Στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Νέες δαπάνες 2,6 δισεκ. ευρώ — Στουρνάρας: “Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού” — Θέλουν τον ΕΦΚΑ τσιφλίκι τους

Στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 

Στα 2,6 δισεκατομμύρια ανέρχεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή με μορφή τροπολογίας.

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό με πρόσθετες δαπάνες 2 δισ. ευρώ και αύξηση κατά επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για τις δαπάνες του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ κατέθεσε το υπουργείο οικονομικών επαναφέροντας παράλληλα με τροπολογία τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Με τις διατάξεις της τροπολογίας:

  1. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2021 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019 και 2020), οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΙΙΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.
  2. Προβλέπεται ομοίως και για το έτος 2022 (ίσχυε ήδη για τα έτη 2018-2021) η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σε αναλογία με τους μήνες, για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας του οχήματος, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, που κατά κανόνα ισχύει.
  3. α. Εισάγεται η δυνατότητα ενίσχυσης φυσικών και νομικών προσώπωνκάθε νομικής μορφής που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, μετά από προηγούμενη έγκριση του καθεστώτος ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. β. Ορίζεται το ανώτατο ποσό συνολικής ενίσχυσης ανά κλάδο δραστηριότητας, πχ. για αλιεία και ιχθυοκαλλιέργεια, για παραγωγή γεωργικών προϊόντων. γ. Εισάγονται εξαιρέσεις στη χορήγηση των εν λόγω ενισχύσεων, εφόσον πρόκειται για προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των οικείων Κανονισμών της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. δ. Οι εν λόγω ενισχύσεις δύνανται να συμψηφίζονται με βεβαιωμένες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που εκκρεμούν σε βάρος των δικαιούχων της ενίσχυσης.
  4. Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης προς επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη μορφή συνεισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων. Ειδικότερα, παρατείνεται έως τις 30.6.2022 (ίσχυε μέχρι την 31η. 12.2021) η προθεσμία υποβολής των πιστοποιητικών που υποχρεούνται να καταθέσουν οι ωφελούμενοι δικαιούχοι (περί μη πτώχευσης, μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου κλπ.).
  5. Ορίζεται ότι το εισόδημα που προκύπτει από τη συμμετοχή φυσικών προσώπων, μελών της ομάδας του Διαχειριστή, σε πρόσθετη απόδοση του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ.) φορολογείται ως εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, αντί ως εισόδημα από απόδοση περιουσιακών στοιχείων που απαρτίζουν το Α.Κ.Ε.Σ. (Σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνεται δημοσιονομικά ουδέτερη).
  6. Δύνανται, με υ.α., να παραχωρούνται άνευ ανταλλάγματος, κατά χρήση ή κατά κυριότητα, ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, προς τους οριζόμενους φορείς του Δημοσίου, για την εκπλήρωση σκοπών και την υλοποίηση έργων, προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
  7. Παραχωρούνται κατά κυριότητα στους δικαιούχους αποκατάστασης, ακτή μονές καλλιεργηιές και μικροκτηνοι ρόφους ή στους καθολικούς και ειδικούς διαδόχους τους, οι εκτάσεις της Τοπικής Κοινότητας Ριζωμάτων του Δήμου Βέροιας της ΙΙεριφερειακής Ενότητας (II.Ε.) ΙΙμαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες είχαν διατεθεί προς αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών και μικροκτηνοτρόφων.

 

Στουρνάρας: “Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού”O Γιάννης Στουρνάρας

Για τον πληθωρισμό αλλά και για τις γενικότερες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, έκανε λόγο στο Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.

Για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, διαβεβαίωσε πως “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού”, ενώ δήλωσε πως “στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη”.

“Πριν την πανδημία είχαμε πρόβλημα με τον χαμηλό πληθωρισμό και προσχώρησαμε σε μέτρα όπως το QE (ποσοτική χαλάρωση). Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν παράπλευρα σοκ στις προμήθειες που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε. Δε θα αφήσουμε τον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου να διαχυθεί στην αγορά εργασίας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο προσωρινός πληθωρισμός να μη γίνει δομικό πρόβλημα”, είπε ο κ. Στουρνάρας.

“Κάποιοι φίλοι προέβλεψαν το τέλος του ευρώ, είναι ακόμα εδώ. Είχαμε ανισορροπίες στην πρώτη περίοδο του ευρώ, με φούσκες σε ακίνητα και δημοσιονομικές ανισορροπίες που κατέληξαν στην κρίση του 2008 – 2009. Όμως η Ευρώπη δημιούργησε νέους θεσμούς όπως ο ESM, και η Ελλάδα αποτέλεσε τη “μαία της ιστορίας”, συνέχισε.

“Απ’ το 2015 είχαμε ομαλότερες εξελίξεις, αλλά η πανδημία και ο πόλεμος προκαλούν νέες προκλήσεις κι ευκαιρίες για να βελτιώσουμε την αρχιτεκτονική του ευρώ με τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών όπως στην πανδημία που ήταν καταλύτης. Το ευρώ μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστεί κυρίαρχο νόμισμα στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα και στις διεθνείς πληρωμές”, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

“Για να έχουμε κυρίαρχo νόμισμα χρειάζεται φιλελεύθερη οικονομία με μεγάλη αγορά και ρευστότητα. Το ευρώ μπορεί να προκαλέσει το δολάριο, αν δημιουργήσουμε μόνιμο κοινό ομόλογο, αν προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη οικονομική ενσωμάτωση με δημοσιονομική ένωση. Αυτό δεν είναι αίτημα του νότου, διευκρίνισε, αλλά θα καταστήσει το ευρώ πιο ανθεκτικό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, υπάρχουν πολλοί πολιτικοί περιορισμοί, αλλά πρέπει να είναι το όραμα μας”, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

