Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση την ψήφιση των πρωτοκόλλων συνεργασίας με τη Βόρειο Μακεδονία – Υπό τον έλεγχο Μητσοτάκη τα μεγάλα δημόσια έργα

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Oι προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας  Μακεδονίας | LiFO

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπει η ελληνική κυβέρνηση την ψήφιση των πρωτοκόλλων συνεργασίας με τη Βόρειο Μακεδονία μετά τις εσωκομματικές αντιδράσεις που συναντά στο ΝΔ, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε σχετική ερώτηση που ετέθη στο μπρίφινγκ, με αφορμή την συνάντηση Μητσοτάκη Ζάεφ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη απάντησε: «Τα πρωτόκολλα συνεργασίας με την Βόρειο Μακεδονίας θα έλθουν προς ψήφιση σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι πολύ πυκνό, η ψήφιση των πρωτοκόλλων θα προσαρμοστεί στο νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης». Η κ. Πελώνη ανέφερε πάντως ότι στην συνάντηση Μητσοτάκη Ζάεφ θα συζητηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο καθώς επίσης και η καλή τη πίστη υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποτελεί και προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κ. Πελώνη δεν απάντησε ούτε στο ερώτημα για το αν η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν τα πρωτόκολλα συνεργασίας, βουλευτές της ΝΔ. Σημειώνεται ότι τα πρωτόκολλα συνεργασίας θα έπρεπε να έχουν έλθει προς ψήφιση ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες καθυστερούν λόγω των αντιδράσεων από βουλευτές της ΝΔ που δεν ξεχνούν την παλαιότερη στάση τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση και συμμετείχαν στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα καταψηφίσει τα πρωτόκολλα συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής δεν θα ψηφίσει. Επιπλέον μία ομάδα βουλευτών της ΝΔ επίσης φέρονται διατεθειμένοι να μην ψηφίσουν την Συμφωνία.

Η βία είναι η μαμή της ιστορίας, έλεγε ο Μαρξ... - Ένα άρθρο του Σπύρου Γκουτζάνη | eirinika.gr

Σπύρος Γκουτζάνης

Υπό τον έλεγχο Μητσοτάκη τα μεγάλα δημόσια έργα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η εκπρόθεσμη τροπολογία – «Το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο Μητσοτάκη γεννά ερωτηματικά. Για την αξιοποίηση των πόρων, για την πιθανή εξυπηρέτηση «ημετέρων»», τόνισε σε δήλωσή του ο Ν. Παππάς, Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Απορίες και ερωτηματικά προκάλεσε η κίνηση του Κώστα Καραμανλή να καταθέσει στη Βουλή αιφνιδιαστική και συνάμα εκπρόθεσμη τροπολογία η οποία προβλέπει ότι τα μεγάλα δημόσια έργα θα περάσουν υπό τον έλεγχο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κατάθεση της τροπολογίας έγινε λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση κοινοτικών οδηγιών σχετικά με το τραπεζικό σύστημα και προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων η τροπολογία προβλέπει πως η υπαγωγή ή μη των συμβάσεων στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας θα κρίνεται από Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία θα προεδρεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να οριστούν υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι, είτε οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, αλλά και όποιος άλλος φορέας ορίζεται με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως «δημιουργείται ξεχωριστό όργανο υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού ώστε όλα τα στρατηγικής σημασίας έργα άνω κάποιου ποσού να γίνονται κάτω από συγκεκριμένο έλεγχο».

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε πως δημιουργούνται δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην μπορεί ο κάθε υπουργός από μόνος του να αποφασίζει ποια έργα θα προωθεί.

Ν. Παππάς: Ποιους εξυπηρετείτε, κ. Μητσοτάκη;

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τροπολογία του Κ. Καραμανλή που ήρθε στο «και πέντε» της ψήφισης άσχετου νομοσχεδίου, «ξαναβαφτίζει» την κυβερνητική επιτροπή συντονισμού μεγάλων έργων υποδομής.

Και, επιπλέον, όλοι οι δρόμοι και όλοι οι πόροι θα οδηγούν στο Μαξίμου. Θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο οποίος, όχι μόνο μαζεύει όποιο ευρώ κινείται σε ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ταμεία συνοχής και ΣΔΙΤ, αλλά και φανερώνει τη μηδενική του εμπιστοσύνη σε υπουργούς και διοίκηση, αναλαμβάνοντας, παράλληλα, την ευθύνη της διετούς παράλυσης στον τομέα.

Το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο Μητσοτάκη γεννά ερωτηματικά. Για την αξιοποίηση των πόρων, για την πιθανή εξυπηρέτηση «ημετέρων».

Πραγματικός του στόχος ο πλήρης έλεγχος των κονδυλίων. Τα περί επιτάχυνσης των έργων είναι απλό επικοινωνιακό περιτύλιγμα».