Στη Βόρεια Εύβοια ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν έκαναν τίποτα, δεν έφτιαξαν τίποτα». Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ — Παρέμβαση Τσίπρα για εξωτερική πολιτική και εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Πειραιά

«Δεν έκαναν τίποτα, δεν έφτιαξαν τίποτα» λέει ένας κάτοικος στον Αλέξη Τσίπρα στι. «Πέρασε Έναν χρόνο χρόνο μετά τη μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια η κυβέρνηση φαίνεται να έχει «συνδράμει» «μόνο με λόγια και ανακοινώσεις» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ο οποίος μίλησε με κατοίκους λίγο πριν παρουσιάσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την βοήθεια αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας, στο δημαρχείο Ιστιαίας. Στη συνέχεια συνάντησε ρητινοκαλλιεργητές και μελισσοκόμους της περιοχής.

Με παράπονο, κάτοικος της Βόρειας Εύβοιας εξέφρασε την αγωνία και τη θλίψη του, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, για την πολύπαθη περιοχή του.

«Έχει κάθε λόγο η Εύβοια να μιλάει, να διαμαρτύρεται, να φωνάζει» τονίζει ο κάτοικος εκφράζοντας τη θλίψη και την αγανάκτησή του για την απραξία την κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Βόρεια Εύβοια.

Μία γυναίκα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα, να βγει και να τα αλλάξει όλα, δείχνοντας την αγωνία της για το αύριο στην Εύβοια, ενώ μία άλλη γυναίκα κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό.

Η αποκάλυψη για τα 8.500 ευρώ αγροτικής επιδότησης που έλαβε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, βρέθηκε στο επίκεντρο στιχομυθίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και ενός κατοίκου στο λιμάνι της Αρκίτσας, κατά την περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Εύβοια.

Ο κάτοικος πλησίασε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχολιάζοντας καυστικά τα 8.500 χιλιάδες ευρώ που έλαβε ως αγροτική επιδότηση. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με νόημα: «τα 8.500 χιλιάρικα του λείπανε».

Μάλιστα, ο κάτοικος απάντησε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «τώρα ετοιμάζει αίτηση για κοινωνικό τουρισμό» και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως ο πρωθυπουργός «θα φτιάξει ένα πρόγραμμα για τη Μύκονο για κοινωνικό τουρισμό γιατί εδώ (σ.σ. στην Εύβοια) δεν έρχεται αυτός».

Δείτε το βίντεο της Αυγής:

__________

 

Παρέμβαση Τσίπρα για εξωτερική πολιτική και εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο ΠειραιάΠαρέμβαση Τσίπρα για εξωτερική πολιτική και εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Πειραιά

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για την απονομή βραβείου σε μεταπτυχιακούς φοιτητές που ο ίδιος θεσμοθέτησε θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας 

Στην τελετή απονομής του “Βραβείου Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών” σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, που θεσμοθετήθηκε με δική του δωρεά, θα παραβρεθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέμβαση στα «μέτωπα» της εξωτερικής πολιτικής αλλά και της εκπαίδευσης αναμένεται σήμερα στο μεσημερί από τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την παρουσία του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εκεί θα βραβευθούν μεταπτυχιακοί φοιτητές από το χρηματικό πόσο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δώρισε, προερχόμενο από τις προσωπικές του βράβεύσειςαναμέσα τους και αυτήν με το «Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών».

Η βράβευση

Θυμίζουμε ότι η προαναφερθείσα βράβευση του Αλέξη Τσίπρα, όπως και άλλες, έγιναν για την καθοριστική συμβολή του στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ίδιος επέλεξε τα χρήματα των βραβείων (συνολικά 30.000 ευρώ) να διανεμηθούν σε 6 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας ώστε να επιβραβευθεί η προσπάθεια μεταπτυχιακών φοιτητών με αντικείμενο τις διεθνείς σχέσεις.

Όπως είχε αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή του την 1η Οκτωβρίου του 2021 επιθυμία του ήταν «να δοθεί προτεραιότητα σε θεματολογία που θα εστιάζει στην ειρήνη και καλή γειτονία μεταξύ των κρατών της περιοχής μας, στα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων, στη μελέτη διασυνοριακών εκπαιδευτικών ή πολιτισμικών προγραμμάτων, ή στην ενεργειακή ασφάλεια και περιβαλλοντική συνεργασία στα Βαλκάνια». Πάντως η αρμοδιότητα για την διαδικασία επιλογής βρίσκεται στην ευχέρεια του κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Παρέμβαση Τσίπρα για εξωτερική πολιτική και εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο ΠειραιάΓια την συμβολή του στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπέων απονεμήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα το «Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών λαών”. Φώτο από την συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο 3ο Συνεδριο του ΣΥΡΙΖΑ  

Η σημερινή βράβευση θα αφορά εργασία στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και το διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην «Ενέργεια: Στρατηγική Δίκαιο & Οικονομία» του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι, μάλιστα, το πρώτο που θα δοθεί με την συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην απονομή – όπως προαναφέραμε- θα παραβρεθεί και θα πραγματοποιήσει παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας που , όπως είναι αναμενόμενο θα έχει ευρύτερη πολιτική σημασία. Ιδίως από την στιγμή που τόσο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όσο και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται με έντονο τρόπο στην επικαιρότητα. Τα πρώτα λόγω της διεθνούς συγκυρίας και τα δεύτερα λόγω της νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που συναντά την άρνηση της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή του παρέμβαση αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στα ζητήματα που σχετίζονται με την Εξωτερική Πολιτική της χώρας και ιδίως για το δόγμα του «πρόθυμου συμμάχου» που ακολουθεί η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι πριν δύο ημέρες στην ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα θέματα αυτά καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «τα αποτελέσματα μιας ΙΧ εξωτερικής πολιτικής».

Τόνισε πως η κυβέρνηση «άλλαξε το δόγμα όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και μας οδηγεί σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση και σε μια πρωτοφανή ανασφάλεια». Πιο αναλυτικά σημείωσε πως η Ελλάδα «από πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, που ήταν σε μια δύσκολη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Και μάλιστα αφύλακτο φυλάκιο, γιατί αν ποτέ χρειαστεί, ο μη γένοιτο, να υπερασπιστούμε τη κυριαρχία μας, ας μην έχουμε αυταπάτες: μόνοι μας θα είμαστε». Επιπρόσθετα είπε πως «η ενεργή εμπλοκή μας, με αποστολή οπλισμού – και μάλιστα βαρέως οπλισμού- στην Ουκρανία, μας κατατάσσει δυστυχώς στις άμεσα εμπλεκόμενες στην πολεμική αντιπαράθεση χώρες. Την ίδια στιγμή που οι γείτονές μας αν και σύμμαχοι στην ίδια συμμαχία, ούτε καν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν».

Με αφορμή πάντως την παρουσία του σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να σχολιάσει και τις κυβερνητικές επιδιώξεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ήδη άλλωστε στην πρόσφατη συνάντησή του με το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων επισήμανε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο που προωθεί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η κυβέρνηση καταθέτει ένα ιδιαίτερα προβληματικό νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα» και τονίζοντας ότι «κατά την εκτίμησή μας, επιχειρείται η μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού πανεπιστημίου σε ένα πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία». Προσθέτοντας μάλιστα ότι «τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρά την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση τους, βρίσκονται πολύ ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν διπλασιασμό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, σε βάθος τετραετίας αλλά και την ενίσχυση των υποτροφιών σε νέους επιστήμονες, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες όπως και την κατάργηση των ρυθμίσεων της Ν.Δ που περιορίζουν την πρόσβαση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως η βάση εισαγωγής.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος