Στον βάλτο του Καρά Τεπέ ο χειμώνας δεν βγαίνει [Βίντεο]

Στον βάλτο του Καρά Τεπέ ο χειμώνας δεν βγαίνει [Βίντεο] - 24ores

Από πολύ δύσκολο έως αδύνατο βλέπουν το σενάριο να βγει ομαλά ο χειμώνας στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ, διαμένοντες πρόσφυγες, εργαζόμενοι στη δομή και οργανώσεις. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε την περασμένη Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και οι καταγραφές  έρχονται να επιβεβαιώσουν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο πολύπαθο νησί της Λέσβου.

Στα μέσα του Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που σήμανε το τέλος του κολαστηρίου της Μόριας, η κυβέρνηση μετέφερε τους πρόσφυγες και μετανάστες στο χώρο όπου βρισκόταν το πεδίο βολής στο Καρά Τεπέ, στα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να περάσουν εκεί το χειμώνα και θα μεταφερθούν στη νέα μόνιμη δομή που υπολογίζεται να είναι έτοιμη το καλοκαίρι του 2021.

Αυτά όσο είχαμε καλοκαίρι. Γιατί η βροχή της περασμένης Πέμπτης 8 Οκτωβρίου ήρθε να δείξει με απόλυτο τρόπο ότι ο καταυλισμός δεν είναι κατάλληλος. Οι σκηνές γέμισαν νερά, αρκετές κατέρρευσαν, τα υπάρχοντα των ανθρώπων βούλιαξαν στις λάσπες. Το σκηνικό επαναλήφθηκε με τη βροχόπτωση της Τρίτης με σημεία του καταυλισμού να μετατρέπονται σε βάλτο, ενώ ο Νότης Μηταράκης ισχυριζόταν πως τα προβλήματα «αντιμετωπίστηκαν άμεσα» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, παρουσίαζε τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ως ένα «κέντρο πρότυπο».

«Οι ψυχρότερες καιρικές συνθήκες και η έλευση του χειμώνα θα δυσχεράνουν κι άλλο τις δύσκολες συνθήκες για τους ανθρώπους εκεί. Υπάρχουν κρίσιμες ελλείψεις σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση» υπογράμμιζε σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗε για τους Πρόσφυγες.

Στην ανακοίνωση αυτή το υπουργείο Μετανάστευσης έσπευσε να μεταφέρει τις ευθύνες αφήνοντας αιχμές για ελλιπή ανταπόκριση της Ύπατης Αρμοστείας στις υποχρεώσεις της: «Στην Δομή χρησιμοποιούνται σκηνές που δόθηκαν ως κατάλληλες από την Ύπατη Αρμοστεία και οι οποίες φέρουν το λογότυπο της. Στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών αυτών, αναμένουμε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής (παροχή συνεργείου τεχνικών για εργασίες, εργασίες στεγανοποίησης των σκηνών, αδιαβροχοποίηση ορόφων, εργασίες για την τοποθέτηση υπερυψωμένου ξύλινου πατώματος, εργασίες αποστράγγισης εδάφους με χρήση 3 άλφα – χαλίκι, μετακινήσεις οικίσκων, παροχή rubhalls) που έχει αναλάβει στη νέα δομή», σημείωσε το γραφείο Τύπου του κου. Μηταράκη.

Το σίγουρο είναι ότι για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών τον χειμώνα που έρχεται, δεν αρκούν δηλώσεις και αιχμές. Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η βροχή της 8ης Οκτωβρίου ο καταυλισμός βούλιαξε ξανά στη λάσπη.

Ακόμα και τα έργα που περιγράφει το υπουργείο να γίνουν, η εγγύτητα με τη θάλασσα και η μορφολογία του εδάφους καθιστούν το εγχείρημα σχεδόν αδύνατο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν άνθρωποι που εργάζονται εντός της δομής και περνούν πολλές ώρες μέσα στο πρόβλημα.

«Το μέρος είναι γεμάτο βράχους και σκόνη. Όταν φυσάει, δεν μπορείς να δεις στο ένα μέτρο από το χώμα που σηκώνεται. Άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα δυσκολεύονται πολύ εκεί», λέει στο tvxs.gr εργαζόμενος και προσθέτει. «Καθώς η θάλασσα είναι δίπλα, το βράδυ έχει πολλή υγρασία. Οι άνθρωποι ήδη κρυώνουν τη νύχτα, κι είναι μόνο Οκτώβριος». Σχετικά με το αν είναι δυνατόν οι άνθρωποι να περάσουν εκεί το χειμώνα, ο συνομιλητής μας είναι κάθετος: «Κανείς εδώ δε σκέφτεται πως μπορεί να περάσει το χειμώνα υπό αυτές τις συνθήκες. Μετά τη βροχή καταλάβαμε ότι ένας μήνας κακοκαιρίας μπορεί να διαλύσει όλο τον καταυλισμό».

Σε ανάρτησή της στο facebook, η οργάνωση Aegean Boat Report σημειώνει: «Ο καταυλισμός από ψηλά μοιάζει εντάξει αλλά όταν μπεις εκεί μέσα, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Είναι στημένος δίπλα στη θάλασσα, όταν έρθει ο χειμώνας οι άνθρωποι θα παγώσουν από το κρύο». Στη σελίδα της Aegean Boat Report έχουν αναρτηθεί και τα παρακάτω βίντεο στα οποία φαίνεται, με τρόπο που δε χωράει αμφισβήτηση, τί καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι το χειμώνα που έρχεται…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*