Στον εισαγγελέα ο γιατρός που μίλησε για τις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη: «Δεν αναιρώ όσα είπα, είναι αλήθεια» – Ή το ένα ισχύει ή το άλλο

Στον εισαγγελέα οδηγούν τον νοσοκομειακό γιατρό που μίλησε για την κατάσταση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης – «Λύνουν» τα προβλήματα της δημόσιας υγείας με κλήσεις υγειονομικών στον εισαγγελέα

Αντί οι αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν τις σοβαρότατες καταγγελίες που είχε κάνει επωνύμως ο καταξιωμένος νοσοκομειακός ιατρός, Θανάσης Σιούλης όταν η Θεσσαλονίκη γινόταν Μπέργκαμο και η βάρδια ξεκινούσε με μηδέν κλίνες ΜΕΘ, οδηγούν τον ίδιο στον εισαγγελέα.

Το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί εντός των νοσοκομείων και έχει καταγράψει σε πολλά ρεπορτάζ του το Documento και το documentonews.gr () φτάνει στο αποκορύφωμα με την παραπομπή στον εισαγγελέα του Θ. Σιούλη για διακίνηση ψευδών ειδήσεων και για προτροπή σε διενέργεια εγκληματικών πράξεων.

Τον Νοέμβριο του 2020, όταν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στέναζαν και τα κρεβάτια στις ΜΕΘ δεν έφταναν ο Θανάσης Τσιούλης, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ είχε το θάρρος να βγει και να πει την αλήθεια.

«Ξεκινάμε εφημερία με μηδέν κλίνες ΜΕΘ. Αγγίζουμε τα όρια μας. Δυστυχώς είναι ανάλογη η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης. Το σύστημα έχει κρασάρει» είχε δηλώσει στο Open προσθέτοντας επίσης το αυτονόητο: «Είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Αναγκαστικά πλέον θα πρέπει γίνει με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή. Ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων και άλλα κριτήρια. Δεν υπάρχει χώρος. Υπάρχει κορεσμός».

Τι έκανε η διοίκηση του νοσοκομείου; Έσπευσε να τον διαψεύσει, ενώ γνώριζε καλά την κατάσταση, λέγοντας ότι κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν.

Τελικώς, οι καταγγελίες του γιατρού δεν ερευνήθηκαν αλλά αντιθέτως ερευνάται ο ίδιος τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά.

«Εμμένω στις δηλώσεις μου και την αλήθεια. Δεν αναιρώ όσα είχα πει. Είναι η αλήθεια που επικρατούσε στο νοσοκομεία στις 10 Νοεμβρίου», δηλώνει στο documentonews.gr ο κ. Σιούλης επισημαίνοντας ότι έχει δηλώσει τα ίδια ακριβώς για την κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη και σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Όσον αφορά το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί εντός νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα ώστε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να μη μιλά για τα καθημερινά προβλήματα, όπως η υποστελέχωση κ.α., ο κ. Σιούλης δηλώνει ότι από τη μεριά του, μετά τις δηλώσεις του, δεν υπέστη άλλη ενόχληση πέρα από ορισμένα περιστατικά.

«Λύνουν» τα προβλήματα της δημόσιας υγείας με κλήσεις υγειονομικών στον εισαγγελέα

Ανακοίνωση για την παραπομπή του Θ. Σιούλη στον εισαγγελέα εξέδωσε και το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι ο ιατρός διώκεται επειδή το «έγκλημά» του ήταν το ότι τόλμησε να δηλώσει πως η εφημερία του Νοσοκομείου αρχίζει χωρίς κανένα ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, το κόμμα τονίζει πως πρέπει να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος υγειονομικών και να θωρακιστεί το ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, με στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

«Αντί υπόλογοι, κατήγοροι και τιμητές! Αντί η κυβέρνηση να λογοδοτήσει για το έγκλημα της Θεσσαλονίκης, η γαλάζια διοίκηση του ΑΧΕΠΑ διώκει τον γιατρό που τόλμησε να πει ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ! Δεν έχουν το Θεό τους!», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη αναρτώντας τη σχετική ανακοίνωση του τμήματος Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Στον εισαγγελέα τόλμησε να παραπέμψει η διοίκηση του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ το γιατρό Θανάση Σιούλη, καταξιωμένο επιστήμονα και ανιδιοτελή άνθρωπο, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.

Το «έγκλημά» του ήταν ότι τον Νοέμβριο του 2020 δήλωσε ότι η εφημερία του Νοσοκομείου αρχίζει χωρίς κανένα ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ. Όμως η παραπομπή του Θανάση Σιούλη δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.

Ενώ η πανδημία σαρώνει την χώρα και το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης οι διοικήσεις των νοσοκομείων επιδίδονται σε όργιο απειλών και εκφοβισμού των εργαζομένων που τολμούν να αναδείξουν την τραγική πραγματικότητα των Νοσοκομείων. Απειλούν με ΕΔΕ και πειθαρχικούς ελέγχους, ενώ στην περίπτωση των μη μόνιμων υπαλλήλων, η απειλή είναι η μη ανανέωση ή διακοπή της σύμβασης. Η επίπληξη για δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις ή ακόμα και για σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο. Στόχος τους είναι να συγκαλύψουν τα εγκληματικά λάθη και την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας. Οι διώξεις σε βάρος υγειονομικών εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και να καταπνίξει κάθε φωνή που αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, απαιτεί:

Να σταματήσουν οι διώξεις των υγειονομικών.

Να θωρακιστεί το ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, με στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Αντί να κυνηγούν τους υγειονομικούς ας ασχοληθούν επιτέλους με τις ζωές και την υγεία των πολιτών αυτής της χώρας.

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Θεσσαλονίκης

 

Ή το ένα ισχύει ή το άλλο

Το ελληνικό lockdown αποδείχτηκε το πιο αποτυχημένο της Ευρώπης. Και την κοινωνία και την οικονομία τσάκισε και την πανδημία δεν ανέσχεσε

Εδώ και δυο – τρεις εβδομάδες, που έχουμε έκρηξη των κρουσμάτων και αδυναμία του ΕΣΥ να ανταποκριθεί, καθώς δεν διαθέτει αρκετές κλίνες ΜΕΘ, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι και πάλι φταίνε οι πολίτες που διαμαρτύρονται και ο ΣΥΡΙΖΑ που, υποτίθεται, τους ξεσηκώνει.

Το γελοίο αυτό επιχείρημα έχει καταρριφθεί και εμπειρικά και επιστημονικά. Ολόκληρη η Ελλάδα έχει βυθιστεί στο βαθύ κόκκινο και όχι μόνο οι μεγάλες πόλεις στις οποίες έγιναν συγκεντρώσεις. Μετά τη συγκέντρωση στο Εφετείο εξάλλου, που υπήρχε ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων, αυτό που έγινε ήταν αύξηση όχι στην Αθήνα, αλλά στη Θεσσαλονίκη.

Αλλά και η μελέτη του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου, την οποία επικαλέστηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, πιστεύοντας προφανώς ότι κανείς δεν θα μπει στον κόπο να την διαβάσει, καταρρίπτει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, καθώς δεν διαπιστώνει αύξηση κρουσμάτων που να οφείλεται σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις παρά μόνον σε αυτές των αρνητών του κορωνοϊού, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας. Αλλά ακόμα και γι’ αυτούς η μελέτη δείχνει ότι περισσότερο κόλλησαν μεταφερόμενοι με λεωφορεία να διαδηλώσουν παρά στις ίδιες τις διαδηλώσεις.

Την ίδια όμως ώρα που η κυβέρνηση ενοχοποιεί τους πολίτες για την πανδημία και πάλι, μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς και διαφόρων δραστηριοτήτων, να κινηθεί δηλαδή στην απολύτως αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που επιτάσσει το επιχείρημά της κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Καλώς θα κάνει. Το ελληνικό lockdown αποδείχτηκε το πιο αποτυχημένο της Ευρώπης. Και την κοινωνία και την οικονομία τσάκισε και την πανδημία δεν ανέσχεσε.

Αλλά πρέπει τελικά να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιο επιχείρημα προβάλλει. Διότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να ξυπνάνε, οι αντοχές αλλά και η ανοχή τους στο δούλεμα είναι πλέον περιορισμένες.