 

Θέλουν τον ΕΦΚΑ τσιφλίκι τουςΘέλουν τον ΕΦΚΑ τσιφλίκι τους

«Είστε κομματόσκυλα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν σας θέλουμε στον ΕΦΚΑ…»! Η οργισμένη φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής δεν ήταν κάποιου μεγαλοτσιφλικά που μιλούσε στους υποτακτικούς του. Ηταν του διοικητή του ασφαλιστικού φορέα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας Παναγιώτη Δουφεξή που απευθυνόταν στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Γιώργο Δημητριάδη!Ο τελευταίος εμβρόντητος άκουγε τον οργισμένο «τσιφλικά του ΕΦΚΑ» να του απευθύνεται με αγοραίες εκφράσεις για μια σύννομη ενέργεια του συλλόγου. Μια ενέργεια που αφορούσε την προστασία πολλών εκ των μελών του που έχουν υπογράψει από τον Φεβρουάριο τις παράνομες συμβάσεις του ΕΦΚΑ για την έκδοση συντάξεων. Πρόκειται για τους 100 επιστήμονες που με τη «σκοτεινή εργολαβική σύμβαση» αναγκάζονται να εργαστούν σε συνθήκες γαλέρας και μάλιστα υπό την απειλή της «δωρεάν εργασίας»!

Κινήθηκε σύννομα

Τι είχε πράξει λοιπόν ο συνδικαλιστικός αυτός σύλλογος; Πολύ απλά είχε ζητήσει από έναν εργατολόγο να συντάξει γνωμοδότηση για τις συνθήκες εργασίας αυτών των 100 ανθρώπων. Ειρήσθω εν παρόδω από τα μέσα Φεβρουάριου που υπoγράφηκαν οι συμβάσεις αυτές παραιτήθηκαν πάραυτα 20 έως 25 επιστήμονες, αφού διαπίστωσαν ότι οι Χατζηδάκης – Δουφεξής ήθελαν «σκλάβους που θα τραβούν δωρεάν το κουπί στη γαλέρα».

Η διοίκηση του συλλόγου, λοιπόν, αφού έλαβε τη γνωμοδότηση από τον εργατολόγο και με δεδομένο ότι περισσότερα από 15 μέλη του έχουν υπαχθεί στις συνθήκες γαλέρας, επιχείρησε ως οφείλει κάθε συνδικαλιστική οργάνωση που δεν διατρέφεται από τις εισροές ΕΣΠΑ να διεκδικήσει για τα μέλη της τα νόμιμα! Ετσι προχώρησε σε αίτηση για τη διενέργεια εργατικής διαφοράς στο ΣΕΠΕ! Ανοιξε τη διαδικασία ενάντια στη διοίκηση του ΕΦΚΑ που παράνομα κατάρτισε και επέβαλε συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών (δήθεν εργολάβοι) για εργασία που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες (έκδοση συντάξεων) και μάλιστα με όλα τα χαρακτηριστικά της σχέσης εξαρτημένης εργασίας. Με τον τρόπο αυτό ο πρώην διευθυντής των υπουργών Γ. Βρούτση και Κ. Χατζηδάκη «κλέβει» στην ουσία από τους εργαζόμενους αυτούς το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και το επίδομα αδείας! Ομως ο πρώην διευθυντής των Βρούτση – Χατζηδάκη «κλέβει» και κάποιον άλλο… Τον ίδιο τον ΕΦΚΑ!.. Ο λόγος είναι ότι γι’ αυτούς τους 100 επιστήμονες στους οποίους επέβαλε την κατά τη νομολογία «κρυπτόμενη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας» ο ΕΦΚΑ δεν θα εισπράξει ασφάλιστρα για τα επιδόματα και τα δώρα! Με τον τρόπο αυτό ο κ. Δουφεξής δίνει το σύνθημα σε όσους θέλουν να καταπατήσουν την εργατική νομοθεσία να το πράξουν άφοβα! Δηλαδή ο κ. Δουφεξής από «διώκτης» ως οφείλει τέτοιων καταχρηστικών πρακτικών μετατρέπεται σε «φωτεινό παράδειγμα» των απανταχού ληστρικών συμπεριφορών κάποιων εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων τους, της οικονομίας γενικότερα και βέβαια των εσόδων του ΕΦΚΑ. Είναι ακριβώς αυτό που ονομάζουμε εισφοροαποφυγή και στην περίπτωση αυτή το πράττει ο ίδιος ο διοικητής του ΕΦΚΑ!

Σε δύσκολη θέση το ΣΕΠΕ

Από την άλλη η υπηρεσία του ΣΕΠΕ που παρέλαβε την αίτηση για διενέργεια εργατικής διαφοράς δεν έπραξε το συνηθισμένο… Δεν έδωσε ημερομηνία, αλλά ειπώθηκε στο προεδρείο του συλλόγου ότι θα τους ειδοποιήσει! Μια τέτοια πρακτική δεν είναι συνηθισμένη καθότι αν κάποιος εργαζόμενος καταγγείλει κάποια παραβίαση της νομοθεσίας το ΣΕΠΕ δίνει αμέσως ημερομηνία διεξαγωγής της! Γιατί τώρα δεν έδωσε; Ο λόγος είναι προφανής. Πώς μπορεί να δράσει μια υπηρεσία που εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας και άρα από τον κ. Χατζηδάκη ενάντια στον διοικητή μιας άλλης υπηρεσίας που εποπτεύεται από το ίδιο υπουργείο; Μάλιστα ο καταγγελλόμενος Π. Δουφεξής ήταν και ο διευθυντής του υπουργικού γραφείου του κ. Χατζηδάκη! Ελα όμως που η παρανομία είναι σκαστή…

Τζώρτζης Ρούσσος