότι είναι ένα παράλληλο σύστημα. Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το εθνικό μητρώο COVID. Ένα είναι το εθνικό μητρώο COVID, το έχει η ΗΔΙΚΑ και εκεί καταχωρούνται όλα τα στοιχεία», είπε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας και προσέθεσε: «Καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε, εσκεμμένα δυστυχώς, ως ένα διπλό βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράλληλο σύστημα».

«Το στοίχημα ευθύνης είναι κοινό για όλους, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις. Είναι μονόδρομος η νίκη μας απέναντι στον ιό», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε σε όλα τα βήματα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. «Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση», ανέφερε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι «στην Πολιτική Προστασία δεν είχαμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου».